Дрински сусрети у Фочи: Дрина евро регија

На Другим дринским сусретима који су одржани у Фочи донесена је одлука за оснивање Иницијативног одбора "Еуро регије Дрина" у који су ушли представници општина: Фоча, Горажде, Бијељина, Ново Горажде, Бајина Башта, Лозница, Братунац и Љубовија. Како је стајало у најави, ријеч је о међудржавним сусретима који имају за циљ претварање дринског слива у европску […]

недеља, октобар 2, 2011 / 15:58

На Другим дринским сусретима који су одржани у Фочи донесена је одлука за оснивање Иницијативног одбора "Еуро регије Дрина" у који су ушли представници општина: Фоча, Горажде, Бијељина, Ново Горажде, Бајина Башта, Лозница, Братунац и Љубовија.

Како је стајало у најави, ријеч је о међудржавним сусретима који имају за циљ претварање дринског слива у европску регију. Први овакав скуп одржан је почетком септембра у Бањи Ковиљачи. Тада је истакнуто да је циљ манифестације да се, кроз сарадњу локалних заједница из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе остваре значајни пројекти у екологији и туризму.

– Циљ је појављивање пред европским фондовима. Дрина се мора чувати и потребно је да се према њој сасвим другачије односимо. Данас су Сарајево, Подгорица, Бања Лука, Београд, Мостар далеко од Дрине и недовољно воде рачуна, не знају шта је Дрина и лако је распродају – истакао је Душко Томић из Дјечије амбасаде Међаши.

Предсједник Мреже за рурални развој Србије која има канцеларије у свих 164 општине у Србији Дејан Велимановић истакао је да се ова иницијатива мора проширити и на цивилни и привредни сектор.

– Уградња мјерних станица за квалитет воде је прва активност коју морамо провести. Ово је сјајна ствар. И још морам рећи да морамо мијењати прво нашу свијест, па тек онда да испуњавамо критерије Европске уније – каже Велимановић.

Према ријечима Здравка Крсмановића начелника општине Србиње састанак је оправдао очекивања, било је присутно 14 општина из слива Дрине и више представника невладиног сектора.

– Ријека Дрина мора бити јавно добро, са квалитетом воде на нивоу питке воде од извора до ушћа, што ће створити предуслове за развој пољопривреде и туризма – рекао је Крсмановић.

Следећи састанак Иницијативног одбора биће одржан у Братунцу, до када ће се припремити сва документа за формирање ЕУРО РЕГИЈЕ ДРИНА.

У оквиру Других дринских сусрета на градском тргу у Фочи организован је и сајам гдје су пољопривредници из Фоче, Горажда и Бијељине изложили производе од воћа и поврћа.

Други дрински сусрети завршени су спустом ријеком Дрином од Шћепан Поља до Бастаха дужине 6 км.

Први дрински сусрети одржани су почетком септембра у Бањи Ковиљачи, са ког је послата порука о жељи оживљавања дринског правца којим и се допринијело развоју цјелокупне привреде, побољшању туристичке и културне понуде дринске регије и подизања еколошке свијест на виши ниво.

-Дрина није на продају, она је јавно добро и тако ће остати. Не желимо бити колонија-истакнуто је, између осталог, на Првим дринским сусретима којима су присуствовали начелници 17 општина кроз које протиче Дрина.0 КОМЕНТАРА

  1. Ајд нек се направи нека регија која повезује србе, а да странци плаћају. До сада су финансирали само неприродне регије, типа броду је ближи славонски брод, него модрича, или вишеграду је ближе сарајево, него ужице

Оставите одговор