Душко Милуновић: Нисам изненађен нападом на Савчића, јер Суд БиХ штити злочинце над српским народом

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић реаговао је на одлуку Суда БиХ о притвору за генерала Миломира Савчића, предсједника Борачке организације Републике Српске. Преносимо је у цјелости.

уторак, 10 августа, 2021 / 17:19

"Нисам изненађен, јер Суд БиХ је по ко зна који пут показао да није суд права и правде, већ политички суд, којем је основни циљ да оптужи и ухапси што већи број Срба, врло често без икаквих доказа, како би српском народу наметнуо трајну љагу, кривицу и колективну одговорност за грађански рат у БиХ.

Стога, ова посљедња одлука о одређивању притвора за часног генерала Миломира Савчића, који дефинитивно није прекршио ниједну забрану Суда, спада у ред истог пројекта.

Суд БиХ од свог формирања до данас није настојао да покаже своју објективност, професионалност и правичност, јер, како објаснити чињеницу да не постоји правда у њиховом систему за масовно страдање српских цивила у Подрињу, као да тамо није било војних структура тзв. Армије БиХ који су имали командне дужности, а на основу њих и командну одговорност за почињене злочине.

Како објаснити некажњене злочине у Крајини, масовне гробнице цивила, камером забиљежено дивљање хорди Атифа Дудаковића? Судећи по дјеловању, то за суд БиХ није злочин. Како објаснити бројне логоре у Сарајеву, стратишта попут Казана и некажњене злочинце за невине сарајевске жртве? Добровољачка и Тузланска колона, по међународном праву, легално и легитимно договорено повлачење, на кукавички начин су нападнуте од актера, које овај Суд штити.

Пуно је важније за тај  Суд трошити вријеме на пар јавно изговорених реченица часног генерала које нису у вези са забраном који је тај суд наметнуо, него посветити се српским жртвама, женама, дјеци и заробљеницима убијеним у протеклом рату".