Двадесет најбогатијих поручују: Биће гора економска криза него 2008. године

Свјетска рецесија би након пандемије коронавируса могла бити гора од оне која је услиједила након финансијске кризе 2008. године, саопштила је шефица Међународног монетарног фонда, Кристалина Георгиева.

уторак, 24 марта, 2020 / 20:50

Она је на теле-конференцији Групе 20 најразвијенијих земаља (Г20) казала да је упозорила министре финансија и гувернере централних банака на то да су пројекције свјетског раста негативне за ову годину.

Георгиева је додала да треба очекивати рецесију која ће бити најмање онолико тешка колико је била за вријеме свјетске финансијске кризе, или гора.

„Али очекујемо опоравак наредне године“, поручила је Георгиева.

Француски и кинески предсједници, Еммануел Мацрон и Xи Јинпинг затражили су одржавање ванредног састанка на врху Г20.

„Одржавање таквог састанка било би корисно посебно на санитарном плану, уз укључивање Свјетске здравствене организације, како бисмо заједно радили на љековима и вакцинама“, наводи се у саопштењу.

Наредни редовни самит Г20 требао би да се одржи у Ријаду 21. и 22. новембра.

С кинеским предсједником је разговарао и британски премијер Борис Јохнсон који је казао да су се сложили да се кроз Г20 подржи глобална економија и осјетљивије земље током пандемије коронавируса.

Министри финансија и гувернери централних банака 20 највећих економија свијета договорили су на теле-конференцији да ће координирати своје дјеловање у погледу све озбиљније пандемије коронавируса како буде потребно.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *