Двојица бивших припадника ОС БиХ упућена у болницу

Двојица бивших припадника Оружаних снага БиХ, који протестују испред зграде заједничких институција, упућена су у болнице у Орашју и Горажду због погоршаног здравственог стања, рекао је представник бивших војника Сенад Хубјер. "Колега из Орашја добио је упалу плућа и јутрос је упућен у болницу у Орашју, а други је имао напад бубрега и он је […]

недеља, 25 марта, 2012 / 11:42

Двојица бивших припадника Оружаних снага БиХ, који протестују испред зграде заједничких институција, упућена су у болнице у Орашју и Горажду због погоршаног здравственог стања, рекао је представник бивших војника Сенад Хубјер.

"Колега из Орашја добио је упалу плућа и јутрос је упућен у болницу у Орашју, а други је имао напад бубрега и он је упућен у кантоналну болницу у Горажду", потврдио је Хубјер Срни.

Према његовим ријечима, бивши припадници Оружаних снага и протеклу ноћ провели су на отвореном јер им службе безбједности нису дозволиле да поставе шаторе које су добили од Савеза извиђача. Хубјер сматра да их на тај начин желе удаљити, али они, без обзира на временске прилике, неће то учинити док не буде испуњен њихов захтјев због којег протестују од 21. марта.

"Грађани Сарајева нам свакодневно доносе чајеве и храну, а логистички и морално подржавају нас и приватни предузетници. Јуче су нас посјетили и представници кантоналних и општинских власти, као и представници борачких удружења из Федерације. Имамо најаву да ће сличне посјете услиједити и данас", рекао је Хубјер.

Током јучерашњег дана посјетиле су их и породице из Кантона Сарајево, док ће оне из удаљенијих кантона највјероватније доћи наредних дана.

Бивши припадници Оружаних снага БиХ од 21. марта протестују испред зграде заједничких институција БиХ гдје чекају рјешење свог захтјева да у буџету за ову годину буду предвиђена средства за исплату њихових пензија.

Парламентарна скупштина БиХ усвојила је, уочи општих избора 2010. године, измјене и допуне Закона о Оружаним снагама БиХ којима се војницима који су до 23. децембра 1995. године најмање двије године учествовали у рату као припадници такозване Армије БиХ, ХВО или Војске Републике Српске, а којима због година живота не може бити продужена професионална војна служба, омогућава одлазак у пријевремену старосну пензију.

За исплату пензија за 2010, 2011. и 2012. годину бившим припадницима Оружаних снага БиХ који имају право на пријевремено пензионисање потребно је 29,8 милиона КМ.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор