Драгомир Андан штрајкује глађу испред ОХР

Драгомор Андан, бивши директор полиције РС, ступио јe јутрос у штрајк глађу испред зграде ОХР у Бањој Луци. Андан се поред ограде поменутог објекта појавио око 10 часова, са два трансапрента на којима пише “Штрајк глађу“ и “Хоћу да живим као сви нормални људи“. Убрзо су насумично почели долазити и одлазити новинари, а нико из […]

понедељак, август 30, 2010 / 13:18

Драгомор Андан, бивши директор полиције РС, ступио јe јутрос у штрајк глађу испред зграде ОХР у Бањој Луци.

Андан се поред ограде поменутог објекта појавио око 10 часова, са два трансапрента на којима пише “Штрајк глађу“ и “Хоћу да живим као сви нормални људи“.

Убрзо су насумично почели долазити и одлазити новинари, а нико из ОХР није примјетно реаговао. Бивши први полицајац РС је свима стрпљиво одговарао.

Тадашњи високи представник у БиХ, Мирослав Лајчак смијенио је Андана, 10. јула 2007. године, образложивши одлуку тиме да је Андан дио подршке некадашњем предсједнику РС, Радовану Караџићу те да је застрашивао новинаре и грађане који су покушали да га разоткрију. Драгомир Андан је прво 7. априла поднио оставку на мјесто директора полиције РС, након што је главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте затражила његову смјену означавајући га као човјека блиског "криминалним круговима, с личним односима с оптуженим за ратне злочине". Послије тога је Мирослав Лајчак издао  налог о смјени Драгомира Андана са мјеста замјеника директора полиције РС за обуку, наводећи да је то урадио на захтјев и у консултацијама са Хашким трибуналом.

Сам Андан то препричава овако:

-Позван сам тада од стране једне женске особе, директорице ОХР, држављанке Аустрије, која је дрско и безобразно рекла да више не смијем ни да уђем у МУП.

Хапшење или укидање РС

Андан, понављајућаи образложење ОХР, које смо већ навели, говори и о позадини, тачније догађајима који су претходили његовој смјени.

– Ја сам 2004. године  доведен у Бању Луку, а до тада сам био начелник ЦЈБ Источно Сарајево. У кабинету тадашњег предсједника РС, Драгана Чавића је речено да до априла 2005. године неко мора бити процесуиран у Хаг или неће бити Реублике Српске и да су мене одабрали да то завршим. Ја сам, иако тешка срца, признајем, као професионалац, одлучио да помогнем РС, за коју сам се борио и да то урадим.

Андан подсјећа да је тада ухапшен и процесуиран Саво Тодорић, а онда још четири лица од стране МУП РС, а затим још шест лица у сарадњи са МУП Србије (БИА), након чега су услиједиле поменуте мјере ОХР. Њему су одузети лични документи и забрањено му је кандидовање за јавне функције.

-Мјере сам прихватио као легалиста и покушао сам да их оспорим на свим судским нивоима, а свугдје сам добио одговро да нису надлежни у случајевима гдје учествује ОХР. На крају, жалио сам се Суду за људска права у Стразбуру и то је сад у току.

У Србију могу, али нећу

Након што је ухапшен Радован Караџић, на упит Андана и његовог адвоката, услиједио је одговор да то нема везе, јер су на слободи Хаџић и Младић. Андан је 14 пута слао упите ОХР и разним високим представницима, али је увијек добијао исте одречне одговоре. Три пута је питао да добије дозволу да оде у Београд гдје му живи породица у току празника, међутим, одбијен је са образложењем да би могао побјећи.

-То је бесмислено. Ја имам све документе државе Србије и њен сам држављанин такође. Имам пасош, личну карту, возачку дозволу и могу да идем тамо када хоћу, али ја сам невин и хоћу прво то да докажем и да као нормалан грађанин пређем границу.

Додик: Ја ти не могу помоћи

На питање да ли се обраћао некој од институција РС за помоћ, Драгомир Андан наводи да је имао састанак са премијером Милорадом Додиком, који је рекао да је немоћан у овој ситуацији.

-Додик је објаснио да ме није суспендовала РС, и да не може ништа да уради док год је на снази одлука ОХР. Такође, објаснио је да сада није у политичкој ситуацији да ми помогне и ја сматрам његово поступање и разговор који смо обавили, сасвим коректним.

Андан на крају каже да много тога лошег у овој земљи потиче из институције испред чије зграде штрајкује глађу, те је подсјетио да су све афере које је покренуо Грејем Деј, бивши шеф Канцеларије ОХР у Бањој Луци, оборене у суду БиХ. Нико из ОХР до 12 часова није разговарао са Анданом и нису покушавали да му оспоре право да ту штрајкује, јер се налази изван дворишта зграде.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *