Другови чланови шљакају: Џафи кратко са Калабуховим, Комшо и Филд заљубљени у ОХР

Да је државна заједница БиХ спрдња од земље, показује што њени чланови предсједништва лобирају за останак окупационе власти, чија је једина сврха развлашћивање

четвртак, 11 фебруара, 2021 / 11:00

На то указује изразито штуро саопштење о јучерашњем састанку са изаслаником Руске Федерације, јер се она противи останку ОХР. У случају представника Велике, не Србије већ Британије, износи детаљан списак жеља Комшића и Метју Филда, који дубоко задиру у унутрашњеполитичка питања једне земље.

При том ни Комшићу, ни Филду није непријатно што сједе испод слике комунистичког диктатора Јосипа Броза. Њега, до самог краја рата, није подржавала Велика Британија, већ управо Југословенску војску у отаџбини (такозване четнике) ђенерала Драгољуба Михаиловића.

Не може краће, са Русијом реда ради: Односи "добри", а не "одлични" као у Додиковим саопштењима

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић примио у наступну посјету амбасадора Руске Федерације у БиХ Игора Калабухова 

Саговорници су оцијенили да су билатерални односи између Босне и Херцеговине и Руске Федерације добри и пријатељски, те да треба радити на њиховом даљем унапређењу на политичком, економском и културном нивоу.  Члан Предсједништва БиХ пожелио је амбасадору Калабухову успјешан мандат у Босни и Херцеговини. 

Комшић и Филд срдачно за останак окупационе власти и против суверенитета БиХ

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић примио амбасадора Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ Метјуа Филда

У срдачном и отвореном разговору, размијењена су мишљења о будућности НАТО интеграција Босне и Херцеговине, у оквиру раније усвојеног Програма реформи.

Амбасадор Филд је, посебно, истакао да је став Велике Британије остао исти по питању останка и функционисања ОХР-а у Босни и Херцеговини, као важног мултилатералних инструмента међународне заједнице.

Разговарано је и економским питањима, посебно о заинтересованости Велике Британије за улагање у инфраструктурне пројекте у Босни и Херцеговини, при чему је члан ПБиХ Комшић изразио захвалност и понудио помоћ како би се активности у вези економских односа додатно оснажиле.

Посебно је било ријечи и о сачињавању Трговинског споразума између Босне и Херцеговине и Велике Британије, на којем тренутно раде надлежна министарства из обје земље.

Још мало о унутрашњим питањима "суверене земље"

Члан Предсједништва БиХ Комшић је информисао амбасадора Филда о активностима његовог кабинета на сачињавању сета закона којим се испуњавају поједини елементи из 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије, као што је приједлог измјена Устава и Изборног закона БиХ, затим нови Закон о јавним набавкама БиХ и пакет од три закона о реформи правосуђа, којима би се обавила реформа ВСТС-а, у складу са Мишљењем Европске комисије и европским стандардима.

Милорад Додик, што се тиче саопштења, није се овим каналом оглашавао од нашег посљедњег пресјека стања на том пољу.