Душебрижници се скупљају у Лондону – Сиријци гину у Дамаску

Свјетски лидери окупиће се данас на конференцији у Лондону у покушају да сакупе девет милијарди долара помоћи за избјеглице из рата у Сирији. Очекује се да ће конференцији присуствовати око 70 лидера, укључујући британског премијера Дејвида Камерона и њемачког канцелара Ангелу Меркел. Њихов циљ је да сакупе средства за образовање и запошљавање сиријских избјеглица. Неколико […]

четвртак, 4 фебруара, 2016 / 05:40

Свјетски лидери окупиће се данас на конференцији у Лондону у покушају да сакупе девет милијарди долара помоћи за избјеглице из рата у Сирији.

Очекује се да ће конференцији присуствовати око 70 лидера, укључујући британског премијера Дејвида Камерона и њемачког канцелара Ангелу Меркел.

Њихов циљ је да сакупе средства за образовање и запошљавање сиријских избјеглица.

Неколико часова прије почетка конференције, суспендовани су мировни разговори између сиријских власти и опозиције у Женеви, који су организовани од окриљем УН, пренио је Би-Би-Си.

Специјални изасланик УН Стафан де Мистура признао је да нема напретка, али је рекао да преговори нису пропали.

УН су затражиле 7,73 милијарди долара за сиријске избјеглице, а сусједи Сирије додатних 1,2 милијарди долара за збрињавање ових људи.

Уочи конференције, Камерон је најавио помоћ од 1,75 милијарди долара до 2020. године, а ЕУ је обећала двије милијарде долара.

Норвешка је најавила донацију од 1,17 милијарди долара у наредне четири године, што ће бити највећа помоћ коју је ова земља икада упутила у вези са неком хуманитарном кризом.

Коалиција од преко 90 хуманитарних организација и група за заштиту људских права позвала је свјетске лидере да осигурају бољи приступ образовању и запошљавању за избјеглице у Сирији и сусједним земљама. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *