Драги: Годину дана за реформу банкарског сектора

Шеф Европске централне банке Марио Драги изјавио је данас да је за реализацију реформи европског банкарског система и увођење надзора његовог рада потребно око годину дана. Европски политички лидери раде на споразуму о оснивању јединственог банкарског надзорног тијела од почетка сљедеће године, али Драги каже да оно неће бити оперативно од 1. јануара. "Веома је […]

субота, октобар 13, 2012 / 14:16

Шеф Европске централне банке Марио Драги изјавио је данас да је за реализацију реформи европског банкарског система и увођење надзора његовог рада потребно око годину дана.

Европски политички лидери раде на споразуму о оснивању јединственог банкарског надзорног тијела од почетка сљедеће године, али Драги каже да оно неће бити оперативно од 1. јануара.

"Веома је важно да се ови институционални кораци обаве до 1. јануара, како бисмо могли да се припремимо за покретање супервизије и да би она постала оперативна. Али за то ће бити потребно, отприлике, годину дана. Сматрамо да ће до јануара 2014. године нови оквир бити оформљен и оперативан", рекао је Драги.

Он се обратио новинарима на маргинама годишњег састанка Међународног монетарног фонда и Свјетске банке у Токију.

Драги је прије неколико дана изјавио да планирано европско банкарско надзорно тијело треба да проради што је прије могуће, пренио је АФП.

Он је данас у Токију нагласио да је важно да регулаторни оквир буде оформљен и да пружи сигурност свим дијеловима банкарског система.

"Да ли ће то бити од 1. јануара 2013. или 1. јануара 2014. године заиста није толико важно. Важно је да то буде засновано на чврстој одлучности. Желимо да будемо сигурни да ће то функционисати и зато морамо све да обавимо како треба", рекао је Драги.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *