Двије године од смрти Милорада Павића

Данас се навршаваjу двије године од смрти српског писца Милорада Павића. Милорад Павић је рођен 15. октобра 1929. године у Београду, у академској породици, а од малена је био  полиглота, на неки начин слутећи да ће у једном тренутку свог живота бити најпревођенији српски писац. Након неколико књига поезије и прича Павић је 1984. године […]

среда, новембар 30, 2011 / 21:54

Данас се навршаваjу двије године од смрти српског писца Милорада Павића.

Милорад Павић је рођен 15. октобра 1929. године у Београду, у академској породици, а од малена је био  полиглота, на неки начин слутећи да ће у једном тренутку свог живота бити најпревођенији српски писац.

Након неколико књига поезије и прича Павић је 1984. године објавио роман “Хазарски речник“ којим је стекао домаћу и свјетску славу. Роман је описиван као лексикон у 100.000 ријечи, критичари и публика брзо су прогласили незаобилазним штивом као и “првим романом 21. вијека“.

Због “Хазарског рјечника“ Павић постаје познат као писац чудесне имагинације и предводник европске постмодерне. Његова популарност полако јењава касније, али остаје и даље књижевна звијезда, поготово у Русији гдје му је саграђен и споменик (у Москви испред Дома иностране литературе). Kaда је умро, “Њујорк тајмс“ и “Гардијан“ су објавили пригодне некрологе.

Павић је био писац, историчар српске књижевности, стружњак за барок и симболизам и преводилац, члан Српске академије наука и умјетности, професор на универзитету. Од стране стручњака и колега из Европе, САД и Бразила, Милорад Павић је био номинован за Нобелову награду за књижевност. 

Преминуо је у Београду 30. новембра 2009. од посљедица инфаркта. Сахрањен је у четвртак 3. децембра у Алеји великана на Новом гробљу у Београду.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *