Двије деценије нашег законодавног чекића

Народна скупштина Републике Српске данас обиљежава 20. година постојања и рада. Тим поводом вечерас у 18.00 часова у згради Народне скупштине РС биће отворена изложба "Народна скупштина Републике Српске 1991-2011.", а у 20.00 часова у Културном центру Бански двор биће одржана Свечана академија. Народна скупштина РС је законодавни орган у структури власти Републике Српске. Обављајући […]

понедељак, октобар 24, 2011 / 09:02

Народна скупштина Републике Српске данас обиљежава 20. година постојања и рада.

Тим поводом вечерас у 18.00 часова у згради Народне скупштине РС биће отворена изложба "Народна скупштина Републике Српске 1991-2011.", а у 20.00 часова у Културном центру Бански двор биће одржана Свечана академија.

Народна скупштина РС је законодавни орган у структури власти Републике Српске. Обављајући нормативне, контролне, регулатoрне и изборне функције из своје надлежности централна је институција парламентарног уређења РС и на тај начин обезбјеђује демократски поредак и владавину савремене демократије у Српској.

Народна скупштина Републике Српске почела је са радом 24. октобра 1991. године као Скупштина српског народа БиХ са административним сједиштем у Сарајеву. Током тешких година рата из безбједносних разлога Скупштина је измјештена из Сарајева и функционише и засједа на Палама. Од 1998. године административно сједиште Народне скупштине РС прелази у Бању Луку, гдје се налази и данас.

По окончању ратних дејстава, потписивањем Дејтонског мировног споразума 1995. године Народна скупштина РС преузима примарну одговорност провођења нормативне државне реизградње и обнове, те као законодавни орган предводи и непосредно проводи законске реформе кроз које Српска пролази у послијератним годинама.

Састав Народне скупштине РС, према савременим парламентарним принципима, чине 83 народна посланика изабрана на непосредним парламентарним изборима. Народни посланици у Народној скупштини Републике Српске бирани су до 2002. године на мандат у трајању од двије године, а од 2002. године у складу са новом законском регулативом, бирају се на мандат у трајању од четири године.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор