Џ. Мур: На Балкану је компромис нешто негативно

Отправник послова Амбасаде САД у БиХ Џонатан Мур изјавио је да од домаћих политичких лидера зависи да ли ће се САД умијешати у преговоре о формирање власти. "Није обавезно да имамо некакву улогу. Мени се чини да сада лидери мало чешће разговарају, али то не значи да ће ускоро услиједити договор", рекао је Мур за […]

четвртак, 15 септембра, 2011 / 11:08

Отправник послова Амбасаде САД у БиХ Џонатан Мур изјавио је да од домаћих политичких лидера зависи да ли ће се САД умијешати у преговоре о формирање власти.

"Није обавезно да имамо некакву улогу. Мени се чини да сада лидери мало чешће разговарају, али то не значи да ће ускоро услиједити договор", рекао је Мур за сарајевско "Ослобођење" и подсјетио да су се САД и ОХР у процес формирања федералне владе укључили на позив два ХДЗ-а, СДП-а и СДА.

Мур се нада да ће политички лидери на данашњем састанку у Сарајеву наћи практичне и позитивне одлуке у вези са напретком БиХ ка Натоу, али и за друга питања.

"Једини услов од Натоа, још од априла прошле године, везан је за војну имовину и ми чекамо било какав помак", рекао је Мур, констатујући да то зависи од политичких лидера.

Кривцима за непроналажење рјешења и постизање компромиса Мур сматра домаће политичаре.

"Нажалост, на Балкану је компромис нешто негативно", рекао је Мур и истакао да компромис не значи губитак, него корак напријед.

"Компромис је часна ствар. Када људи то схвате и када политичари схвате да морају нешто створити у интересу свих народа у БиХ, биће свима далеко боље", поручио је Мур.