Дритан Абазовић развија одличне односе са Ефбихом и коалицију са Ђукановићем

Током сусрета изражено је задовољство изузетно добрим пријатељским односима Босне и Херцеговине и Црне Горе те наглашено да су обје државе посвећене унапређењу регионалне сарадње и добросусједских односа, с тим што пола државе не даје пола луле дувана због његове посјете и предсједавајући Предсједништва БиХ није намјерно присутан на Дритановој тезги.

субота, 10 јула, 2021 / 14:51

Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић су нагласили су да је Босна и Херцеговина посвећена активностима које имају за циљ унапређење и наставак политичког дијалога у региону, те јачање сарадње у различитим областима које су од посебне важности за стабилност региона. Поновили су опредијељеност Босне и Херцеговине за рјешавање отворених питања са сусједима кроз дијалог, уз поштовање начела спољне политике БиХ, као и начела која су саставни дио међународног права. Истакли су спремност Босне и Херцеговине за конструктиван и континуиран дијалог с циљем остваривања напретка у рјешавању отворених питања.

Босна и Херцеговина и Црна Гора остварују свестрану институционалну сарадњу у различитим областима, нарочито на политичком нивоу, у јачању регионалне сарадње те у сегменту уговорне регулативе. Истакнута је спремност за унапређење сарадње у областима економије, инфраструктурног повезивања, енергетике, туризма, науке, културе и образовања. Разговарано је и о значају инфраструктурних пројеката, попут реконструкције пута Фоча – Шћепан Поље, изградњи Јадранско-јонског аутопута, што су, како је речено, претпоставке за јачање робне размјене и искориштавање туристичких потенцијала обје земље.

Говорећи о спољнополитичким приоритетима у погледу чланства у Европској унији и НАТО-у, наглашено је да ће то допринијети трајној стабилности и напретку региона. Било је ријечи и о актуелној политичкој ситуацији након избора у Црној Гори и транзицији власти, положају мањина у Црној Гори те другим темама.

Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић су изразили захвалност Скупштини Црне Горе која је у јуну ове године усвојила Резолуцију о геноциду у Сребреници.

Потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић је захвалио на пријему члановима Предсједништва БиХ Жељку Комшићу и Шефику Џаферовићу. Рекао је да ће присуствовати обиљежавању 26. годишњице геноцида у Сребреници, а на челу бројне високе делегације биће предсједник Црне Горе Мило Ђукановић. Нагласио је да Влада, народ и грађани Црне Горе поштују и прихватају истину и прошлост те да на тим темељима граде будућност своје земље.