Дражен Милосављевић: Ово је народноослободилачка борба

Нећемо красти и спријечићемо друге да то раде – каже Дражен Милосављевић, кандидат независне листе Сви за Бања Луку за одборника у Скупштини града, у интервјуу за Фронтал. Дражен наводи шта је оно што разликује ову листу од осталих које учествују на предстојећим изборима, те објашњава свој и рад својих колега кроз њихово дјеловање у […]

понедељак, 27 августа, 2012 / 08:09

Нећемо красти и спријечићемо друге да то раде – каже Дражен Милосављевић, кандидат независне листе Сви за Бања Луку за одборника у Скупштини града, у интервјуу за Фронтал.

Дражен наводи шта је оно што разликује ову листу од осталих које учествују на предстојећим изборима, те објашњава свој и рад својих колега кроз њихово дјеловање у органима мјесне заједнице.

Шта је то оно што вашу Независну листу разликује од свих осталих на изборном листићу у Граду Бања Лука, да би читалац овог разговора дао баш вама глас?

Нисмо политичка партија, већ народни/грађански покрет. Нисмо приватна политичка партија. Немамо партијског шефа, већ се договарамо људски, уважавајући различитости међу нама . Долазимо из базе – народа, немамо афера, "ораха у џеповима", искрене су наше намјере да се мијења накарадни систем у којем ово друштво функционише, а не да се углавимо у управне одборе. Нови смо, свјежа крв на политичкој сцени. Просјек година тек нешто изнад 30. Нећемо одговарати за наш рад партији већ грађанима директно. Могао бих још много тога набројати.

Оно што је најбитније – НЕЋЕМО КРАСТИ. Спријечићемо и друге да краду и намјештају послове, што ће довести до значајних уштеда. Бићемо у пуном смислу ријечи представници обичног народа.

Кажете да сте већ показали резултат на Старчевици. О чему се тачно ради и како је дошло до вашег преузимања МЗ Старчевица од СНСД?

Наша прича на Старчевици је настала као неки вид грађанског бунта. Досадило нам је да 30 година чекамо на школу, вртић, спортска игралишта, реонску пијацу, асфалт, расвјету и канализацију на само 2 км од Трга Крајине, обнову степеништа, док се истовремено на администрацију, разне баханалије и ортачке послове троше огромна средства. Група млађих људи је одлучила да дигне глас, формирали смо незванично удружење грађана под називом „Старчевица – кућа свих нас“, изашли на изборе за Савјет МЗ Старчевица и освојили натполовичну већину. Да нам нису дисквалификовали неколико људи, ушли бисмо 100-процентно. Био је то први случај организовања грађанског бунта према СНСД власти, у вријеме кад су многи тапшали по рамену и пружали одршку, али нису смјели да дођу да гласају за нас. И поред тога, успјели смо, а први пут се десило да се СНСД активисти плаше народа. Истовремено су наши пријатељи направили сличну успјешну микрореволуцију у мјесним заједницама Центар 2, Обилићево 2, а у Чесми су освојили 3 од 7 мјеста. Сви ти људи су и сада уз нас, дио наше екипе и само приватне обавезе и недостатак материјалних средстава за овај скупи спорт (политика) су разлог зашто и неки од њих нису на нашој листи. Дакле, изборима за Савјете МЗ (које је Фронтал.СРБ једини пратио) је све почело. Сада је вријеме за другу епизоду, у којој ћемо тај позитивни талас да пренесемо на цијели град. Ја бих нашу кампању најрадије назвао „Ослобађање Бањалуке“. Колико год то било смијешно, ово је народноослободилачка борба у пуном смислу ријечи.

Шта сте све тачно урадили на Старчевици до сада и мислите ли да ће бирачи умјети да цјене ваш волонтерски рад, или вас неће ни примјетити због тога што ваши противкандидати из партија улажу милионе марака у привлачење бирача, а посебно на тв рекламе, шаторске дернеке, билборде, плакате, мајице и други пропагандни материјал?

Мислим да је бесмислено постојање савјета мјесних заједница на начин на који сада постоје, јер праве трошак, а не оправдавају функцију постојања. Довољно је рећи да нас за 16 мјесеци никако није посјетио градоначелник нити предсједник Скупштине града? Не само то, него се г-дин градоначелник није удостојио да нас прими у свом кабинету да га упознамо с проблемима наших комшија из насеља. Приватизовао је функцију коју обавља игноришући потребе преко 25 000 грађана.

У таквим околностима, ми смо имали ограничен капацитет да нешто конкретно урадимо, али наставили смо да се боримо. Прво што смо урадили, нас шест из групе „Старчевица – кућа свих нас“ одрекли смо се мјесечних накнада за свој рад, хотећи да покажемо да нам новац није мотив ангажмана. Из тих средстава стипендирамо два најбоља ђака из локалне основне школе, а дио средстава усмјеравамо на разне акције помоћи социјално угроженим. Имали смо једну акцију помоћи дјеци из породица с највећим материјалним тешкоћама. Одзив грађана цијелог града је био одличан. Те једнократне акције су само гашење пожара и давање пажње проблему, који треба ријешити кроз институције. У децембру смо организовали програм са Деда Мразом (Св. Николом) за дјецу из социјално угрожених породица, дјецу незапослених, ону дјецу која немају од кога добити пакетиће. Са дјецом су се дружили Маја Татић и Борис Распудић. Након тога смо уз помоћ нашег пријатеља из МЗ Центар 2 организовали бесплатну пројекцију дугометражног анимираног филма за ту дјецу. У фебруару смо организовали бесплатну школу скијања за дјецу из цијелог града, а потом и први ски куп „Старчевица 2012“, у жељи да сачувамо тзв. Велико брдо од грађевинске мафије дјеци за зимске радости. Све смо финансирали сами уз помоћ наших пријатеља. У јуну смо организовали заједнички излет са Удружењем за помоћ ментално недовољно развијеиим лицима и Удружењем за помоћ дјеци са Дауновим синдомом „Свјетлице“ (оба имају сједиште на територији МЗ Старчевица) у ЗОО врт, у жељи да укажемо на недовољну пажњу друштва према овим категоријама инвалидности. Подсјетићу да шест удружења инвалидних лица добија од града на годишњем нивоу око 60 000 КМ, а мјесечно се за одржавање Градског олимпијског базена издваја око 70 000 КМ.
Ми смо активно учествовали на јавним расправама о Буџету града за 2012. годину и Форуму одговорности са челницима Градске управе, али су наши захтјеви углавном игнорисани. Имали смо убједљиво више састанака савјета МЗ и дупло више приједлога за приоритете у Буџету града од других. Тражили смо и повећање капацитета јавних кухиња у граду.

Наш највећи успјех је што смо изборили 80 000 КМ за реконструкцију крова и инсталација за људе који живе у бараци у сред Ребровачког гробља, као и то што смо након низа захтјева и медијских притисака изборили реконструкцију бар дијела оштећених степеништа у насељу, што су власти почеле да раде сада пред изборе.

Низ је других активности у току, нпр. борба с Топланом А.Д. за боље гријање на Старчевици. Направили смо петицију са 1557 потписа власника станова, а за петнестак дана ћемо организовати збор грађана, на којем ће проблеми с услугама Топлане АД бити топ тема. Покренули смо иницијативу за изградњу спомен обиљежја погинулим борцима са Старчевице и за измјену назива четири улице у насељу (добиће имена погинулих бораца ВРС) , у жељи да искажемо поштовање према онима који су уградили животе у темеље Републике Српске. У припреми је акција добровољног давања крви, као и бесплатног мјерења крвног притиска и шећера у крви за грађане Старчевице. Осмислио сам и акцију „Помози свом комшији“, коју планирам промовисати и преко наше независне листе, како бисмо пробудили солидарност. Зар не може свако у својој згради или улици примјетити комшију који има тешкоће да прехрани породицу, купи дјеци одјећу и књиге, старце којима је потребно исцјепати дрва, донијети нешто из продавнице?

Наравно, нећемо одустати ни од борбе за школу, вртић, спортске терене, реонску пијацу, друштени дом, спортску дворану,… Имамо јавно обећање Предсједника РС из априла 2011. да су приорити у граду школа и вртић на Старчевици, које је дао непосредно након што смо их отјерали из Савјета МЗ Старчевица. Подсјетићемо грађане на лажна обећања, па нека добро цијене за кога да гласају. Не знам да ли цијене наш волонтерски рад, ни да ли ће нам дати гласове. Ако нам укажу повјерење, бићемо у прилици да на вишем нивоу радимо веће ствари. Ова прича о запуштености Старчевице важи за све друге мјесне заједнице. Јасно је да постоји проблем прерасподјеле новца и штедљивости, како би се више враћало онима који плаћају порезе и таксе. До тада ће администрација бити сама себи сврха.

Наш буџет за кампању је скроман, из личних средстава, али мислим да ћемо успјети доћи до људи, представити се. Мени је слађа борба баш зато што имамо и стотине пута мање средстава од других. Успјех ће тиме бити већи, јер идемо срцем. Ако људи нису увидјели резултате двадесет година Курте и Мурте, ако не препознају нове, млађе, некомромитоване људе који им неће завлачити руке у џеп, већ су на страни народа/грађана, онда то није наш проблем.

Како можете гарантовати грађанима да власт вас лично неће покварити, и шта намјеравате прво предузети, ако будете изабрани за одборника?

Није ми проблем ни да потпишем неки документ, али не вјерујем да власт квари људе. Морална начела се усвајају у раном дјетињству, кроз идентификацију с родитељима и прихватање њихових моралних начела. Дакле, моје кућно васпитање је најбоља гаранција. Људи који краду и отимају од сиротиње су психичке поремећене личности и то треба јасно и гласно рећи.

Ако ме суграђани изаберу за одборника, прво бих тражио да се смање одборничке накнаде уз могућност евентуалног повећања истих у складу с резулатима рада. Истовремено, исто примјенити на све административне раднике. Нема смисла да радници у реалном сектору, који стварају, имају вишеструко мања примања од радника у администрацији.

Друго, инсистираћу да на извршне функције у граду дођу најспособнији и да се уради ревизија рада градске администрације и служби, те приступи озбиљној изради краткорочног, средњорочног и дугорочног плана за развој града, уз конкретне приједлоге шта и како. Уколико будемо имали прилику да партиципирамо у власти, нећемо постављати на одговорне функције наше тетке, жене, љубавнице, кумове и пријатеље. Инсистираћемо да то не раде ни други. Такође, што прије утврдити приоритете, а основни приоритет број 1 је стварање услова за отварање производних погона, запошљавање младих људи. Тим се ријешава и све остало, пуни се буџет, смањује потреба за социјалним давањима. Организована производња здраве хране на руралном подручју за потребе становника града је такође нешто с чим се мора што прије почети. То је оно за шта ћу се борити, а од наше снаге у градском парламенту и помоћи грађана у реализацији планова кроз притисак јавног мнијења зависи у којем ћемо капацитету то моћи одрадити. Оно што је сигурно, НЕЋЕ БИТИ КРАЂЕ. Ја нећу више да трпим да ми будале завлаче руку у џеп и извлаче наш новац у свој завичај. И један наш да уђе, дизаћемо фрку за сваки покушај корупције, крађе. Зато нема мјеста за оне флоскуле типа „Шта можете учинити чак и ако уђете?“. Можемо много, ако они који нас изгласају и даље остану уз нас. Грађанска свијест се полако буди и долази дан кад ће се власт бојати грађана, кад ће знати да је смјењива у кратком року, да је мноштво незадовољних спремних на све. Немамо шта изгубити. Ако не успијемо, немамо разлога да останемо на овим просторима.

Шта вам је у досадашњем раду у МЗ правило највише проблема и које су вам главне замјерке на досадашњу власт?

У досадашем раду МЗ Старчевица највише проблема нам је задавало игнорисање нашег постојања, као и неспремност градских отаца да уопште разговарају с нама о проблему. Већ сам нешто рекао на ту тему. Немамо статус правног лица, не располажемо средствима и руке су нам везане у намјери да нешто више урадимо.

Замјерки на рад досадашњих власти је безброј: урбицид, уништавање зеленила, хокејашке измјене регулационих планова у складу с интересима уског круга људи, што није праћено повећањем броја паркинг мјеста. Докрајчили су градску привреду, неки послови нису довољно транспарентни (показало се и у случају докумената за Пицин парк). Посао у граду су добијале углавном јаранско-рођачке фирме из завичаја актуелног градоначелника и њему надређеног. Планирали су посјећи велики број стабала алеје у Росуљама да би проширили асфалт, затрпали су администрацију партијским члановима, рођацима, љубавницама, кумовима, земљацима, углавном непотребним и недовољно стручним кадром. Нашминкали су само уже језгро града, а све остало је јад и чемер. На администрацију троше преко 35% градског буџета, а европски стандард је до 15%. Нису искористили туристичке потенцијале града, допустили су да Кастел пропада, а сада планирају и паркинг у том културно-историјском споменику. Култура и спорт су на дну. За њих је културни догађај концерт Лепе Брене, а најважнији спортови неолимпијски гдје могу да се „уграде“ ( „Ноћ гладијатора“ + концерт Лепе Брене 600 000 КМ, СП у рафтингу 6,5 милиона КМ). Надувавање фактура је омиљена актиност актуелних власти. Недостаје сензибилитет према социјалним потребама грађана. Никаква пажња се не посвећује демографским проблемима. Центар за развој села не задовољава своју улогу. Хранимо се храном сумњивог квалитета из увоза. Велики трговачки центри су доведени у без било какве обавезе да држе одређен проценат домаћих производа на својим полицама. Велики број грађана плаћа „Топлани“ пуну цијену услуге коју нису добили или је јако лоша. У парку „Петар Кочић“ су поставили појило за коње умјесто фонтане, а фактуре су анексима на уговор надуване с планираних 1,2 милиона КМ на око 5 милиона КМ. Реконструкција Инцеловог базена планирана је у износу од 5 милиона КМ, а коштала је невјероватних 17,6 милиона КМ. Немамо колектор за пречишћавање отпадних вода, фекалије пливају Врбасом, а онда се захватају код Ребровачком моста (100 метара низводно од мјеста излијевања канализације у Врбас) и таквом смјесом се перу бањолучке улице. Покривају се „губици“ Топлане са 22 милиона КМ кредитних средстава, а нови вреловод би коштао 25 милиона КМ. Стадион с вјештачком травом у Крупи коштао милион КМ……………….

Могао бих набрајати до сутра, а суштина је да је лоша прерасподјела буџетских средстава, да је администрација сама себи сврха, да се грађанима на кашичицу враћа њихов новац, да се често расипнички понаша с новцем грађана, да нису одређени приоритети, као и да не постоји визија развоја, стварања, већ само трошења и задуживања. Томе мора доћи крај или смо неповратно изгубљени.0 КОМЕНТАРА

 1. Ух, Дражене…

  Кад боље размислим, на оваква питања ниси ни могао боље.

  Дакле, у овом интервјуу се у само 2 пасуса говори о плановима за град БЛ.
  Све остало је прича о Старчевици и лоповлуку власти.

  Требало би да буде баш обратно јер ће људи гласати за кандидате који, осим тога што се куну у поштење, нуде и конкретне програме.

  Понављати успјехе које сте постигли на Старчевици је ОК, али ти се кандидујеш за одборника у граду – дакле, требало би да нађеш неку мјеру да прича о Старчевици буде само кратак приказ једне успјешне приче (која води до главног дијела – програма који нудите), а не да буде сама себи сврха.

  Будући да си већ изверзиран у организацији и функционисању мјесних заједница (које сви препознајемо као уско грло у раду градске власти) – можете у свој програм уврстити и реформу организовања мјесних заједница, чега у твом програму нема

  Ето, ајд сад сретно.

 2. nika, 27.08.2012. 09:38:42 [47227]

  Нико ти не ваља, и све дочкаш на нож. Који је твој проблем? Јел’ти мислиш да у Бањој Луци људи знају шта је Дражен радио? Наравно да не знају, јер власт се својски трудила да заташка сваку конкретну акцију ових људи из МЗ.

  Прво се људи морају упознати са прошлошћу и дјелима Дражена и његових сарадника, а тек онда иде се даље са програмом и плановима…

  Умјесто што безвезе критикујеш, била би кориснија да шириш причу или да дајеш идеје, а можеш извадити и нешто кеша (некидан си се хвалила овдје како си у рату „добре“ паре остављала у Соколском, што даље имплицира да имаш кеша ко шодера), а можеш и ВОЛОНТЕРСКИ помоћи… 😉

  Немој критиковати само, уради нешто, није довољно шетати са теледиригованим „демонстрантима“…

 3. ‘ајд па сретно Дражене, живо ме интересује да ли је наше друштво способно препознати неке између нас и указати им повјерење, а не само избор оних са тацне страначке инфраструктуре, са полица виших нивоа власти који само сами себе промовишу!

 4. Ако постанем одборник онда ћу:

  1. Предложити самњење плата у административним службама града за 25% свима.
  2. За свако шефовско мјесто у администрацији града провести интерни конкурс
  3. Упутити приједлог за ревизију „систематизације радних мјеста у администрации града“.
  4. Упутити захтјев за сређивање улице испред школе „Иво Андрић“ (бивша „Браће Павлића“) тј. комплетне улице од паркинга до надвожњака преко транзита.
  5. Тражити од директора свих основних школа да напишу приједлог за побољшање безбједности при доласку ђака у школу.
  6. Предложити ревизију пословања Топлане, Акване, Чистоће, Водовода итд.
  7. Предложити да Скуштина града донесе одлуку о забрани промјене регулационог плана, на основу захтјева инвеститора.
  8. Инсистирати на провођењу „поштене“ легализације бесправно изграђених објеката, али само за људе који су власници тих објеката. Нпр. власник објекта плати симболичну накнаду за легализацију објекта, али потпише уговор да ће у случају да прода објекат морати платити пуну цијену легализације…

  …. има тога још….

  ПС. Било би добро када би ви „независни“ објавили своје биографије… Иначе имате моју пуну подршку…

 5. 1. Управо ово што пише novo_vrijeme, 27.08.2012. 11:32:42.

  И да допуним: морате наћи начин да привучете позорност других (лако је на Фронталу јер ту вас већ знају, али шта мимо Фронтала) и испричати им кратко и јасно:
  ко сте и шта желите
  по чему се разликујете од других
  шта нудите (програм)
  када и како ћете га спровести
  зашто је то што нудите људима важно
  …итд итд.

  2. У теорији, а богами и у пракси, доказано је да је у тиму важна улога „ђавољег адвоката“. Па, рецимо да ми је то и била намјера у овом представљању кандидата за изборе.

  3. Ни сама нисам вјеровала да моје писаније на Фронталу неки сматрају важним/интересанстним/релевантним за било шта, те га стога помно прате, памте, а богами и цитирају. Оно, за моју сујету то је сасвим ОК.

  B-)

 6. па кад си мутна. упадаш у очи. почела агитовати за чаву, а није ни крај августа..

  и бар да кажеш конкретно, отворено, ко ја за доктора и дражена, него ту нешто увијаш. теорија пракса вако нако.. 😛

 7. Дакле…пар исправака и сугестија.

  То није народноослободилачка борба,већ борба против СНСД-а.И ни против кога другог.Ја бар,а ваљда ни други,нису заборавили донедавно фаворизовање есдееса и политиканта Дока.

  Кад будеш говорио о Топлани,очекујем да им кажеш свој став о „глупим субвенцијама“.То би било поштено.Немој заборавити повећање цене гријања.

  Господо,нама не треба револуција него еволуција.А то нико од вас нема ни у тим празним причама,а камоли у плану.

 8. nika, 27.08.2012. 09:38:42

  Постављено ми је питање: „…и шта намјеравате прво предузети, ако будете изабрани за одборника?“

  Из тог разлога нисам набројао све што планирам урадити, већ само оно шта прво планирам. На свако питање сам јасно одговорио, а питања нисам постављао ја. Мислим да сам у неколико теза јасно објаснио по чему се разликујемо од других, а програм и наше биографије ћемо објавити 7.9.2012. на нашем сајту, који је у припреми. Из ЦИК-а нам је (од стране шефа правне службе) подвучено да не смијемо имати никакву промоцију ни на интернету до званичног почетка кампање, и запријећено нам је казном од 1000 до 10 000 КМ, а ми у кампању улажемо укупно мање од 10 000 КМ, све из властитих средстава. Ал’ ћемо оставити срце на терену!

  Да, иа ја примјетих да волиш Чаву! Чак си била скретничар према његовом сајту, ако сам добро видио.

  :D:D:D

 9. Mr Biggy, 27.08.2012. 18:28:29

  „Господо,нама не треба револуција него еволуција.“

  Тачно сам знао да ћеш еволуирати читајући текстове на Фронталу. Управо ту реченицу сам написао у тексту „Национална стратегија“, а теби се завукла у подсвијест.:P

 10. Хвала свим осталима који су прочитали и који нас подржавају!

  Немамо материјална средства као наши конкуренти, па је драгоцјено да ширите причу о нама међу својим укућанима, пријатељима, рођацима, комшијама,… Сви сте позвани да дате приједлоге и добронамјерне критике, да се активно укључите у наш рад, јер није случајно да се зовемо „Сви за Бањалуку“. Сваки појединац треба да се осјети важним, да се чује његов глас, да се уважи као човјек.

 11. Ко да сам ја читао „Националну стратегију“ неког ко пише коментаре на неким интернет порталима…већ је јасно,опет тај твој егоцентризам.Откуд сам себи неко може да да толику важност…

  Прво крени од себе кад већ размишљаш о еволуцији,па ти си на нивоу Рамштајна и Ппреиједора,делиш њихове „вриједности“ у 95 % случајева.

  Иначе,решење за вашу кампању би био принцип „Дискретних хероја“,али си ти постао првокласни политикант.

 12. Evolucija ne revolucija je floskula, izmišljena da bi se ljudi zavukli u kvazi-intelektualizam pokušavajući da riješe svoj problem. To ne uspijevaju zato što lavirintom pseudo-intelektualizma vlada minotaur zvani Trenutni politički establišment. Na kraju ih pojede, kao i druge junake čiji pokušaji leže razasuti po lavirintu.

  Revolucija je kao šumski požar koji se po defaultu dešava u cilju smjene jedne vrste rastinja drugim. Senzacionalna je samo za one koji u tom požaru ginu, i za one koji će se tim događajem hvalisati u nastupajućem vremenu stvarajući nove dogme. Nažalost takvo ponašanje dovodi do nove revolucije protiv njih i to se tako u prirodi dešava.

  Budući da ljudi nisu inteligentna vrsta iako za svoj tip adaptacije okolini to megalomanski vole reći, na njih se taj prirodni princip isto tako odnosi. Empirijski dokazi za ovu tvrdnju se nalaze u udžbenicima istorije.

  Inteligentni su pojedinci koji u nekom trenutku pokreću revoluciju, koja opet ne mora biti krvavi pir. Inteligentni pojedinci poput ove petorice mladih. Da li će ostati inteligentni odupirući se gluposti pohlepe, vrijeme će pokazati.

  Za sada je vrijeme pokazalo da trenutni establišment nije inteligentan. To je krdo teladi koje se odlučilo braniti od neimaštine brojnošću. Ustaljena praksa članova trenutnog establišmenta je – Ući ću u stranku da mi bude bolje, i radiću šta mi se kaže da bi mi bilo još bolje. Stomakom vođena strategija se rijetko kad može nazvati inteligentnom. A nikako evolutivnim iskorakom.

  Šta više, za homo sapiensa krajnje neprirodna pozicija – član krda.

  E budući da se Homo Sapiens SNSDientis nalazi u krajnje devijantnoj poziciji u odnosu na ostatak vrste kojoj pripada, problemi su izvijesni. Odsustvo morala, potčinjenost liku i djelu vođe, lažna uvjerenja da su oni tim, ograđivanje od drugih pod parolom superiornosti, samo su neki od njih.

  Da ne bude sve tako crno, običnih homo sapiensa ima ipak mnogo više, onih koji ne dijele breme kolektiviteta i koji ipak razmišljaju svojom glavom.

  O ovoj petorici nisam znao ništa do prije par mjeseci kada sam o njihovoj nezavisnoj listi čuo iz totalno andergraund kanala. A tamo gdje postoje andergraund kanali nema istinske slobode. Tamo gdje se glas pet ljudi ne čuje od mukanja krda nema države. To je livada, ili kako plemenitija grla vole da kažu – Ledina.

  Grla na ledini su ili za hranu ili za mužu, ili za rasprodaju kada investitor dođe da na ledini napravi City. Obični homo sapiens će uvijek biti nezadovoljan takvom pozicijom i može ga se lagati kako je to za njegovu dobrobit, jedno vrijeme.

  Obični homo sapiens će trpiti radi mira u kući sve, do jednom.

  Obični homo sapiens će evoluirati kroz brojne revolucije.

  Telad će ostati telad.

 13. Шта ли сам ја скривио да ми се укачи овај крпељ „Mr Biggy“ на Фронталу, то што ти имаш у свему издвојено мишљење није доказ да си суперултрамегагига паметан, већ да си јасно на први поглед ненормалан па неће нико да има посла са тобом!
  Еволуирај…B-)

 14. Iskreno ovog momka znam samo iz vidjenja. Volio bih da čujem šta su njegovi dosadašnji rezultati uopšte u životu jer smatram da mi je dosta ovih dosadašnjih „nezavisnih kandidata“ koji u životu nisu vodili ništa osim krave na pašu a sada bi da vode politiku grada.

  Takodje volio bih da mi opovrgne ono što sam čuo a to je da su na taj izbor za savjet mjesne zajednice doveli navijače Borca koji su urlali a neko od njegovih kolega je valjda oteo mikrofon nekom ko je govorio te su ostali gradjani napustili skup bojeći se za sigurnost.

 15. drazen78bl, 27.08.2012. 18:48:40 [47284]

  Mr Biggy, 27.08.2012. 18:28:29

  „Господо,нама не треба револуција него еволуција.“

  Тачно сам знао да ћеш еволуирати читајући текстове на Фронталу. Управо ту реченицу сам написао у тексту „Национална стратегија“, а теби се завукла у подсвијест.

  i: Dopustite da niste u pravu. Ljudi nemaju vremena za evoluciju, potrebna im je revolucija. Revolucija, međutim ne mora da bude krvava, krvavost je odlika samo antropoloških revolucija. Ovdje je nužna ontološka revolucija (sprovodi se korjenitom reformom obrazovanja uz pomoć sa strane), revolucija bića koje se zaglavilo u lavirintu prošlosti i iz godine u godinu juri ista pitanja, kao pas svoj rep. Naiđoh ovdje nakon skoro dvije godine i naravno sve je isto, osim što je sajt nekako nečitljiviji u odnosu na onaj koji pamtim, morao sam se ponovo registrovati, ali je osvježenje da nema besmislenih kvazisocijaldemokratskih tirada narodnog poslanika Mazalice.

  Konačno, Dražene imaš podršku i od moje malenkosti. Ipak, neka te posvećenost ideji da promijeniš društvo ne otrgne od realnosti. To zna biti ključni patološki problem u prvoj fazi životnog ciklusa jedne organizacije – fazi u kojoj dominira tek i samo ideja, a ne rezultat (proizvod).

  Lijep pozdrav!

 16. immortal
  Управо и говорим о онтолошкој револуцији,тј. називам је еволуцијом.Више пута сам говорио о образовању као основи стварања модерног друштва,међутим то овде појединци не схватају,не разумеју и надасве очигледно агитују за промену Ових Онима и сл.Револуција код нас би произвела повратак на оно што је већ било,што је превазиђено и надам се заувек закључано у отужну непосредну историју.

  hamurabi
  Еволуција у смислу надградње друштва,стварања модерног,напредног друштва.Ниједна еволуција није превише дуготрајна ако доведе до правих резултата,ниједна демократија није скупа ако има успех…револуција код нас не би донела апсолутно ништа,замену постојећих горима.По теби,значи,ни еволуција ни револуција?И молим те,пиши српски,не звучиш интелигентније због англосаксонизама.

  squallp
  „… dosta ovih dosadašnjih „nezavisnih kandidata“ koji u životu nisu vodili ništa osim krave na pašu a sada bi da vode politiku grada…“
  О томе ја и говорим.Личност за коју нико никад није чуо,видио њега или његове резултате скупља неке друге ликове који му пљешћу на основу неких кафанских нагађања који је дотични чуо.Јеее…такав нам треба,Он је спас.Написао човек НАЦИОНАЛНУ СТРАТЕГИЈУ.Чудно,али Дачић му није одговорио.Да не причам да је до пре пар седмица отворено лобирао за чланове СДС-а,а сад их заобилази у широком луку.

 17. I još bih da se osvrnem na problem Starčevice koji je najmanji u tome ko je na vlasti, vlast je obično ista i ne pamtim da je kada bila prema mojim komšijama bolja ili gora.
  Naš problem je što uglavnom pametni šute a budale govore.
  Istina je da nama očajnički treba borben i mudar poslanik u skupštini grada koji je sa Starčevice kako bi koliko toliko uticao na politiku grada a ne neko ko tamo ide da se zaposli jer još uvijek živi kod roditelja.

  A za one koji pričaju a nemaju pojma o školi na Starčevici, nje neće biti ma koja vlast bila jer nema zemlje na kojoj bi se napravila. Jedina zemlja koja ima je u privatnom vlasništvu i vlasnici hoće da prave zgrade a ne školu. Jedino ako bi neki pametnjaković da ruši pravo privatne svojine.

 18. I još bih da se osvrnem na problem Starčevice koji je najmanji u tome ko je na vlasti, vlast je obično ista i ne pamtim da je kada bila prema mojim komšijama bolja ili gora.
  Naš problem je što uglavnom pametni šute a budale govore.
  Istina je da nama očajnički treba borben i mudar poslanik u skupštini grada koji je sa Starčevice kako bi koliko toliko uticao na politiku grada a ne neko ko tamo ide da se zaposli jer još uvijek živi kod roditelja.

  A za one koji pričaju a nemaju pojma o školi na Starčevici, nje neće biti ma koja vlast bila jer nema zemlje na kojoj bi se napravila. Jedina zemlja koja ima je u privatnom vlasništvu i vlasnici hoće da prave zgrade a ne školu. Jedino ako bi neki pametnjaković da ruši pravo privatne svojine.

 19. Skup nam je život, teže se živi. Pitamo li se zašto i ko je tu kriv? Vlast, sigurno. Ali ne samo ona. Gdje smo mi tu? Ko je birao tu vlast? Čamimo čekajući. Pa šta čekamo? Da nam neko drugi riješi probleme? Jeste, ima onih koji su plaćeni za rješavanje tuđih problema, vlast na prvom mjestu i njene institucije…ne njene, naše. Da li je to samo tako? Pa i nije.
  Opet pitam, gdje smo mi tu i hoćemo li nešto činiti kada neko ko treba da radi, ne radi. Gdje smo mi tu, a ne „ima li mene tu“ (među mladima poznato kao IMT)? Ne može pojedinac da se bori sa sistemom. Ali sistem postoji, iskoristimo ga. Procedure postoje, iskoristimo ih. Pišimo, potpisujmo, apelujmo, pričajmo, tražimo, zahtijevajmo. Da. Ali mi, a ne neko drugi. Ne komsija, ne brat, ne majka. Ti i ja. I on. I ona.

  Školovani i neškolovani. Pekari i doktori. Jeste, ima veću težinu glas intelektualca.
  Ima težinu i potpis svakog onog preko osamnaest. Unaprijedite sredinu u kojoj živimo. Pustite glas, dajte potpis, inicijativu, ideju.

  Vratiću se na one intelektualce, inteligenciju. Koje intelektualce i inteligenciju? Pa sve one niskoprofilne, kao auto gume, istrošene, poneke ćelave. One glave učene, doučene i preučene. One u privatnim firmama, ministarstvima, institutima i senatima. One po gradovima i selima. One letargične, one koji ne osjećaju da su oni perjanice ovog naroda. Perjanice vlasti, ili naroda, pitam se. One koje svoje breme nerada i nedjelovanja ostavljaju onima iza sebe. Nagomilane probleme. Oni koji tako lahko okreću glavu. One koji ništa ne čine, te svojoj djeci otavljaju ne samo tuđu marku, već i svoj dug i teret.

  Tražite, pitajte, kritikujte, ali – ne pljujte, već dajte prijedloge i ideje kako bolje, brže, jeftinije i ljepše. Ukrupnjavajte se, kao opozicija pred izbore. Dobro, ne baš kao ona – nego bolje, jače i čvršće. Organizujte se, institucionalizirajte se. Zajedno ste jači. Zajedno smo jači. Ne hranite bolesno tkivo, odstranite ga, zamijenite ga novim. Prestanite telefonirati prijatelje za usluge u zdravstvu, školstvu, …elektrodistribuciji, vodovodu. Jer kad vi odete u penziju i većina lovista, vaša djeca neće imati kome telefonirati kad nešto „zaškripi“. A škripi na sve strane. I šta će oni onda? Šta ćemo mi svi onda, pita li se ko?

  E, moji pekari i doktori, naftaši, tajkuni i bauštelci…e moja inteligencijo na papiru. Posrami se i probudi se. Vi ne možete ni pogriješiti, jer vi ni ne radite za opšte dobro, nego isključivo za svoje. A tako ne ide – kratkoročno da, dugoročno ne.

  Griješi samo onaj koji radi za sebe, ne i za zajednicu. Inteligencijo, izađi iz mišijih rupa ili stanova koji su vam drugi kupili za podobnost. Vodite ovaj narod, kad već nije u stanju sam sebe da vodi. Odigrajte vašu istorijsku ulogu, jer ako vi to ne uradite, uskoro neće imati ko našu istoriju da piše sem Haga, Vašingtona, Moskve, Beograda, Zagreba, Stambola, Sarajeva i Brisela. A onda nam se ne piše dobro

 20. Čuj, dejtonska Bosna. Ospice dobijem kad god to čujem. Kakva, ba, dejtonska? Pa jes’ Dejtonska, doduše, „nadograđena“, i to znatno, ispod žita. Ona najgora, kolonizirana, izmučena, vještačka, stvorena radi mira na Balkanu, ili nemira? Libija, Tunis, Egipat, Sirija, Irak, Avganistan, SR Jugoslavija nekad, Koreja, Vijetnam. …OHR. Njihovi ljudi u EUSR.
  Bosna nije naša, ali i EUSR nije evropski. Institucijalno prisustvo. Brisel. Ma kakav Brisel, pokazali su se 92-e. Potvrdili su se 20 godina kasnije. Pa kad ne može Brisel, kako bi mogli mi? Pa, mogli bi. Ali izgleda nemamo sa kim, a ni sa čim, sjekli smo granu na kojoj smo sjedili. Obeščašćeni, osiromašeni, izmanipulisani, što od stranih, što od domaćih. A kako onda? Pa lijepo. Sigurno ne kao što su to radili nekad Bilja, ..Kalinić, …Čavić… a sad Mladen i Lemi.

  Nego pameću, tihom vodom, strategijom, vraćanjem povjerenja narodu ovde i napolju, ali prije svega čistim srcem. Dobrom ekipom, stručnošću, gradnjom domaćih institucija i veza sa novim saveznicima. I sa Beogradom na distanci, kao sa ljubavnicom. Jer Beograd nije ni Borisov, ni sada Tomin. Nije bio ni 2000-e. Treba li i tebi i nama da neki ambasador dijeli lekcije i priča o srpstvu? I ti isti će nas šutnuti kad posišu svu naftu, baš kao što su se povukli sa Kosova? Opet, nisu ni oni krivi, gdje je nama pamet bila, i onda i sad?

  Lemi, pozivam te. I prozivam te. Veliko breme nosiš. I ti si produkt, onaj iz 90-ih. i 2000-ih. Nije kasno. Bez obzira što ti je šljam u partiji, bez obzira što nemate više snage. Nemoj biti samo jedan u političkom ciklusu. Gledaj Beograd i uči se na tuđim greškama. Isti opet pobjeđuju. Obe beogradske karte su bile njihove, sad vidimo samo jednu…ponovo će drugu izvući iz rukava u nekom obliku kad za to dođe vrijeme.

  Znaš da je isto i u Srpskoj. Srpska politička scena nije autohtona. Mijenjaju vas i mijenjate se po etapama. Napravi je autohtonom. Napravimo je. Neka ti Mladen pomogne, ali ovaj put iskreno, a ne da ti zapravo pomaže da nas vodite putem koji drugome odgovara. Pa možda i onaj drugi Mladen. Prestanite da mažete oči narodu. Okajte grijehe. Sedamnaest godina je prošlo od rata, a sa nama se još igraju igara koje na rat mirišu. A vi im pomažete.

  Korak naprijed, nazad dva. Znaš vrlo dobro da ti i Mladen ne jačate Srpsku, nego dejtonsku bosnu. I opet ne govorite istinu – ne onu dejtonsku, jer ste već odavno stavili paraf na izmjenu „Dejtona“, nego neku post-dejtonsku.Za čije babe zdravlje? Vaše? Ili naše? Ili njihove?

  Nema izbora, kažeš, stisli su sa svih strana. Imaju te u šaci. Imaju vas u šaci. Nas još ne, no mi plaćamo cijenu vaše pohlepe. Okajte grijehe. Činite, radite. Uvijek ima izbora.

 21. CAREVIĆ IGOR: Kumokratija-partiokratija-anarhija
  Kad logika pojmova izgubi svaki odnos prema logici stvari i kad nestane logike i zavlada nepravilnost i nepravda, to predstavlja kraj za sve, a zavladala anarhija uvodi u nestanak kompletno jedan narod.
  Čitam tako o zdravstvu, nezadovoljstvu građana, bolest oko nas, treba pomoć za DM iz Bijeljine, zatim AS iz Banja Luke, TM iz Dervente i tako svaki dan, i pitam se kud to naše zdravstvo ide. Kažu prvi u nizu odgovornih za zdravstvo je Ministar Škrbić, „nema iskustva iz prakse-nikad nije radio kao ljekar, postavila ga Partija“. Pa i ranije je postavljala partija tj. CK je postavljao podobne a ne školovane, samo što je CK postavljao „drugove“ koji su bili ili zaslužni za stvaranje SFRJ tj. države ili zaslužni za očuvanje poretka, ali bogami, su i kažnjavali one koji su se ogriješili o državu i poredak.
  A u odnosu na to, dotični ministar ne ispunjava ni jedan uslov osim što je član Partije, piše ako je novinama i njegovoj izjavi vjerovati da nije bio učesnik u stvaranju Republike Srpske a i sam je izjavljivao „ponosan sam što nisam učestvovao u tom ludilu“, ali na ludilu i Republici Srpskoj opljačkao je malo previše. Takođe dotični ministar je prenosio dosta nadležnosti na nivo BiH (pa kum ga nije opominjao da to nije po Dejtonu), izjavljivao je Škrbić da kako je on postao ministar da je Republika Srpska stekla uslove da preraste u BiH tj. „Agencija za lijekove Republike Srpske“ je stekla uslove da preraste u „Agenciju za lijekove BiH“ i tako da ne nabrajam ostale agencije ova je ipak njegova specijalnost. A to što „kum“ kaže nije po „Dejtonu“ je samo znak da se Dodik previše družio sa „Karadžićem“ i da se dokačio „ludila“ pa bi trebao malo na posmatranje. Ipak kad ovako poredamo stvari Škrbić se nije oglušio o poredak BiH, on ga ipak čuva neovisno o kumu „koji je učestvovao barem djelomično u ludilu stvaranja Republike Srpske, pa ga to ludilo malo i zakačilo“.
  Sjećam se onomad u periodu „do Dodika“ pojavljivao se Škrbić u TV emisijama kad je bila aktuelna tema o zloupotrebama u zdravstvu da bi u periodu „Dodika“ (kao ono prije i poslije nove ere), bio zaslužan za ogromne gubitke u zdravstvu (kupovina vakcina za ptičiji grip, tamiflua, lijekova sa isteklim rokovima po daleko višim cijenama, privatno-javno partnerstvo, izgradnja kardiohirurgije za 33 miliona u Slatini, a ono što je Dodik dogovarao sa Beogradom za 3 miliona to njemu prepušta a njegova kardiohirurgija će ipak biti za 33 miliona, i čitav niz da ne nabrajam) i sve to sa grbače naroda koji je učestvovao u „ludilu“ stvranja tekovina koje mu omogućavaju da krčmi novac i živote uz blagoslov Partije i kuma.

  Kuda ide zdravstvo kao ključni sektor Republike Srpske nije teško zaključiti, ako se zna ko je na čelu i kakve zasluge ima a uz to i „kontrolu“ Partije.

  Pitam se koji je ovo dio „Kuma“ na sceni.

  U našem narodu Kumstvo je odabir, Kumstvo se ne nameće stoga bih preporučio gore pomenutim kumovima kako bi dočekali starost, a zbog tradicije u srpskom kumstvu (Karađorđe, Stambolić itd.) da jedan od njih promjeni vjeru ili da se raskume.

 22. Biggy,

  Revolucije obicno dovode do smjene postojecih gorima, priroda ima odgovor na to, zove se evolucija. Evolutivni put homo sapiensa je dovodio do razlicitih pojavnih oblika, materijalnih i nematerijalnih, odnosno drustvenih.

  „Еволуција у смислу надградње друштва,стварања модерног,напредног друштва.“ je ideal. Na planeti zemlji nikad nije postojalo takvo drustvo u potpunosti. Ako u ovom idealu mislis na zapadna drustva, preispitaj svoje logicke sklopove. Zapadna drustva, izmedju ostalih naprednih stvari, sadrze i najnapredniji oblik hipokrizije i dekadencije. To je nesto sto vidjevsi kod njih trebamo zaobici u sirokom luku. Najljepse se uci iz tudjih gresaka.

  Uzgred, pisem srpski. Srpski jezik poznaje pozajmice, koje i sam koristis, samo iz drugih jezika. Ne vidim problem u koriscenju pozajmica iz engleskog koji u novije vrijeme ima neupitan prodor u sve jezike. To ne znaci ni da ce jezik nestati kao sto dusebriznici sa viskom slobodnog vremena i pogresnim fokusom na patriotizam vole rece, niti predstavljaju odraz inteligencije.

 23. Drazene, ako moze, jedan prijedlog.
  Posto ste vi narodni/gradjanski pokret i posto ste u narodnooslobodilackoj borbi, mislim da bi u svakom slucaju trebalo da se priblizite nasem Cavicu koji je vec rekao da je glogov kolac za vlast. A posto ste vi vjesti u rusenju i preuzimanju vlasti od SNSD-a, uz odlucnog Cavica zaista bi moglo i da se pokret omasovi i da se mnogo, uz pomoc Amera, ucini. Vi mladi, Cava sa iskustvom. Vi obecavate da necete krasti, to isto obecava i Cava (samo da se oslobodi onog antimedija Vaskovica). Vrijeme je, zaista, za narodnooslobodilacku borbu uz neizbjeznu upotrebu glogovih kolaca, samo da ih je vise.

 24. stribor, 27.08.2012. 23:01:31
  Ahahaha, ne mogu od smijeha da komentarisem. Glogov kolac u narodnooslobodilackoj borbi, pa tuci? Ahahahata. Nista ti Drazene-narodnooslobodilacka borbo, neces osvojiti, kao ni ti Cava-glogov kocce. Koje fikcije, koji izrazi, kakvi politicari! Stribore, mozda ti od prevelike zelje za Cavinom pobjedom stvari zaista vidis tako i mozda se stvarno nadas pobjedi, ali vjeruj da od toga nema nista. U svom pisaniju jedino si u pravu kad je rijec o federalcu Vaskovicu koji vec dugo radi na unistenju Republike Srpske. On i Cava jesu stari ahbabi, ali sad su njihovo prijateljstvo, osim americke love, ucvrstile i zajednicke dodirne tacke po pitanju Srebrenice. Jeste da se radi o teskim promasajima kod obojice, ali tema je teska pa moraju zbijati redove. Pa makar se radilo i o neoprostivim greskama.

 25. hamurabi

  Тако посматравши,све је идеал.Патриотизам,живот,љубав,еволуција…да,мислим на бар онај ниво који западна друштва имају.Постоје друштва којима корупција,непотизам и сл. појаве више нису проблем,код којих је јасно ко,шта,када и колико ради,у којима се вреднује способност.У којима није битно која је странка на власти,у којима функционери одговарају резултатима грађанима.У којима постоји цивилно друштво,друштво састављено од група индивидуалаца која заједно са својим афинитетима обликују хабитус.Где се зна Национална стратегији и не пише је имагинарни коментатор на форуму или га бар нико не схвата озбиљно.Где се не носе на профилима слике криминалаца и гробара сопственог народа и не размишља о вођењу рата за неке згубљене територије,немислећи на сутра.Да,постоје негативне појаве у таквим друштвима,јер ниједно није савршено,човек није савршен,али,то су ипак појединачне појаве…ми кубуримо са великим потешкоћама,где сами себи стварамо огромне проблеме.Не морамо бити савршени,али искрено,не би нам шкодило да се приближимо тим „несавршеним,напредним друштвима“.

  Најједноставније,ја знам много људи који су у иностранству,жале се,али ипак нису толико луди да се врате.Сви наши људи добро живе у уређеним системима.Али немамо довољно памети да направимо своје друштво савршенијим.Немамо напредан,елански менталитет,немамо образоване,самомислеће слободне особе.Овде млад човек који жели да мења ствари наилази на огромне проблеме.

  Пријатељу,ти натуцаш српски.Какве „позајмице“?Је л их после враћаш са каматом или без?По „дефолту“???Неће језик нестати,само ти тај језик требаш чувати и поштовати,а не користити речи енглеског,а имаш сасвим нормалну реч истог значења у свом језику.

 26. Kakav strah ima biger od revolucije! A, dobro zna da je ona neizbjezna, jer samo revolucija moze , i mora da ocisti i provjetri ovaj prostor od tragicnozlocinackog dobro isplaniranog zla generisanog izvana ,a odradjenog pod dirigentskom satarom njegovog gazdemesara kojem je pohlepa popila i sve do poslednje sive celije u ofarbanoj glavunturi.
  Bigeru, pustili su niz mutnu vodu Tadica, a sada gle:mutna voda nesto nosi! Dein firer ist kaput!
  A sta nosi revolucija,sta je sve u stanju da uradi gladna i bijesna rulja, koja je gle cuda, opet izmanipulisana od istih onih koji dovedose i fircija na tenkovima. Spasa mu nema , kao sto spasa nema ni narodu kojega je doveo u granice ekonomskog, duhovnog i svakog drugog nepostojanja.
  Tebi samo zbog majke i njenog nesebicnog davanja…. savjetujem da bjezis glavom bez obzira .No, izgledaa da su tvoji geni s druge strane jaci u pohlepi. Vidis zlo, ali zbog ono jadnog novca otetog od naroda branis fircija.
  Bigeru, nije pitanje hoce li biti revolucije, jer je ona vec projektovana i isplanirana, kao sto nije u pitanju cije glave najprije omaste uze, vec je pitanje dana kada ce poceti.

 27. Biggy,

  Jako je zanimljivo raspravljati se sa tobom.

  U potpunosti se slažem sa idealima koje si opisao, upravo zbog toga vjerujem da je promjena vlasti kod nas neminovna i poželjna. Trenutna vlast nije ispunila ni jedan od ovih ideala. Niti je zakoračila u njihovom pravcu. Primer – tri miliona konvertibilnih maraka sinu trenutnog glavnog. Primjera naravno ima na sve strane, najljepše od svega je to što se oni, naizgled, ne vide zbog opet korumpirane sprege vlasti sa mainstream, pardon, vodećim (slobodan prevod) medijima. Tu sam zaključio ideal kojem trebamo strijemiti, i u potpunosti se složio sa tobom.

  Ja isto tako znam jako puno ljudi u inostranstvu i svima je divno. Zašto nama nije divno? Da li je to zbog toga što smo retrogradno društvo? Ne, mi smo post-apokaliptično društvo, dovedeni u potonje stanje upravo djelovanjem korumpiranih političkih interesa naprednih zemalja zapada. To nije laička narodna teorija zavjere. To je činjenica.

  Jer u suprotnom bi morali priznati da smo ti koji smo doveli ovo društvo u takvu situaciju. Da smo mi ti koji su agresori na svojoj teritoriji, genocidni narod i tako dalje. Što je, naravno, apsurdno ako se pogledaju uzroci problema, i njihov efekat u današnjem vremenu. Stotine hiljada protjeranih iz Hrvatske, isto toliko iz dijelova Bosne i Hercegovine, Kosova.

  Nije mi jasno, možda zbog moje intelektualne inferiornosti prema idealu zapadnog društva, kako je moguće te dvije krajnosti dovesti u zajedničku ravan – Kako zadržati istinu za koju držimo da je validna, i zapadni ideal, koji je nas diskvalifikovao kao krivce za sve, i aktivno od nas traži da napustimo svoje viđenje istine?

  Linerano, postoje dva ishoda – Ili ćemo se držati svoje istine i ustrajati u njoj, ili ćemo je odbaciti, prihvatiti njihovu i pridružiti se njima. Odgovor za prvu će oslikati veoma tešku i neizvjesnu budućnost, odgovor za drugu leži u slabosti i gladi. Što me vraća na priču o inteligenciji i stomaku.

  Što se tiče jezika. Pozajmice ne vraćaš, one su tu jer je jezik „živo tkivo“. Uzgred, nekoliko pozajmica koje koristiš, transliterisane ćirilicom :

  непотизам, афинитети, хабитус, имагинарни …

  Ili možda postoji neki prećutni dogovor da se ne koriste engleske pozajmice zbog naših nedavnih konflikata sa politikama iz te jezičke grupe? Kako se to uklapa u trend evolucije prema idealu zapadne demokratije?

 28. Osnovno pravilo politike je kakav narod takva vlast.
  Pogledajte naše političare, oni su odraz naroda.
  Mi da bi pobojšali politiku moramo prvo da počistimo svoje dvorište da proširimo svoje vidike. Možda bi neki da se sutra nešto promjeni, to je jednostavno nemoguće koliko god vas ložili ovi ili oni, partije ili gradjanske inicijative koje će se ako išta osvoje na izborima pretvoriti u nove partije koje će opet neki novi pljuvati.

  Početak promjena na ovim prostorima bi bio kada bi svako ko pročita ovaj tekst počevši od glavnog glumca pročitao i platonovu državu, pa aristotelovu državu pa onda krenuo ka modetnijim djelima.

 29. Не знам, односно нисам довољно упознат са стањем ствари у Бањалуци, па не знам ни какав рејтинг уживају ови момци и дјевојке са НЛ. По мени било би корисније за све да се та њихова иницијатива претвори у неки покрет него да се некад касније региструје као класична политичка партија!

  Покрет подразумијева шири фронт и лепезу идеја, ослобођен је политичких идеологија, којим се у задње вријеме пресеравају ове левичарске партије, које узгред да иронија буде потпуна упропастише баш на тим основама и народ и државу!

  Покрет који би амортизово различите интересе и различиту презентацију и спровођење идеја, што би подразумијевало од најситнијих инфраструктурних проблемчића, до оних најсложенијих о развоју града и урбанизацији приградске околине!

 30. хамураби

  Не расправљам с тобом,нити делим то твоје одушевљење.

  Ето ја жељно очекујем промену власти не би ли се (опет!) утврдило да не постоји никаква алтернатива постојећој гарнитури,јер је опозиција имагинарна,исхабана,недорасла,неорганизована,а требала би да води Српску.Извињавам се,али нисам за промену једне власти гором,јер би био ред или то тако треба.

  Због „кредита сину“ ја избегавам да водим такве глупе дискусије.Додик је покрао и има више него неки просечни шеик (према исто тако плаћеним „андерграунд“ медијима) а „даје“ сину 3 милиона КРЕДИТА?Сигуран сам да постоји процедура доделе кредита,а још више да један привредни субјект не треба дискриминисати јер има неке родбинске везе.Јер је кредит,бар формално,добило предузеће.Додик онда,засигурно,може бити и гарант враћања тог кредита.Елем,зато не волим ни да слушам те кафанска наглабања,за разлику од нашег Патриоте који на томе темељи и кампању.Морам потсетити на цену км ауто-пута,за који су (плаћени „андерграунд“) медији тврдили да је превара века,а испоставило се да је цена била ближе минимуму у односу на просечне цене.Али нека…

  „Ne, mi smo post-apokaliptično društvo, dovedeni u potonje stanje upravo djelovanjem korumpiranih političkih interesa naprednih zemalja zapada…“
  Не баш…ми смо само транзицијско друштво (са одређеним специфичностима) које није у стању да учи и посматра иста таква друштва која су се извукла са мањом штетом.Ми смо само затвореници болесних мегаломанских амбиција наших вођа без икакве основе,КОЈИ НИСУ БИЛИ ДОВОЉНО СПОСОБНИ;ДОВОЉНО ХРАБРИ И ОДЛУЧНИ;ДОВОЉНО ИНТЕЛИГЕНТНИ да препознају да нама у интересу уопште није да нам се интереси не поклапају са највећим силама,већ баш обрнуто.Милошевић је на почетку рата био прихватљив Америма,на путу да постане „добар“ диктатор…касније је то и покушао,али је било касно.То је чињеница.Док су наши противници обилато користили то што се нису сукобљавали са „великим“.Мислите да неко воли Хрвате,Албанце…?Јок,воле то што могу да купе шта желе.Ја не би им’о ништа против НАТО трупа у Србији 90-их.Сад су ионако тамо,а Србију су скратили.Ето нам.Дан-данас се из тог покушавамо извући,а делом смо и успели.

  „Da smo mi ti koji su agresori na svojoj teritoriji, genocidni narod i tako dalje.“
  Ко то говори?Обама,Путин…ко?Амерички медији?Ако су наши „мејнстрим“ медији плаћени,сигуран сам и то је познато,да су и на западу такви,политички профилисани и сл.Све у служби политике.Ја једино додуше такво нешто чујем из уста ограничених муслимана и Хрвата.И не погађа ме нимало.

  Шта ти мислиш,да је неког на Западу брига за Србе,Хрвате…?Да они само размишљају о нама?Да немају паметнија посла?Да стварно мисле да је то истина?“Истина“ је данас више него икад средство за остваривање циљева.Једино ми тврдоглаво кроз историју хоћемо да изгањамо истину…а на њу свако различито гледа.Боли Запад уво за истину,они имају 6 држава на располагању да њима економски завладају.То је једина истина.Нема већег ривалства него Енглеза и Француза.Па ипак…док смо ми гањали „истине“ 90их,они су завршавали пролаз Ла Манш испод мора.Два највећа ривала су се сусрела на средини канала са одступањем од 18 центиметара,да би на томе до данас зарадили колико ми никад нећемо имати.Али ми смо гањали истине.Сад их имамо једно 6-7.

  Елем,латинске изведенице сам намерно користио,а паралела између кориштења та два језика у савременом говору је глупост.Језик јесте живо ткиво,али није због тога што ти у њега убацујеш речи другог језика,забога.
  Сигурно не говорим о томе да ћемо тај идеал достићи кроз употребу англосаксонизама,већ говорим о стварању цивилног друштва и правне државе какве имају неде државе (водеће) на западу.Реално,постоји ли нека друга страна света данас?

 31. Dragi moji frontalovci nemoj te se zavaravati,jer gos.Dražen i njegova raja nisu apsolutno nikakvi nezavisni kandidati već produžena ruka PDP i njihovoga šefa MLADENA IVANIĆA. Mladen ko stari komunista pušta korijenje na sve strane da ojača svoje pozicije pa tako podmeće ovdje i nama. A dali sam u pravu OKTOBAR je tu pa će se vidjeti uskoro. A jedan njihov SVIRAČ koliko me pamet služi je i bio ne nekim od prošlih izbora na listi PDP. Ovo je klasično podmetanje kukavičijega jajeta običnim biračima. Eto Dražene da znaš da te je neko ipak provalio i ima dokaze o tom .

 32. buddha, 28.08.2012. 07:34:38

  To što vežeš djela najvećih filozofa sa bilo kom političkom partijom ovdje govori o tebi. Očigladno si ti neki njihov zagovarač. Ja nisam spomenuo niti jednu pol. partiju. Govorim da dok mi ovako gledamo na svoju budućnost dotle će nam ovakvi biti političari i dotle će neki anonimusi podgrijavati situaciju samo zarad neke opštinske plate jer ih i dalje finansiraju roditelji.

  Ne zaboravi da je i Mile krenuo kao gradjanska inicijativa, tako da će i ovi tim stopama.
  Sada je njihova faza „Dok te mami šećerom te rani“ a ako išta dobiju na izborima priključiće se nekoj partiji ili osnovati svoju a mi ćemo opet kukati kako nam ništa ne valja.

  Nije bitno ko je dio kakve inicijative, bitno je koliko su mu vidici široki. Naš narod ovakav kakav je biraće stalno one koji šire animozitet i tu nema pomoći.

  Nema promjena dok ne promjenimo sebe, ovdje o politici pričaju ljudi koji nisu nikada niti jednu knjigu o političkim sistemima pročitli. Ne znaju ni osnovne termine a kamo li suštinu političkog života. Tu ne mislim da ove šetače nego na sve političare i gradjane.

 33. Изузетна је чињаница да се неки региструју на Фронтал само да би дали коментар испод мог текста или интервјуа. :D:D:D

  mico, 28.08.2012. 12:22:52

  „Dražen i njegova raja nisu apsolutno nikakvi nezavisni kandidati već produžena ruka PDP i njihovoga šefa MLADENA IVANIĆA“

  Moлио их вас да се не користите ЛАЖИМА. Разумијем да имате своје фаворите на овим изборима, али никако нисам очекивао овакву некоректност од вас.

  „Ovo je klasično podmetanje kukavičijega jajeta običnim biračima. Eto Dražene da znaš da te je neko ipak provalio i ima dokaze o tom.“

  Иначе не одговарам на провокације, али ви бисте на суду ово морали доказати, поготово што ће ОКТОБАР показати да се служите инсинуацијама, а не истином. Слично су ме називали „Стевандићевим жбиром“, па како видите, не подржавамо ниједног кандидата за градоначелника (осим што ћемо се критиком усмјерити на оног који држи тренутно власт и који је одговран за тренутно јадно стање у Бањој Луци). И поред тога, у изузетно коректним односима сам с др Стевандићем.

  СРАМ НЕКА БУДЕ све вас који се служите подвалама, скривени иза никова!

 34. stribor, 27.08.2012. 23:01:31

  Захваљујем на приједлогу!

  Наш став је да нећемо подржати ниједног кандидата за градоначелника, јер су се све странке трудиле да до договора и не дође. Да постоји заједнички канидат опозиције, подржали бисмо га, био то г-дин Чавић, г-дин Стевандић или неко трећи. Без обзира, уколико остваримо добар резултат, послије избора ћемо свакако бити на страни странака које сада не држе власт у БЛ, с тим да ћемо условљавати подршку неким системским измјенама у функционисању Градске управе. Циљ нам је заједнички, а то је смјена ненародне власти и ту можемо наћи најмањи заједнички називник. Концептуално се битно разликујемо од свих других, имамо другачије мотиве. И у политичким партијама познајемо неколицину квалитетних нових људи, с којима би се могло ово друштво повући у будућност. Зато гласајте за нове људе, јер они које гледамо 20 година нас сигурно неће повести у бољу будућност.

 35. immortal, hamurabi

  Хвала на јављању и квалитетним постовима! Мислим да ће и улазак независних одборника у Скупштину града по први пут у новијој историји Бање Луке представљати једну врсту (р)еволуције.
  Од термина „револуција“ бјежим искључиво зато што су овдје револуције ријетко кад биле корак напријед. Отјеран је Момо парадајзом из хотела „Босна“, а ко би вјеровао да неће бити боље? Ко је вјеровао да ће послије 5.октобра доћи још већи мафијаши и раскућитии Србију?
  Еволуција је процес, корак по корак. Прије 30-40 година се робијало за вербални деликт, данас не. Ипак смо мало еволуирали.

  Поздрав

 36. У Изборном закону пише овако:

  Члан 4.19

  (4) Свака кандидатска листа укључује кандидате мушког и женског пола. Кандидати пола који је мање заступљен распоређују се на кандидатској листи на сљедећи начин: најмање један кандидат мање заступљеног пола међу прва два кандидата, два кандидата мање заступљеног пола међу првих пет кандидата и три кандидата мање заступљеног пола међу првих осам кандидата, итд. Број кандидата мање заступљеног пола мора бити најмање једнак укупном броју кандидата на листи подијељеном са три, заокруженим на први виши цијели број.

  А имамо следећи случај

  НЕЗАВИСНА ЛИСТА СВИ ЗА БАЊАЛУКУ:

  1 РАЧИЋ БРАНИСЛАВ
  2 ЛАБУС МИЛОРАД
  3 РАЈКОВИЋ РЕНЕ
  4 ИВИЋ БОРЈАНА
  5 ГАЈИЋ ЖЕЉКО
  6 МИЛОСАВЉЕВИЋ ДРАЖЕН
  7 ВУЧИЋ БРАНИСЛАВ

  Ко је овдје осим Борјане женско???

 37. Симо Пјетлић, 29.08.2012. 20:48:05

  Јеси ли нашао длаку у јајету? Сад си нас уништио, поништиће нам кандидатуру, хахаха. Твојим миљеницима се одбројава ситно, а ЦИК је ова правила прописао за политичке партије, али не и за листе независних кандидата.

  http://www.youtube.com/watch?v=nh5y_yt_Fj4

  Борјана је најбољи спортиста града Бање Луке двије године узастопно, првак Балкана у џудоу. Вриједи као бар пет жена.

 38. drazen78bl, 29.08.2012. 21:39:19

  “ЦИК је ова правила прописао за политичке партије, али не и за листе независних кандидата.“

  Било би лијепо да цитираш члан закона који је то омогућио…
  Када закон третира родну заступљеност помиње се само кандидатска листа.

  Које још женско на вашој листи? Реци раји…

 39. Јебеш вакта у којима Симо Хамурабију тумачи закон.
  Закон је јасно прописао како се штити родна равноправност на кандидатским листама. Ја, као врсни познавалац и аналитичар политичких збивања (у шта су се између осталог увјерили и читаоци Фронтала), нигдје у изборном закону нисам нашао да пише да било која кандидатска листа има право да игнорише правило родне равноправности. Члан 4.19 је ту врло јасан (цитирао сам га у предходним коментарима).
  Пратећи друштвено-политички живот у нашој ужој и широј друштвено-политичкој заједници утврдио сам да многе, нарочито мање странке, имају проблема да квалитетно покрију женски дио листе. Зато на листама имате супруге, свастике, комшинице, љубавнице…
  Мислим да је то позитивно јер ако би неко основао Странку педера и на њој би се морале налазити жене. Ту су доакали педерима.

  Не знам како је овима са НЛ са БЛ то успјело.

 40. симо п. ороз рекао да је у средње име ставио очево име, значи прекршио је родну равноправност!B-)
  Осим тога с обзиром на то очево име, сасвим је извјесно да је симага као мали посисао оца умјесто мајке!B-)B-)B-)

 41. drazen78bl, 29.08.2012. 21:39:19

  Дражене,
  твоји одговори у вези твоје кандидатуре су прилика да докажеш да ли си уопште и колико си дорастао улози за коју се спремаш, дакле говорим о твојој комуникацији.

  Нпр. на питање Симо П. Ороз, 29.08.2012. 22:16:28 ти одговараш са:

  „Симо Пјетлић, 29.08.2012. 20:48:05

  Јеси ли нашао длаку у јајету? Сад си нас уништио, поништиће нам кандидатуру, хахаха. Твојим миљеницима се одбројава ситно…“

  А то ти је веома погрешно, без обзира на то колики си виртуелни јаран са Симом. Тако му можеш одговорити негдје у кафани, послије треће клипаче, уз још двојицу за столом.

  Наравно да ће ти се тражити „длака у јајету“ – па ваљда си то схватио?
  Јел сад треба да ти одржимо предавање о томе како један новајлија у политици треба да се понаша, шта и како да говори…итд?
  Гледаће ти се, Дражене, и то коме намјерно ниси шапнуо на часу историје у трећем разреду.

 42. Он сме да тражи длаку у јајету,јер је он безгрешни,једини прави Патриота.То се подразумева.

  Баш потсећа на једног значајног функционера који је на пику већини Фронталоваца.Овај ако икад дође на власт,има да буде гори од свих ових заједно.

 43. Касно ноћу под окриљем мрака
  У Сарај’во стиже пет јунака,
  Видјело се одмах да су странци,
  Ал’ не Турци нег’ бјеху Јапанци.
  Обучени у чудна одјела,
  Имаше на глави пет амрела,
  А зборише на језику страњском,
  На језику матерњем јапанском.
  Мамузаше своје коње вране,
  Да у село стигну док не сване,
  Да пристигну прије сунца јарка,
  Да потраже Будалину Раму,
  Да потраже негде Будалину
  Комираног од сувишног пића.
  Јунак Рамо на столици сједи,
  Већ два сата дреновину цједи,
  Хоће вину да долије воду,
  Јер још нису измислили соду.
  Кад су странци Рами дојахали
  Он учини један напор мали,
  Стисну дрво, млаз воде потече,
  Рујно вино водица пресјече,
  Од милине Рамо очи склопи,
  Врч пун вина одједаред попи,
  Диже главу и исправи леђа,
  Па погледом сјече испод вјеђа:
  „Зар сте, браћо, јутрос лимун јели
  „Да вам лица мало закисели,
  „Или су вам очни капци пукли,
  „Па сте очи толико развукли?“
  Ово странце веома ражести,
  стадоше се од увреде јести,
  па тад један Рами одговара:
  „Будалино, изглед често вара,
  „И ја бих те мого питат, бленто,
  „Што су твоје очи избуљене.“
  Рамадан се наду попут мјеха
  А Јапанци падоше од смјеха,
  Те се Рамо маши буздована
  Да растури госте из Јапана,
  Ал’ је њима до живота стало:
  „Хајде, Рамо, шалимо се мало,
  „Ми смо овде сада теби гости,
  „И није нам остављати кости.
  „Стигли гласи до јапанског цара
  „Како неко по Балкану хара,
  „Па нас шаље по таквог јунака,
  „Хоће да му јунак падне шака,
  „Те он жели да га појапанчи
  „Па да с њиме банчи и пијанчи.
  „Због тога смо нас пет самураја
  „Дошли овде из свог завичаја,
  „Надамо се богатоме дару,
  „Кад те, Рамо, одведемо цару.“
  Преста Рамо да се љутит мршти,
  Па се смије, пљувачка му пршти,
  Смијао се нападно и дрско,
  Све је госте пљувачком попрско.
  Тад Јапанци сјахаше са коња,
  Љутито им дрхти усна доња,
  На челу им искочише вене,
  Повадише своје шурикене,
  Црвено им бјеше лице жуто,
  Замахнуше према Рами љуто,
  Но је Рами до својега здравља,
  Шурикене штитом зауставља.
  Ту стадоше Јапанци да скачу,
  Двој’ца к ножу, трој’ца к верном мачу,
  Ал’ су, љути, сметнули са ума
  Да је Рамо хитар као пума,
  Обилази брзо самураје,
  Па им сада иза леђа стаје.
  Будалини весело брк игра,
  А тад рикну громко попут тигра.
  Страх је тежак Јапанце опхрво,
  Те скочише на оближње дрво.
  Јунак Рамо смјехом се затаји
  Кад погледа гдје су самураји:
  „Ко би ово мого да наслути,
  Да се лимун посред храста жути.“
  Тад Јапанци скочише са храста
  И бој љути по Сарај’ву наста.
  Носише се љетњи дан до подне,
  Наносише ране неугодне,
  Један Раму за бркове вуче,
  А Будала шамарима туче,
  Ал’ су они знали џију џицу,
  Неко Рами расклати вилицу,
  Нанесе му јако много боли,
  Но га Рамо по глави засоли,
  Одвали му шамарчину јаку,
  Поломи му њиме коску сваку,
  А другог је пукнуо по носу,
  Пустио му црвенкасту росу,
  Па га Рамо око дрва вија,
  Хоће добро да га испребија.
  На трећега из залета скочи,
  С два шамара наплави му очи,
  Четвртога звизну иза ува,
  Удари га, просто га одува,
  Петом неће шамаре да креше,
  Него стао ребра да му чеше.
  Када их је довољно истуко,
  Свакога је до коња довуко,
  Подиго их до првога спрата
  Па ставио сваког на свог ата.
  Гледају га с коња самураји,
  Сваком суза у оку се сјаји:
  „Море, Рамо, хајде с нама крени!“
  „Самураји, прави сте кретени!“
  „Море, Рамо, постаћеш богаташ,
  „Пијеш вино и Јапанке ваташ!“
  „Самураји, једите гована,
  „Губите се пут земље Јапана
  „Са поруком за јапанског цара:
  „Боли Раму за богатство кара.“
  Самураји коње ободоше
  Те жалосни у Јапан одоше,
  А Будала ко у свакој причи
  На свом Шарцу у дворац отпичи.

 44. B-)B-)B-)…
  браво симо, браво…задивљен сам, ма просто без текста, кад видим такав спој умности, даровитости, пјесничке мотивисаности, надахнућа, креативности,..ма ти си човјече суви геније, ти си цар,.. благо тати што те родио и његовој сиси што си је дојио!B-)

 45. Молим читаоце Фронтала, ако неко зна, да ми објасни гдје пише да на независним кандидатским листама не важи правило родне равноправности.

  Ја културно питам, а Рамо и Херц69 показују своју примитивну нарав. На жалост, и кандидат за градског одборника Дражен није далеко одмакао од њих. Шта има провокаторски у овом питању?

  Иначе, примјетили сте да ја Дражена не критикујем од како је објавио да неће подржати Стевандића, јер су у ствари СДС и Стевандић они за које ми је стало да политички нестану са сцене. Свако онај (као ономад Дражен) који се нађе на путу моје борбе против тих штеточина мора да буде спреман да понекад добије по прстима.

  Ево, нека нађе један коментар, од како је објавио да неће уз Стевандића, да сам га дискредитовао.

  Подржи ли Стевандића, зна му се.

 46. Симо П. Ороз, 30.08.2012. 13:18:13

  симага, ево да се перстанем смијати твојим глупостима..мада је то тешко, ето како ти се зове то хипотетичко питање са којим си заскочио Дражена, а сам кажеш и тражиш да ти неко објасни има ли или нема на независним листама обавеза равноправно регулисана једнакост полова?
  То се зове патетика, зашто нападаш човјека кад и сам не знаш шта га питаш?

 47. Не магарче, хипотетика је кад нешто претопстављаш а ниси сигуран (прелиминарна хипотетика), то ти кад као лафо питаш, зато кажем хипотетичко питање, али пошто ти воду гониш на своју воденицу намјерно, онда је то патетисање…глупсоне, иди врати тати сису, ниси сисо знање!B-)

 48. nika, 30.08.2012. 11:38:08 [
  Ne prolazi neko na izborima za odbornika zato sto je korektan u dopisivanju ili razgovoru. Ima tu izbornog inzinjeringa. Sjecam se prije desetak godina ,a ako neko spori to imam i fotografiju, kad sam vidio Stojana Jovića iz Bijeljine pijanog u odijelu kako se umokrio od pića i onako sav mokar hoda po gradu, a tada je bio poslanik ispred SDSa u NSRS.
  To ide tako, predsednik stranke moze konja da progura u parlament preko kompenzacione liste, eno ti Pandurevicke, eno ti Stevandica….

 49. komunist, 30.08.2012. 13:46:58

  Тачно.
  Али, ствари се мијењају. Ужасно споро, али се мијењају. Схватају и предсједници странака да од таквих имају само штете.
  Ако Дражен жели да буде препознат као културан, урбан, поштен итд. итд, онда му ваља повећати праг толеранције на питања која он сматра злонамјерним и која доживљава као напад на сујету.

  Интелигентни и изверзирани политичари на непријатна питања одговарају са „захваљујем на сугестији…“

 50. РАМО И СИМО

  Орао Рамо ралицом по страни изнад некаке ћуприје, а Симо путем ћерао неколико коња натоварених. Кад се Симо прикучи близу, онда Рамо стане викати: „Ћа шароња, ћа! И ти имаш памет, а Симо је нема.“ У том Симо дође на ћуприју, па наћера коње преко ћуприје, а њега стане помагања: „Јаој мене до Бога милога! Што ћу сад?“ А Рамо, кад то чује, брже боље устави волове, па стрчи к њему: „Шта је море Симо? Шта је?“ – „Ој мене до Бога милога! Ето одоше ми коњи, а ја остадох за водом.“ – „Ајде море и ти за коњма.“ – „Не смијем, ефендија, Бог и Божја вјера, ја туда за живот прећи.“ – „Де ајде море не лудуј, како не смијеш прећи преко ћуприје, куда иде свијет и коњи натоварени прелазе.“ – Аја! Симо неће нипошто, него једнако јауче и лелече. Онда Рамо: „Ајде море шта ћеш дати, да те пренесем ја на леђима?“ – „А што иштеш, ефендија?“ „Даћеш ми дванаест перпера.“ – „Ајде де!“ – Упрти Рамо Симу, те пренесе преко ћуприје, а кад га спусти на оној страни, онда се Симо стане пипати по њедрима: „Немам, ефендија, ни перпера, Бог и Божја вјера!“ А Рамо: „Како немаш, море, ана сени ситим! Зашто лажеш? Оди опет на леђа.“ Симо узјаше опет Раму, те га још једном прејаше преко ћуприје; па га онда збаци Рамо на земљу: „Ете, курво! Цркни ту, кад немаш чим да платиш,“ па онда отиде својијем воловима и почне опет орати; а Симо онда скочи па преко ћуприје: „Еј ефенди-Рамо! Гледај како и твој шароња има памет, а Симо је нема! Еле Симо тебе прејаха двапут преко ћуприје.“

 51. B-)B-)B-)

  симАГА краљу, плијениш својом књижевничком надареношћу…какав геније чучи у теби, дај још тих штива из другог разреда основне, потражи међу тим својим свескама а тамо ти је и мозак заОСТАО!:P

  С тобом се живот баш грозно поиграо…ни човјек ни дјете, једноставно си остао дебил, а то ти је мајка природа крива, што си прво узео татину „сису“ у уста!

  Који дебил мора бити, па да напише као што си ти писао да не желиш овдје на фронтал.рс више да пишеш, јер ту само примитивци пишу, а онда наставиш писање на истом овом порталу….B-)B-)B-)

  Мислим да би психијатрија са тобом пребацила норму, кад би смјели да те приме таквог на лијечење!

 52. nika, 30.08.2012. 11:38:08
  nika, 30.08.2012. 14:05:18

  Не знам много толерантнијих особа од моје маленкости. То, опет, не значи да требам да допустим разним будалама и психопатама да пљују по мојој личности и да дискредитују мој јавни ангажман. Поред читавог интервјуа, злонамјерник је нашао да се бави покушајем дисквалификације наше независне листе уз провокације, а да при том није прочитао све измјене изборног закона.

  „Независни кандидати се пријављују сваки појединачно и тек потом се уједињују у независну листу, која је аналог коалицији политичких партија, те за њих не важи правило о заступљености полова“ је објашњење који ми је ЦИК својевремено послао на мејл.

  Ово је пост Симе Пјетлића на основу којег сам пронашао одакле се јавља на Фронтал:

  „Симо П. Ороз, 23.01.2012. 23:00:36 [26641]
  Драженова аутобиографска. Послушајте…
  http://www.youtube.com/watch?v=dQktVYgda_8

  Ти имаш право да будеш на страни провокатора и будала, али не заборави да сам ја овдје изложен именом и презименом, а читаоци не знају ко су „Симо П. Ороз“ и „Ника“. Можда неки од нас и знају!? :D:D:D:D

 53. nika, 27.08.2012. 09:38:42

  „можете у свој програм уврстити и реформу организовања мјесних заједница, чега у твом програму нема“

  Тек сада ово видјех. А гдје си Ти читала мој програм, када га још нисмо ни објавили? Искрено, симпатични су ми увијек били Твоји коментари, али сад ми се чини да и Ти покушаваш инсинуацијама.

  Ја нећу никог вући за рукав нити молити да гласа за мене. Онај ко сматра да нисам довољно добар, има широк избор других политичких субјеката. Ако уђе само један с наше листе, то је мој лични успјех, и уопште нисам оптерећен да ја морам бити тај. Како нас Ања подржава, успјех је загарантован. Било би ми драго да нас подржаваш и Ти, али ако Ти је дражи Чава, ја то опет поштујем и не љутим се. Само тражим коректност.

 54. Не знам чиме сам изазвао овако непримјерене испаде срџбе Драженове. Само сам питао по којем члану закона је нарушена родна равноправност на њиховој листи.
  Коначно сам добио одговор:
  „Независни кандидати се пријављују сваки појединачно и тек потом се уједињују у независну листу, која је аналог коалицији политичких партија, те за њих не важи правило о заступљености полова“.
  Изборна комисија, као озбиљна институција, сигурно је морала навести на основу ког члана и става закона произилази чињеница оваквог закључка.

  Мени није јасно како је до овога дошло и тражио сам од кандидата Дражена да ми то објасни јер ми је стало да паменији дио Српства (жене) коначно дођу до ријечи. Човјек није ни близу избора за одборника, а већ је почео са увредама.
  Можемо замислити како ће бити арогантан као одборник.

  Нека сваки читалац Фронтала прочита моје коментаре и нека погледају да ја осим питања нисам имаоникакве друге намјере.Свима ће бити јасно да ја никога не провоцирам, него тражим одговоре на питања за која не знам одговор. Неки су се пријавили (за изборе) да знају одговоре и ја користим своје право да их питам.

 55. Дражене,

  чини се да ћу морати почети као и Симо – не разумијем откуд твој непримјерен и непромишљен излив бијеса – човјек ти је најнормалније поставио питање. Требао си на њега одмах одговорити и готова ствар.
  Ако си кандидат за одборника, онда људи имају право да ти постављају питања. Ја у Симином питању нисам препознала ништа злонамјерно.
  И, буди сигуран да је у овој причи Симо тај који је толерантан према теби, а не ти према њему – јер, познајући његове коментаре, могао те је ладно напрашити тако да пожалиш дан кад си одлучио да се бавиш политиком.

  Даље, кажеш:
  „Ти имаш право да будеш на страни провокатора и будала…“
  „То, опет, не значи да требам да допустим разним будалама и психопатама да пљују по мојој личности и да дискредитују мој јавни ангажман.“

  Шта ти је, човјече? Де мало спусти лопту.
  Ко је овдје провокатор, будала и психопата?

  А, ово за твој програм и моје „инсинуације“ – резонујеш веома неинтелигентно.
  Из твог интервјуа се чита шта нудите – дакле, препознају се главе црте вашег програма програм. Својим приједлогом сам покушала да ти помогнем, а не да те омаловажим.

  Чавић.
  Критиковала сам текст твој омиљеног Стевандића јер текст заслужује критику. Похвалила сам Чавићев текст – објаснила сам зашто.
  Иако сам изјавила да нећу гласати за твог омиљеног Стевандића, то никако не подразумијева да ћу гласати за Чавића. То би сваки просјечно интелигентан човјек схватио.
  Е, сад, што ти тумачиш „ко није за Стевандића тај је за Чавића“ је твој проблем.

  Стављање Ање у овај контекст ти је веома погрешно.

  Мораћеш доста порадити на својој комуникацији са људима.

 56. nika, 31.08.2012. 09:12:35

  То што сам кандидат за одборника неће довести до никакве промјене у мом понашању у односу на раније. Остаћу какав сам и био и не видим разлог за промјену. Теби човјек не може ни објаснити ни из три покушаја да је ово интервју у којем не представљам програм, већ одговарам на прецизно постављена питања. Читаоци имају право да ми постављају питања, али је ствар моје добре воље када ћу и коме да одговорим и да ли ћу да одговорим. Предложићу у најмање 6 мјесеци јавно „решетање“ свих одборника од стране грађана, а у том случају ћете имати прилику да дођете, представите се именом и презименом и питате одборника шта желите. Из овог интервјуа се не може наслутути наш програм и ради се о Твојим илузијама.
  Да си мало пажљивије читала коментаре схватила би да је тзв. Симо највећи провокатор на Фронталу, а знала би и да се овдје не ради о „изливу бијеса“, јер имам висок праг нервне издржљивости. Да ми није забавно, ја Ти не бих ни одговарао. А анонимне особе на форумима свакако нису мјеродавне да одређују како ћу ја комуницирати с људима.

  Своју слабост анјбоље показујеш тиме што двапут понављаш „твој омиљени Стевандић“, што јесте крајње ЗЛОНАМЈЕРНО. Не знам на основу чега просуђујеш!? На основу тога што смо добри познаници, компије, колеге или зато што дијелимо мишљења по неким питањима о којима је дотични писао?

  Напиши кад и гдје желиш да јавно провјеримо Твоју и моју интелигенцију!
  :D:D:D:D:D:D:D:D:DB-)

 57. Симо П. Ороз, 30.08.2012. 22:00:20

  Не знам…
  Мени није јасно…
  Дражена да ми то објасни …
  Можемо замислити…
  Свима ће бити јасно да ја ….

  B-)B-)B-)
  размишљње једног обичног турског вола, симе пантелије оруза…овако започиње реченице..јбт сунце па ово је урнебесно!B-)

  http://www.youtube.com/watch?v=FwAJSLHhwis

 58. Дражене, твоја доброта и отвореност је оно што смета конзервативцима. Менталним конзервативцима. Ники ти не би удовољио никако, не уклапаш се у шаблон који је она нацртала на оба Фронтала. Као што се ни мени Чавић не уклапа од када му онај антихрист Васковић и званично води кампању. То му не може проћи. Стевандић ће имати више гласова од Чавића. Зато што је Чавић са својом причом јахач апокалипсе, који је савјетнике нашао у неким нулама и гетоима, подржан од различитих бука. Дражен је све оно што већ виђени политичари нису. Човјек, налази стрпљење да и поремећеним психо профилима пружа сеансе (СПО). Дражене, неће проћи један независни. Два одборника су минимално ваша. Живио момчино!

 59. drazen78bl

  Sve ovo je u redu. Meni u tvom predstavljanju nedostaje da kažeš koji su ti dosadašnji rezultati i ima li išta u tvojoj dosadašnjoj karijeri čime bi se pohvalio i pokazao da si drugačiji od ostalih političara.
  Naravno mene lično ne interesuju priče i šta će to biti kad ti dodješ na vlast jer će tada već biti kasno i ti ćeš vjerovatno kao i ostali političari da se opravdavaš kako nisi više mogao jer si u manjini pa da damo i na sljedećim izborima više glasova za tebe pa onda u krug.
  Ali evo ti prilike bi da me demantuješ.

 60. squallp, 31.08.2012. 20:19:26 [47723]

  „Meni u tvom predstavljanju nedostaje da kažeš koji su ti dosadašnji rezultati i ima li išta u tvojoj dosadašnjoj karijeri čime bi se pohvalio i pokazao da si drugačiji od ostalih političara.“

  Да си прочитао текст, не би постављао овако глупа питања… То је још један доказ да си циљано овдје дошао, како би провоцирао и ништа друго…

 61. Било би лијепо да се вратимо теми, а то је Драженов интервју. Човјек је одговарао на постављена питања. То није програм, који још није представљен, тако да не видим смисао критиковања програма који замишљамо или наслућујемо. Затим, критика би требала да буде конструктивна, ако смо добронамјерни. Нисам је примијетила у претходним коментарима. Неки очигледно нису прочитали текст, а доказ томе јесте постављање питања на која је у тексту већ одговорено. Треба да будемо мање агресивни и да се са више поштовања односимо једни према другима. Разговор је оно чиме бисмо требали коначно да почнемо да се бавимо, а не напад, наредба и сл.

  Рекох на почетку да кампања почиње за неколико дана и биће сасвим довољно времена да представи програм и каже шта и како мисли да уради. У међувремену људи који имају добру намјеру треба да дају приједлоге.

  Ми на Фронталу, а таква је пракса друшта у којем живимо у цјелини, смо превише немирни, агресивни, само критикујемо, омаловажавамо, наређујемо… Било би лијепо да се мијењамо и у том смислу.

 62. pink panter, buddha, Travničanin, anja banja luka

  Хвала Вам!

  Ања је дивно рекла неке ствари. Листа независних кандидата је отворена за све добре идеје и приједлоге и јавно Вас све позивам да учествујете у креирању будућности нашег града својим идејама. Сваки добар приједлог ћемо радо прихватити. Нисмо конципирани као екипа с листе, већ окупљамо око себе много шири круг људи.

  7.9.2012. ћу на овом мјесту објавити линк за наш сајт и имаћете прилику да видите програм и платформу, чије се ставке могу мијењати уколико понудите добре амандмане и сугестије.

  Рећи ћу само да је суштина измјена система, начина прерасподјеле и располагања јавним средствима. Увести штедљивост, смањити трошкове администрације и усмјерити сву енергију на стварање услова за инвестиције, отварање радних мјеста и производњу хране за грађане Бање Луке је сва филозофија. Када се буџет буде пунио из реалног сектора више него порезима, таксама и од наплате паркинга, када се заустави расипништво, имаћемо новац и за вреловод „Врбас“ и за фабрику за пречишћавање отпадних вода, и за социјалне потребе.

  Пинк Пантер, мислим да смо за сада близу та два мјеста, а ако у кампањи успијемо увјерити грађане у часне намјере и постојање визије, могли бисмо и много више. Да имам 20 000 КМ за кампању, знао бих како. Прво ћемо скочити…

 63. pink panter, 08.09.2012. 19:19:02

  Хвала!

  Рачун је отворен код Хипо банке, мада је нама новац најбитнији за људе који дијеле материјал по терену, јер готово нико то неће да ради волонтерски. Други трошак је промотивни материјал, а уколико некоме ипак будемо симпатични могли бисмо имати врхунски завршни скуп, на којем ћемо несрећном добитинику додијелити црно-бијели Чајевчев тв из 1979. као симбол пропасти бањолучке привреде у задњих 20 година. Ето, некад смо чак и тв производили и радили за „Интел“. Један инжињер из мог комшилука јуче ми каже да ЕТФ (који је убједљиво најбољи на БЛ универзтету) 35 година није купио нову машину (апарат) за практични рад.

  Људи прилазе, интересују се, идентификују се с нашом причом. Миле Додик је одбио да учествује у нашем „Предизборном квизу“ и отпао из трке за тв, али нас је подржао Миломир Клинцов Кико: http://www.youtube.com/watch?v=AAPAhkVFFYo

  Сајт ћемо унапређивати из дана у дан, али нека то остане мала тајна. Програм излажемо тек од 17.9. по мјесним заједницама.

  Поздрав!

 64. Нека ова вијест буде у врху како би људи могли да имају потребне информације и на Фронталу.

  Неки дан сам написала да се надам да ће ова кампања да буде садржајнија, маштовитија… Видим да су Дражен и екипа озбиљно приступили задатку.

  Сјајно је да имамо нове људе, са новим идејама.

  Па, срећно! 😀