Друга епозода серије Клинтонови документи: Медијски обруч око Србије

Објављени амерички документи и депеше дипломата расвијетлили су методе Америке приликом обарања власти Слободана Милошевића у Србији, гдје су милиони долара уложени у опозицију, а створен је и такозвани "медијски прстен” око Србије, у којем је учествовала и Хрватска. Из објављених депеша и преписки администрације тадашњег америчког предсједника Била Клинтона, које је објавио Национални архив […]

субота, 29 марта, 2014 / 10:12

Објављени амерички документи и депеше дипломата расвијетлили су методе Америке приликом обарања власти Слободана Милошевића у Србији, гдје су милиони долара уложени у опозицију, а створен је и такозвани "медијски прстен” око Србије, у којем је учествовала и Хрватска.

Из објављених депеша и преписки администрације тадашњег америчког предсједника Била Клинтона, које је објавио Национални архив САД, види се да је у пројекту “Прстен око Србије”, чији је циљ био пробој објективних информација и извјештаја о ситуацији у Србији, учествовала и Хрватска, пишу “Вечерње новости”.

О томе свједоче извештаји америчких дипломата који су априла 1999. године успоставили контакт са замјеником министра за телекомуникације Хрватске Домиником Филиповићем, када је договорено да Хрватска радио-телевизија /ХРТ/ уступи Американцима свој предајник Кула у Бељу у Славонији за емитовање програма усмјерених на Милошевића и режим у Београду.

У документацији и препискама Клинтона и његовигих сарадника, који су први пут изашли на свјетло дана, налази се и збирка депеша названих “Круг око Србије“, које говоре о мрежи радио-предајника распоређених у сусједним земљама.

Рад ових медија Америка је издашно помагала, како би се смањио утицај државних медија у ратом растрзаној СР Југославији, а ријеч је о радијским програмима који су се емитовали из сусједства на таласним дужинама које су омогућавале слушање у Србији.

Углавном је емитован и преузиман програм на српском језику “Гласа Америке” и “Слободне Европе”, као и осталих страних и домаћих радио-станица, а један од задатака медијског прстена, који је Србији набацила Клинтонова администрација, био је да информише и износи доказе о злочинима српских снага на Косову и Метохији.

У вријеме најжешћих напада на српски народ на Косову и Метохији, када су послије повлачења српске војске и полиције ријетки Срби остављени на милост и немилост албанским терористима, Американци нису крили задовољство због “стабилизације прилика у покрајини”.

Америчка влада у периоду послије бомбардовања активно је помагала и медије на Косову и Метохији, посебно Радио-телевизију Косово /РТК/.
Амерички предсједник САД Бил Клинтон преузео је на самиту Пакта за стабилност југоисточне Европе, одржаном јула 1999. године у Сарајеву, обавезу да са 12 милиона долара помогне опозициони покрет у Србији.

Тај износ био је, додаје се, намијењен странкама, невладиним организацијама, синдикатима, студентским удружењима и независним медијима, како би се створило јединство у рушењу режима Слободана Милошевића.

“Заједно са нашим савезницима, радићемо на јачању режима оштрих санкција усмјерених ка Милошевићу и његовим сарадницима, који ће до краја да исцрпе српску економију. Циљ нам је охрабривање опозиције да се уједини и фокусирање на демократску трансформацију, као и јачање напора да до српске јавности допремо информацијама уз помоћ `Прстена око Србије`”, стоји у депеши америчких дипломата.

“Прстен око Србије“ само је мали дио објављене грађе америчке администрације из тог периода.

Ријеч је о другом сету докумената који се континуирано објављују од фебруара, а готово 30.000 страница докумената ће бити објављени у наредном периоду.

До сада је објављено око 8.000 страница Клинтонове документације, која је саставни дио предсједничке библиотеке у Литл Року у Арканзасу.