Дрецун коментарише резултате локалних избора на Косову и Метохији као потврду погрешности Куртијеве политике

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да су протекли локални избори показали премијеру самозваног Косова Аљбину Куртију да је политика коју води погрешна и да треба да се бави животним питањима.

понедељак, 15 новембра, 2021 / 10:01

"Уместо животних проблема, смањења међународних тензија, он је показао све већу нетрпељивост према српском народу, непоштовање воље српског народа, заоштрио односе са Београдом, имали смо и насилне потезе на северу", рекао је Дрецун, коментаришући лош изборни резултат Куртијевог "Самоопредјељења", које је освојило само четири општине у покрајини.

Дрецун је за РТС оцијенио да је добро да српски представници буду јединствени, јер Београд очекује да се крене са разговорима о формирању Заједнице српских општина /ЗСО/.

Дрецун наводи да је напредак у дијалогу Београда и Приштине могућ само ако буде формирана ЗСО и тек након тога може да се бави осталим питањима.

"За опстанак српског народа су кључни формирање ЗСО и помоћ која стиже народу из Београда. Став Београда је јасан – ЗСО мора да буде формирана, али и да се поштује остало договорено Бриселским споразумом – слобода кретања, енергетика, правосуђе, косовска полиција", рекао је Дрецун, подсјетивши на поруке из Брисела и Вашингтона да ЗСО мора да буде формирана.

Поводом најаве из Приштине да ће формирати документациони центар за злочине на Косову и Метохији, Дрецун је оцијенио да ће током суђења бившим припадницима ОВК Кадрију Весељију и Хашиму Тачију у Хагу изаћи на видјело сви злочини, што Курти жели да стави у други план да стави, па зато гура лажну причу о геноциду.