Драгишић: Тачијева наредба покушај да се испровоцира ситуација

Наредба косовског премијера Хашима Тачија о општој мобилизацији косовских безбједносних агенција jeсте покушај да се испровоцира ситуација ради заузимања сјевера Косова, рекао је Срни београдски аналитичар Зоран Драгишић. "Прибојавам се да Тачи неће одустати од намере да заузме север Косова и мислим да су у току политичке, дипломатске припреме за такав акт", рекао је Драгишић. […]

среда, 3 августа, 2011 / 17:26

Наредба косовског премијера Хашима Тачија о општој мобилизацији косовских безбједносних агенција jeсте покушај да се испровоцира ситуација ради заузимања сјевера Косова, рекао је Срни београдски аналитичар Зоран Драгишић.

"Прибојавам се да Тачи неће одустати од намере да заузме север Косова и мислим да су у току политичке, дипломатске припреме за такав акт", рекао је Драгишић.

Он је оцијенио да се албанска страна неће усудити да се упусти у директан напад, али да су могуће нове провокације.

"Не би ме изненадило да неко међу оним Србима које контролишу Албанци направи неки инцидент, који би после послужио као медијско оправдање за акцију коју косовска влада припрема. Ситуација је заиста компликована, сложена и ја, на жалост, нисам оптимиста", закључио је Драгишић.

Тачи је недавно издао наредбу о општој мобилизацији косовских безбједносних агенција и наредио подизање спремности на највиши степен приправности и готовости, како би могли да свим расположовим средствима одговоре "у случају повреде државног суверенитета и територијалног интегритета Косова".