Друга тура: Њемачка зове „стручне раднике“, Ердоган таман припушта поражене исламисте

Због догађаја у провинцији Идлиб, предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио да ће отворити границу и пустити мигранте да уђу у Европу, што посебно одзвања данас, када у Њемачкој ступа на снагу нови Закон о досељавању стручне радне снаге.

недеља, 1 марта, 2020 / 12:08

Око 13.000 миграната налази се на грчко-турској граници у дужини од 212 километара, саопштила је Међународна организација за миграције (ИОМ).

Та агенција УН додала је да међу мигрантима има „породица са малом дјецом“, што је само по себи симптоматично за избјеглице. Но, избјеглице овог типа су готово само млади, војно способни мушкарци, до мјере да је то потребно нагласити. Дакле, има понека жена и дијете.

Њемачки медији пренијели су, међутим, 28. фебруара истраживање фондације Бертелсман, према којем би у Њемачку до 2060. године сваке године морало да се усели најмање 260.000 квалификованих страних радника, како би се неутралисало демографским кретањима условљено топљење тржишта рада.

Закон треба да олакша долазак квалификованих радника из земаља које нијесу чланице ЕУ и ублажи озбиљан проблем мањка радника са којим се суочава њемачка привреда.

По новом закону, радницима из земаља нечланица ЕУ, убудуће ће у Њемачкој бити доступни сви послови за које су квалификовани, а не само они које су њемачке институције прогласиле дефицитарним и за које не постоје кандидати из Њемачке или земаља ЕУ, као што је то био случај до сада.

Новина је и што ће стручним радницима, под одређеним условима, бити омогућено да дуже вријеме бораве у Њемачкој у потрази за послом.

Тражиоци посла имаће право и да евентуални мањак практичног искуства надокнаде доквалификацијом кроз праксу код њемачког послодавца.

Шпрехен зи дојч?

Услов ће бити да надлежне установе потврде диплому страног радника и да он докаже да влада њемачким језиком. Уз то, ако претходно није склопио уговор о радном односу, странац ће морати да докаже да има довољно новца да може да се издржава док тражи посао.

Признање квалификација заинтересовани ће морати да затраже од надлежних њемачких институција прије путовања, што ће моћи да обаве преко њемачких амбасада. Ако су у питању занати, надлежне су покрајинске занатске коморе.

Један од циљева закона био је управо да се уклоне бирократске препреке приликом признавања стручних диплома и да се то споји поступком који је и даље уско грло потраге за послом у Њемачкој, а то је издавање виза.

У погледу језика, углавном се очекује напредно знање које одговара нивоу Б1 заједничког европског референтног оквира за језике, који претпоставља способност да се учествује у разговору о познатим темама или о послу, разумијевање емисија на радију или телевизији и сналажење у страној земљи.Коментариши