Двије године Руског географског друштва у Србији

У уторак, 16. октобра 2018. године, у Великој сали Руског дома, са почетком у 18 часова, биће одржана Свечана академија поводом завршетка друге године званичног рада Центра Руског географског друштва у Србији. На свечаности се очекују бројни гости из Русије и Србије. Припремљен је богат културно-уметнички програм и изложба фотографија са фото-конкурса Руског географског друштва.

понедељак, 15 октобра, 2018 / 13:49

Центар Руског географског друштва у Србији је регистрован као невладина и непрофитна организација са главним циљем подстицања и организовања културне, научне, привредне и других видова сарадње између људи добре воље Републике Србије и Руске Федерације.

Руско географско друштво (http://www.rgo.ru/ru/) је једно од најстарих географских друштава на свету. Основано је указом цара Николаја I 1845. године и увек је имало прворазредни друштвени и национални значај. Главни циљ Друштва је био да се препознају, прикупе, опреме и на терен широм Русије, Азије и Света пошаљу најбољи истраживачи за свеобухватне студије. Током година, Друштвом су руководили представници царске куће Романових, познати путници, истраживачи и државни службеници. Новембра 2009, за Председника Руског географског друштва изабран је Сергеј Кужугетович Шојгу, а формиран је и Савет покровитеља којим председава Председик Русије Владимир Владимирович Путин.

Данас, у Русији и иностранству, Руско географско друштво има више од 20.000 чланова. Регионалне канцеларије су отворене у свих 85 субјеката Руске Федерације. Главна активност Руског географског друштва су експедиције и истраживања, образовање, очување традиције и културе, објављивање књига и рад са младима. Руско географско друштво је непрофитна организација која не добија средства владе.

Руско географско друштво придаје велики значај раду Центра Руског географског друштва у Србији.

Центар Руског географског друштва у Србији (Центр Русского географического общества в Сербии) је регистрован почетком 2015, а церемонија званичног отварања је одржана 17. октобра 2016. године. Детаљи о активностима Центра Руског географског друштва у Србији доступни су на http://geografija.org.

Центар Руског географског друштва у Србији дефинише следеће циљеве у свом раду:

Подстицање научне и стручне сарадње између географа Србије и Руске Федерације кроз размену студената, универзитетских наставника и сарадника у настави;
Подршка и организација заједничких истраживачких, научних, промотивних и издавачких активности;
У Србији активности на ширењу географских, историјских и културних знања о Руској Федерацији;
У Руској федерацији активности на ширењу географских, историјских и културних знања о Србији;
Идентификација, заштита и промоција Руског културног наслеђа у Србији;
Идентификација, заштита и промоција Српског културног наслеђа у Русији;
Сарадња са културним, привредним и другим институцијама Руске Федерације у Србији и Руској Федерацији;
Сарадња са културним, привредним и другим организцијама које имају сарадњу са Руском Федерацијом;
Неформални програми тренинга, едукације и других видова стручног и научног рада из области географије, екологије, биологије, демографије, туризма, просторног планирања и историје;
Организовање научних, стручних, културних и спортских манифестација са географском позадиниом;
Јавни конкурси са географском позадином;
Хуманитарни рад у природним, еколошким и другим непогодама, пружање помоћи и допринос развоју Српског и Руског друштва;
Сарадња са медијима у области промоције географских знања, природних вредности, еколошке свести и здравих животних навика;
Учешће на пројектима;

Центар Руског географског друштва у Србији реализовао је више пројеката на територији Србије и Руске Федерације. Посебну пажњу поклања развоју едукативних и социјалних програма за потребе студената из Србије и Руске Федерације.
Током 2015. године студенти из Србије су узели учешће на три волонтерска кампа на територији Руске Федерације, сваки у трајању од по 25 дана.

Током 2016. године, у периоду од 12. до 28. јула, Цетар Руског географског друштва у Србији реализовао је едукативни програм на територији Србије, а уз учешће 19 учесника из Русије и 25 из Србије. Програмом су руководили наставници и сарадници из Србије и Руске Федерације.

Током 2017. године, у периоду од 8. до 18. јула, сарадници Центра (студенти и наставници Универзитета у Београду) су учествовали на летњој Теренској настави Универзитета Пушкин на територији Лењинградске области.

Током 2018. године, у периоду од 3. до 16. јула, Центар је организовао теренску наставу за за 44 студента, наставника и сарадника универзитета и института из Србије и Руске Федерације.

Центар је до сада на територији Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе организовао више десетина изложби фотографија са фото-конкурса Руског географског друштва. Такође и већи број промоција, учешћа на филмским фестивалима, тематских филмских пројекција, културно-уметничких програма и других садржаја. Наш рад прате и о њему пишу медији у Русији, Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори.