Дучићева награда Миловану Данојлићу

ТРЕБИЊЕ – Дучићева награда за 2010. годину уручена је савременом српском књижевнику Миловану Данојлићу на централној свечаности "Дучићевих вечери поезије" у Требињу. У образложењу жирија, које је синоћ на свечаној акдамији под називом "У хлебној доброти ћирилице" прочитао професор Ранко Поповић, наводи се да је Данојлић један од најзначајнијих стваралаца савремене српске књижевности, прозни писац […]

недеља, 31 октобра, 2010 / 11:14

ТРЕБИЊЕ – Дучићева награда за 2010. годину уручена је савременом српском књижевнику Миловану Данојлићу на централној свечаности "Дучићевих вечери поезије" у Требињу.

У образложењу жирија, које је синоћ на свечаној акдамији под називом "У хлебној доброти ћирилице" прочитао професор Ранко Поповић, наводи се да је Данојлић један од најзначајнијих стваралаца савремене српске књижевности, прозни писац и пјесник изразито препознатљивог рукописа, стилиста, посједник раскошног рјечника, трагалац изузетне моћи запажања и наглашеног моралног става.

"Поетско тражење смисаоног ослонца на задатом брисаном простору постојања јесте, прије свега, језичко трагање, са сопственом упоришном тачком, тачком отпора, како је именује Данојлић", истиче се, између осталог, у обраложењу жирија за додјелу "Дучићеве награде".

Говорећи о Данојлићевој поезији, професор Јован Делић истакао је да је ријеч о пјеснику вјечитог календара који увијек и изнова фасцинира.

Захваљујући се на престижној награди, Данојлић је истакао да признања увијек пријају, посебно када се ради о пјеснику као што је Јован Дучић. "Никада се нисам борио ни за једну награду, нити сам их тражио, одбити их је глупо, као и превише јој се радовати", рекао је Данојлић.

Говорећи о Јовану Дучићу и подсјећајући на његов повратак у родни град, начелник општине Требиње и предсједник организационог одбора "Дучићевих вечери поезије" Доброслав Ћук истакао је да овогодишње саборовање пјеснику у част освјетљава један посебан јубилеј, односно прву деценију поновног сусрета и заједничког бивствовања Дучића и Требиња.

"Из прекоокеанског Либертвила, тачно прије десет година, Дучић се вратио у Требиње чиме је након готово шест деценија испуњено пјесниково завјештање да почива на бријегу изнад родног града", подсјетио је Ћук.

Дучићев повратак, додао је он, био је и наш својеврсни повратак себи и сопственом идентитету, повратак великим идејама и освједоченим вриједностима, који су нам негдје у измаглици националне амнезије годинама остали затурени и затрављени.

"Сада, када су Дучић и Требиње, коначно, поново заједно и у нераскидивом јединству `грумена глине ужежене` и када је из тог грумена тврдог, херцеговачког засвијетлила жижа нашег сабрања и самопознања, жеља и обавеза да се окупљамо око тог пламена јача је него икада", рекао је Ћук.

У културно-умјетничком дијелу програму, између осталих, наступили су првак југословенског драмског позоришта из Београда Гојко Шантић, првак балета Народног позоришта Констатин Костјуков, солиста балета Народног позоришта Бојана Жегарац, београдска примадона опере Народног позоришта Снежана Савичић, академски хор и оркестар "Шпанац" из Београда, Божидар Вучур, клавир и Ранко Слијепчевић, гитара и вокал.

Свечаној академији у Музеју Херцеговине у Требињу претходила је изложба слика Милорада Ћоровића-поклон збирка овој културној установи.

У Херцеговачкој Грачаници на Црквини, брду изнад Требиња јутрос, посљедњег дана "Дучићевих вечери поезије", биће служен помен великом српском пјеснику Јовану Дучићу након чега ће, у вечерњим часовима, бити одржано "Пјесничко вече" на коме ће наступити еминентна пјесничка имена из Републике Српске, Србије и Црне Горе.Оставите одговор