Двије Кореје договориле крај рата, денуклеаризацију и план за заједничке Олимпијске игре

Предсједник Јужне Кореје Мун Џае Ин је изразио наду да ће мировни споразум са Сјеверном Корејом ускоро бити потписан.

четвртак, 20 септембра, 2018 / 21:58

Лидери Јужне и Сјеверне Кореје Мун Џае-ин и Ким Џонг ун постигли су другог дана разговора у Пјонгјангу низ споразума укључујући обећање Кима да ће трајно затаворити главни нуклеарни комплекс Сјевера ако САД предузму одговарајуће мјере, као и да ће прихватити међународне инспекторе који ће надзирати затварање кључне локације за ракетна тестирања.

Они су такође договорили сарадњу како би заједнички организовали Летњу олимпијаду 2032. године, јавља АП, преноси Танјуг.

„Сагласили смо се да учинимо Корејско полуострво територијом мира без нуклеарног оружја и нуклеарне пријетње”, рекао је Ким.

Он је рекао да пут ка будућности полуострва неће увек бити једноставан и да ће бити изазова и искушења.

„Али не бојимо се јер ће наша снага расти како будемо превазилазили искушења на основу снаге наше нације”, рекао је он.

Јужнокорејски предсједник Мун рекао је да су се двије Кореје договориле да успоставе заједнички војни комитет који ће процијенити како да се смање тензије, одржи комуникација ради смањења кризе и спријече случајни сукоби.

Мун Џае Ин је саопштио да намјерава да преда предсједнику САД Доналду Трампу писмо од Ким Џонг Уна.

„Ускоро ћу посјетити САД и имати састанак са Трампом. Намјеравам да разговарам са њим о детаљима процеса денуклеаризације који се не виде у завршном саопштењу међукорејског самита. САД желе да пошаљу преко нас поруку Сјеверној Кореји, а Сјеверна Кореја Америци“, рекао је Мун.

Он је додао да Ким Џонг Ун жели нови самит са САД.

Кимова милошта – двије тоне гљива

Лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун поклонио је предсједнику Јужне Кореје Мун Џае Ину двије тоне ријетких печурака сорте мацутаке, саопштио је представник администрације јужнокорејског лидера.

„Док су се предсједник и његова супруга налазили у посјети Сјеверној Кореји, стигао нам је поклон Ким Џонг Уна. Двије тоне печурки мацутаке стигло је јутрос авионом у Сеул“, рекао је чиновник агенцији Јонхап.

Према његовим ријечима, Мун Џае Ин је наложио да се печурке подијеле члановима раздвојених породица које нису успјеле да се сретну са својим рођацима у Сјеверној Кореји.Оставите одговор