Држављанства БиХ одрекло се 90.000 грађана

Готово 90.000 држављана Босне и Херцеговине до сада се одрекло држављанства, а власти су забринуте јер из године у годину добијају све више захтјева за испис из матичне књиге држављана.

среда, 4 децембра, 2019 / 14:15

Министарство цивилних послова БиХ званично је потврдило да се од ратних година до сада држављанства те земље одрекло 88.163 њених грађана.

Портпаролка тог ресора Зорица Руљ потврдила је да тренд одрицања грађана од босанскохерцеговачког пасоша забрињавајуће расте, аргументујући то чињеницом да се држављанства матичне државе у раздобљу од 1. јануара до 3. децембра ове године одрекло укупно 3.735 особа, пренијела је Хина.

Тоеком 1996., прве послератне године, држављанства БиХ одрекло се свега шест особа, следећих неколико година тај број је био двоцифрен, да би ове године дошло до више хиљада таквих захтева, преноси Танјуг.

Према подацима Министарства цивилних послова, највише некадашњих држављана БиХ постали су држављани Њемачке, Аустрије, Словеније, Норвешке, Чешке.

У поступку одрицања од држављанства БиХ подносиоци захтјева нису дужни навести разлоге због којих то чине, али у неформалним разговорима најчешће као разлог наводе право на посједовање некретнина, олакшано путовање, погодности код студирања у иностранству и генерално већа права у земљама у којима живе.2 КОМЕНТАРА

  1. Ali zato nastavljaju da glasaju u BiH, samo Bog dragi zna kako, i na taj nacin bitno uticu na izbor politickih predstavnika u BiH.
    Ovo nema nigdje u svijetu.
    Bosna je cudo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *