Барон нашао посао: Аћимовић у комбинацији за потпредсједника Ефбиха

Последњих дана учестали су медијски наводи да би нови потпредсједник Ефбиха из реда српског народа могао бити бивши члан СДП Драшко Аћимовић.

уторак, 19 фебруара, 2019 / 21:01

Мјесто потпредсједника је предмет спора између странака у Ефбиху, јер СДП оптужује СДА да желе на њега поставити неког од чланова СНСД, као дио ширег споразума о сарадњи.

Аћимовића је, у очито нарученом оглашавању, као кандидата нахвалило Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета” из Сарајева. Истакли су потребу заступања интереса српског народа у свим дијеловима овог ентитета, па указали да је за то права личност Аћимовић, који има дипломатско и политичко искуство, а "посљедњих годину дана се посебно залагао за унапређење односа између српског и других народа у БиХ".

Хвалите ме уста туђа

Овде је потребно укрстити неколико изјава и медијских најава. Драго Пузигаћа, подпредсједавајући Дома народа Парламента ФБиХ у досадашњем сазиву и новоименовани делегат у Дом народа Парламента ФБиХ из Српске листе из Кантона 10 рекао је раније "како мисли да ће потпредсједник ФБиХ из српског народа бити изабран из СНСД".

Да ће то мјесто "дати СНСД" тврдили су у СДА, који су то аргументовали тиме да блок који предводи СДП не жели са њима у подијелити одговорност будуће власти.

Из СДП је у петак, 8. фебруара, речено да ће подржати кандидата из реда српског народа за потпредсједника Федерације БиХ којег предложи СДА, али који је нестраначки кадар и патриота.

Према сазнањима Кликса, та позиција је у предизборном периоду већ понуђена тадашњем потпредсједнику СДП-а и бившем амбасадору БиХ у Белгији Драшку Аћимовићу, који долази из реда српског народа и има мјесто пребивалишта у Федерацији БиХ.

Брже из СДП, него у СДП

Аћимовић је прије избора ушао у СДП, у медијима се рекламирао као "човјек преокрета", али се није појавио на изборима у Српској. СДП је у Бањој Луци водио Војин Мијатовић, који је у ту странку ушао одмах након Аћимовића. Занимљиво је да је Мијатовић у медијима означен као неко ко је на сједници СДП пријетио Хакији Мехољићу да ће доћи у Сребреницу и заклати га.

Након избора Аћимовић је поднио оставку на све функције у СДП и напустио странку.

-С обзиром на то да нисам имао и немам подршку врха странке за политичке ставове и концепт за који сам се залагао и залажем, сматрам да је поштено и исправно да поднесем оставку на све руководеће функције и чланство у партији – истакао је Аћимовић у изјави за агенцију СРНА.

У истој вијести агенција се похвалила незваничним сазнањем "да ће Аћимовић политичко дјеловање наставити у једној од владајућих политичких партија са сједиштем у Српској".

Тешко је рећи да ли је Аћимовић прикривени члан СНСД или СДП за позицију потпредсједника Ефбиха. Предсједник и потпредсједници тог ентитета бирају у оба дома Парламента ФБиХ не постоји никаква шансе да на мјесто потпредсједника буде изабран неко без подршке бошњачких посланика, а треба имати у виду да у (редовно непотпуном) клубу Срба у Дому народа ФБиХ обично доминира СДП.

Треба имати у виду да су потрпедсједници суштински битни само за проглашавање Владе ФБиХ, јер на њега сва тројица морају ставити свој потпис. Након тога, потпредсједник из реда српског народа је неко чији је посао да не таласа, и мирно крцка буџет који му је одређен.

Политички барон Минхаузен

Аћимовић се на политичкој сцени појавио 2014. као приједлог СНС Адама Шукала за члана предсједништва БиХ кога би подржале све странке у Српској. У серији рекламних текстова најављен је као "стручњак који се враћа из иностранства", а причане су и бајке како Александар Вучић, заговара да баш Аћимовић буде кандидат иза ког ће стати сви политички субјекти у Српској.

Ова политичко – медијска бајка није дала резултат приликом кандидовања за члана предсједништва, али јесте нешто касније. Након што је постао члан предсједништва, Младен Иванић је Аћимовића произвео у амбасадора у Белгији. Не зна се у коју је тачно од Аћимовићевих бајки тада повјеровао предсједник ПДП.

Крајем 2017. Аћимовић се повлачи са тог мјеста и постаје "велика нада" СДП у Српској. Прерано су се понадали они који су мислили да мали барон Минхаузен након дебакла ове странке у РС нема шта да тражи у политици. Јер он је пребацио адресу у Ефбих, и активно лобира да засједне у "лези љебе" фотељу српског потпредсједника Ефбиха.5 КОМЕНТАРА

 1. Прочитах блог Рајка Васића,ево, да случајно није авангардних и неукаљаних ЗЕЛЕНИХ, те искусног и прејаког капетана Лазаревића, сложио бих се са свим порукама из његовог данашњег текста на блогу.

  Наравно, изузимам поменута имена, ја о појединцима не пишем, мени је битна порука,значи, да не би на крају срања, по мени врло јасна, коректна и конкретна порука.

 2. interesantno je i ovo,mada nece biti texta ,ev nek se samo pomene.
  https://www.rtvbn.com/3942370/turska-ponuda-sada-nije-stetna

  ili ovo

  https://www.rtvbn.com/3942370/turska-ponuda-sada-nije-stetna

  Rekoh li ja nekidan:Nista tursko ne dirajte ,nagrajisacete…niko ni mukajet.

  Buduci predsjednice(zna se na koga mislim)sta sam ti rekao ?Vidis ko je dosao da brani nase interese?Simo nema pojma kakvu je gresku ucinio…

 3. Теби брате Јасмине хоћу одговорити.

  Ја сам овдје и на БН ТВ порталу коментарисао да је обични политички спин аутопут од Вишеграда, до Сарајева, те да су се регионалне политичке будале и политиканти, све због избора 2018 године састале прошлог прољећа, па сваки са истока тражио да њихову општину не обиђе тај пут.

  Пут који иначе кошта најмање милијарду евра, а имао би занемарљив приход, тако да би ми вратили турцима три пута више пара него су уложили?

  Толико сам тада попиздио, да сам једну ноћ марта прошле године на брзину написао и послао ону колумну пуну штампарских грешака, колумну о реалној причи, односно једином могућем рјешењу убрзања магистралиних путева на истоку Српске.

  Наравно да сам тада написао да је траса према Тузли, колико, толико исплатива, управо јер иде долином и има бар пет пута већу фреквенцију саобраћаја него дионица Вишеград- Сарајево, а кошта дупло јефтиније због конфигурације терена.

  Поздрав

  П.С. Важно је да је нова влада одлучила да се ради наш приједлог ЗЕЛЕНИХ од 2010 године, пут према Шћепан пољу, све са силазним путем, па мостом преко Дрине на ушћу Сутјеске, те још пар километара долином до Тјентишта, све да се Херцеговина отвори и избјегне критични превој ПРЕЂЕЛ дужине преко 22 километра.

  Не би то било ни одлучено да су прије пар година потопили долину и изградили злочиначке миницентрале, значи, не би било моста на Дрини према Тјентишту да нису ЗЕЛЕНИ са еколозима оборили концесије на Сутјесци.

  Зато мој Јасмине теби као љубитељу природе, алллаху -егбееер, Бог је једини, а ја захваљујем мом Господу Богу, мом светом Стефану и светом Николи рибару на тадашњој помоћи, ако ништа, да бар нешто од наших рајских вртова спасимо.