Два астероида ће данас безбједно пролетјети поред Земље

Америчка свемирска агенција НАСА саопштила је да ће два мања, недавно откривена астероида данас безбједно пролетјети поред Земље. Овај двоструки прелет биће видљив уз помоћ телескопа. Астероиде је у недељу уочио астрономски роботички систем телескопа познат под називом Catalina Sky Survey који се налази у Тусону, у Аризони. Центар за мање планете у Кембриџу, у […]

среда, 8 септембра, 2010 / 17:09

Америчка свемирска агенција НАСА саопштила је да ће два мања, недавно откривена астероида данас безбједно пролетјети поред Земље. Овај двоструки прелет биће видљив уз помоћ телескопа.

Астероиде је у недељу уочио астрономски роботички систем телескопа познат под називом Catalina Sky Survey који се налази у Тусону, у Аризони.

Центар за мање планете у Кембриџу, у Масачусетсу, задужен за откривање и праћење астероида и комета, установио је да не постоји никаква могућност колизије са нашом планетом.

Астероид 2010 РX30, дуг између 10 и 20 метара, проћи ће на удаљености од 248.000 километара од Земље нешто пре 10.00 часова ГМТ, док ће други, нешто мањи, 2010 РФ12 прелетјети једанаест сати касније на удаљености од 79.000 километара.

По свемирским мјерилима, прелет астероида на удаљености Земља-Месец (384.400 километара) сматра се веома блиским прелетом и такви се астероиди убрајају у потенцијално опасне објекте.Оставите одговор