Џ. Мур: САД нису незадовољне договором ЕУ и РС

Сједињене Државе нису незадовољне договором ЕУ са званичницима Републике Српске, изјавио је отправник послова Амбасаде САД у БиХ Џонатан Мур. Мур је истакао да САД немају разлога да вјерују да постоји било какав тајни договор високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и предсједника Српске Милорада Додика. "Баронеса Ештон, као изузетно важна […]

уторак, мај 17, 2011 / 09:28

Сједињене Државе нису незадовољне договором ЕУ са званичницима Републике Српске, изјавио је отправник послова Амбасаде САД у БиХ Џонатан Мур.

Мур је истакао да САД немају разлога да вјерују да постоји било какав тајни договор високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и предсједника Српске Милорада Додика.

"Баронеса Ештон, као изузетно важна и утицајна особа, дошла је у БиХ и то је иницијатива ЕУ. Важно је рећи да је она у контексту напора које су САД и ЕУ покушале развити. Сада је одговорност на ЕУ и њеним контактима у Републици Српској да виде како ће ствари ићи даље", изјавио је Мур за "Дневни аваз".

Према његовом мишљењу, питања о којима међународна заједница намјерава да разговара са Додиком нису подривање државних институција.

Кад је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ, Мур је истакао да САД и међународна заједница не припремају мјере против било кога уколико до тога не дође.

"Ту желимо видјети сарадњу свих страна, свих конститутивних народа и осталих", поручио је Мур.

Власти РС су најављивале референдум о легалности наметнутих закона високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, али су Додик и шеф дипломатије ЕУ Кетрин Ештон прошле седмице постигли договор о формирању комисије ЕУ за реструктурисање правосудних институција БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *