Дума ратификовала СТАРТ

МОСКВА – Доњи дом руског парламента, Државна Дума ратификовала је данас у првом читању споразум о смањењу нуклеарног наоружања СТАРТ-3. За ратификацију споразума, који су 8. априла у Прагу потписали предсjедници Дмитриј Медведев и Барак Обама, гласало је 350, док је против било 58 посланика. Током расправе, владајућа Јединствена Русија се изјаснила за подршку споразуму, […]

петак, 24 децембра, 2010 / 14:23

МОСКВА – Доњи дом руског парламента, Државна Дума ратификовала је данас у првом читању споразум о смањењу нуклеарног наоружања СТАРТ-3.

За ратификацију споразума, који су 8. априла у Прагу потписали предсjедници Дмитриј Медведев и Барак Обама, гласало је 350, док је против било 58 посланика.

Током расправе, владајућа Јединствена Русија се изјаснила за подршку споразуму, док су Комунистичка партија Русије (КПРФ) и Либерално демократска партија (ЛДПР) биле против, оцјењући да иде на штету одбрамбеним способностима Русије.

Лидер комуниста Генадиј Зјуганов оцијенио да је да нови споразум може довести до ликвидације ракетно-нуклеарног потенцијала, док је Жириновски навео да споразум може довести до разоружавања ракетног штита Русије.

На почетку расправе, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров позвао је посланике да подрже споразум.

„Принципијелно је важно ратификовати га, узимајући у озбир законите интересе Русије”, рекао је Лавров обраћајући се посланицима.

Представљајући документ, Лавров је указао да је документ направљен на основу принципа приоритета и равноправности.Оставите одговор