Други фестивал науке РС

Други Фестивал науке Републике Српске, у организацији Министарства науке и технологије Републике Српске, биће одржан од 07.11. до 09.11.2012. године на двије локације у Бањој Луци, у Банском двору Културном центру и Тржном центру "Меркатор". Фестивал науке је идеална прилика да се грађани Републике Српске ближе упознају са науком, да сазнају тајне научника, као и […]

понедељак, октобар 29, 2012 / 11:15

Други Фестивал науке Републике Српске, у организацији Министарства науке и технологије Републике Српске, биће одржан од 07.11. до 09.11.2012. године на двије локације у Бањој Луци, у Банском двору Културном центру и Тржном центру "Меркатор".

Фестивал науке је идеална прилика да се грађани Републике Српске ближе упознају са науком, да сазнају тајне научника, као и да, кроз демонстрације и предавања, науку доживе као нешто без чега живот, каквим га данас познајемо, не би био могућ.

Фестивал науке ће посјетиоцима, између осталог, понудити прилику да по први пут уживо виде робота Нао. Ријеч је о хуманоидном роботу, који је висок 58 центиметара и дјело је инжењера француске компаније „Aldebaran Robotics“. Робот има двије камере, звучник, микрофон и 25 електромотора, који му омогућавају да се креће, а способан је да говори, хода, препознаје људе и предмете, осјећа додир и игра фудбал.

Посјетиоци Фестивала имаће прилику да испобају Ван де Графов генератор, који се користи за добијање великих количина наелектрисања и врло високих потенцијала, Теслин трансформатор, који ће их још једном увјерити у генијалност нашег великог научника Николе Тесле, те да сазнају нешто више о ротацији помоћу клупе Жуковског, али и да испробају инфлуентну машину и мноштво других научних демонстрација и експоната.
За оне који желе да сазнају нешто више припремљена су и предавања научника и промотора науке из Републике Српске и региона.

Фестивал ће бити отворен 07.11.2012. године у 10.00 часова у Банском двору, а биће отворен до 09.11.2012. до 13.00 часова. Радно вријеме Фестивала је од 10.00 до 20.00 часова. Друга фестивалка локација је Тржни центар „Меркатор“, гдје ће 08.11.2012. године бити уприличено „5 минута са научником“. Уколико посјетиоци желе да на лицу мјеста поставе питања научницима, који ће бити дио програма фестивала, ова активност је идеална прилика за то.

Улаз на све фестивалске садржаје је бесплатан.0 КОМЕНТАРА

  1. Напредовали смо напредовали.

    Нестало је цигана и међеда…сад „међеди“ водају и показују народу овог Нао-а.

    Што се Теслиних изума тиче, кога занима да се мало игра и сазна више постоји на стотине разрађених шема и вежби нпр. на You Tube, ко хоће детаљно и стручно томе да се посвети, зна се где, сигурно није у Меркатору.

Оставите одговор