Друга предизборка: Има ли патриотски блок везе са парламентарном скупштином?

Медији су недавно из поузданих избора јавили како ће бити формиран патриотски блок.

петак, фебруар 23, 2018 / 15:11

Потом су други дебатовали о томе, питајући разне политичке субјекте да ли ће му се они придружити. Коначан закључак јесте да нико није чуо за тако нешто, осим Уједињене Српске, која не крије да је иницијатор те приче.

Нешто раније, Глас Српске је објавио да постоји могућност да СНСД и СП на заједничкој листи наступе на изборима за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ. И једни и други су рекли да ништа званично није предлагано, и да се о томе може разговарати. Али јасно је да је у питању једна врло логична комбинација.

СП је на тим изборима освојила око 18.700 гласова, и била далеко и од помисли да добије и компензациони мандат. Оно што је занимљиво јесте да су у изборима за НСРС имали 33.000 гласова говори да су се њихови гласови већ прелили некој листи за коју су њихови гласачи процијенили да има више шансе да прође.

Сам поглед на табелу говори да већина странака има драстично мањи број гласова на новиоу избора који има виши цензус. Изузетак су СНСД и СДС, који су као странке које сигурно освајају директне мандате, препознате као странке на које бирачи неће “бацити глас”. Изузетак је СДА, која је у трци за НСРС била у коалицији Домовина, док су резултати СДП и СПП, осим што су скоро занемарљиви, вјероватно последица тога што су на листи за ПСБИХ имали пар јачих имена него на листи за НСРС.

Оно што је за СНСД и СП битно јесте да би удруживањем гласова појачали резултат, и уз могућу синергију остварили можда и мандат више. Имајући у виду колико се тај ниво власти показао битним, сваки глас и распоред мандата биће битан.

Зашто смо у свему овоме видјели патриотски блок? Ако би негдје било смисла да се удружи више странака, онда би то била листа за ПСБиХ. Уколико би се уз СНСД нашли СП, Уједињена Српска, те још нека странка која нема шансе на овом нивоу, то би уз звучно име какво је патриотски блок, могло остварити снажан синергијски ефекат. Немамо никакав инсајдерски податак, само нагађамо, али и то је смисленије од оног што су нам понудили медији.

Што се тиче друге стране, ПДП вјероватно неће имати потребу за коалицијом са НДП, пошто таква коалиција не би могла до другог мандата. Али би СДС могао размислити да на листи окупи НДП и још понеког, како би се супротставили противнику. Можда ће се покајати што одмах након избора 2014. нису Савез за промјене преименовали у Савез за Српску, ко зна.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *