Дубровник тражи аутономију

Дубровник, хрватски туристички бренд, маргинализован је и препуштен пропадању, а у атмосфери кризе расте број заговорника сепаратизма који оживљавају идеју Дубровачке Републике. Дубровник губи обележја града и постаје изоловано острво који живи само лети, а зими тавори одсечен од матице домовине. Такав став има већине Дубровчана који прстом упиру у политичаре свих опција и прозивају […]

среда, 8 августа, 2012 / 18:07

Дубровник, хрватски туристички бренд, маргинализован је и препуштен пропадању, а у атмосфери кризе расте број заговорника сепаратизма који оживљавају идеју Дубровачке Републике.

Дубровник губи обележја града и постаје изоловано острво који живи само лети, а зими тавори одсечен од матице домовине. Такав став има већине Дубровчана који прстом упиру у политичаре свих опција и прозивају их да Дубровник користе само у промотивне сврхе или за крпаљење буџетских рупа зарадом од туризма, пише Слободна Далмација.

Лепоте Дубровника хвале светски медији, а за напредак Града на националном нивоу мало ко мари, кажу Дубровчани и упозоравају на летаргију у коју је запао град због небриге одговорних.

Од прошле године, Дубровник је, упркос противљењу економиста, остао без самосталног Трговачког суда. Осам векова стара дубровачка царинарница од овог лета послује као филијала Царинарнице Плоче, а однедавно је и заједница здравственог осигурања Дубровник припојена Сплиту.

Поигравање бивших и садашњих властодржаца с саобраћајном неповезаношћу Дубровника посебна је прича.

Многи грађани пељешки мост, трајекте, аутопутеве и понтоне одавно доживљавају као политички спин од којег користи имају и власт и опозиција, али не и становници Дубровника.

У Граду са највише хотела с пет звездица, уз сваку кишу треба прокухавати воду, половина града нема канализациону мрежу, а пасивност домаћег становништва према девастацијама новопридошлих власника некретнина већ је пословична, кажу Дубровчани.

Дубровачки концептуални уметник и грађански активист Славен Тољ изјавио је да се опет маше заставама и устаје смело у одбрану националног бића и територија.

То су исти они људи који годинама затварају очи пред уништавањем и присвајањем јавног простора. и хладно поклањају Срђ интересима једног сумњивог “инвеститора” – мешетара.

Они сад рецитују о националном поносу и заштити територија, о историјском праву и специјалном рату против Хрватске, рекао је Тољ.

Дубровник је саобраћајно изолован смањењем броја летова од краја октобра до почетка априла. Удаљен је више сати од осталих центара Хрватске, гранични прелаз са Неумом додатно повећава изолованост, пише сплитски лист.

Дубровачки академски сликар Давор Луциановић рекао је да је живот у Дубровнику тежак је јер су због удаљености и саобраћајне изолације цене роба и услуга у граду знатно више него у остатку земље.

У условима маргинализације Дубровника, ствара се расположење незадовољства, што може ићи на руку заговорницима сепаратистичких ставова, обнови идеје Дубровачке Републике и сличним опасним стремљењима, рекао је он.

Надам се само да се оваква клима огорчења не ствара вештачки, како би се повећао број незадовољника склоних сепаратизму, рекао је Луциановић.