Двоструко топлија од Сунца: Телескоп Хабл открио најудаљенију звијезду

Плави суперџин, како се у астрономији декларише звијезда у овом стадијуму и те јачине свјетлости, детектован је уз помоћ свемирског телескопа Хабл.

четвртак, 5 априла, 2018 / 13:56

Научници су детектовали најудаљенију звијезду која је икада уочена са Земље, 9,3 милијарди свјетлосних година далеко од наше планете, и дали јој име Икар.

Ова звезда сија милион пута јаче и двоструко је топлија од нашег Сунца. Удаљена је најмање 100 пута више од било које друге до сада посматране звијезде, уз изузетак експлозија супернове, које означавају смрт одређених звијезда.

Старије галаксије уочене су на сличним удаљеностима, али је за сада немогуће издвојити њихове звијезде, пренио је АФП.

Научници су искористили предност феномена "гравитационог сочива" да би уочили звијезду. У овом процесу свјетло се савија на линији погледа под утицајем великих група галаксија, што увеличава удаљенија небеска тијела.

То омогућава уочавање веома далеких објеката, који иначе не би могли бити примјећени.

"Сада ћемо моћи да проучавамо детаљно какав је некада био свемир и посебно како су звијезде еволуирале и каква им је природа била, скоро до најранијих фаза свемира и прве генерације звијезда", рекао је астроном Патрик Кели, са Универзитета у Минесоти.

Посматрање ове звијезде је попут проучавања прошлости, јер је свјетлости било потребно много времена да стигне до Земље – нешто мање од трећине старости самог свемира.