Драма о Солунцима за почетак

Надам се да ће представа "Солунци говоре" у којој се млади глумци сусрећу са величанственом страницом српске историје изазвати одјек у друштву. Рекла је ово редитељ Цисана Мурусидзе на јучерашњој прес-конференцији одржаној на бањалучкој Академији умјетности. Премијера ове документарне драме по тексту Антонија Ђурића биће одржана у недјељу у 20 часова на великој сцени Народног […]

петак, 4 априла, 2014 / 15:48

Надам се да ће представа "Солунци говоре" у којој се млади глумци сусрећу са величанственом страницом српске историје изазвати одјек у друштву.

Рекла је ово редитељ Цисана Мурусидзе на јучерашњој прес-конференцији одржаној на бањалучкој Академији умјетности. Премијера ове документарне драме по тексту Антонија Ђурића биће одржана у недјељу у 20 часова на великој сцени Народног позоришта Републике Српске. За исто вече најављена је и изложба "Милунка Савић" коју ће у 18 часова у Банском двору отворити предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Представа и изложба дио су манифестације "Дани Владе С. Милошевића" која почиње у недјељу, а траје до 29. априла, потврдио је ово декан бањалучке Академије умјетности Лука Кецман. Академија је организатор манифестације заједно са Музиколошким друштвом РС.

Цисана Мурусидзе се нада да ће глумци дати свој максимум на премијери.

– Не волим унапред говорити о представи, јер је још све рањиво. Могу да кажем да је ово изузетна сарадња под покровитељством председника РС Милорада Додика и председника Републике Србије Томислава Николића – истакла је она.

Аутентична драма заједнички је пројекат Академије умјетности из Бањалуке и Академије уметности Алфа универзитета у Београду, а глумачке креације показаће студенти обје институције.

– Надам се посебном продору младих глумаца и верујем да ће они умети да комуницирају са данашњом публиком. Отворили су своје душе и ту су почеле личне приче. Истраживали су себе и своја породична стабла и одједном су сви пронашли неку своју причу. Догодила се идентификација – рекла је Мурусидзе.

Београдска премијера комада "Солунци говоре" најављена је за 27. април у Народном позоришту. Улоге су повјерене студентима из Бањалуке Марији Ђурић, Синиши Сушићу, Данилу Керкезу и Ивану Перковићу. У комаду играју и студенти из Београда Саша Симовић, Стефан Ковачевић, Дарко Ивић и Срђа Бјелогрлић.