Драган Пешић: Зашто је добро населити мигранте код нас

Мигрантска криза последњих година јако потреса темеље европских вредности. Док се данас на граници Грчке и Турске води прави мали рат, чини се да смо ми у Српској некако инфериорни или смо просто на то навикли и није нам на први поглед ни важно?

петак, 6 марта, 2020 / 12:39

Зашто није важно? Па то је просто. Нас је мигрантска криза добро потресала прије свих у Европи. На позив политичке "елите" другог дијела БиХ или чак и на добровољној бази, мигранти из Алжира, Ирана, Сирије, Египта, Саудијске Арабије, Палестине и осталих блискоисточних егзотичних дестинација су деведесетих здушно и помамно емигрирали из својих благодетних земаља и дошли у фанатичну испомоћ "угњетаваном" бошњачком народу.

Или су тада били Муслимани? Или Југословени исламске вероисповјести. Нисам више сигуран, пошто се нација мења сваких петнаестак година у просеку.

Додуше, тадашњи војни кор Републике Српске доста се пристојно носио са тадашњом "мигрантском кризом". Разлика у ондашњим мигрантима деведесетих и ових сада "модерних" је такође проста.

Ондашњи су чинили многа зверства над православним хришћанским народом, над Србима тачније! А чини се да ови данашњи модерни мигранти немају проблем са хришћанима…

Зар не?

Када их је "бабо нације", иначе прави биолошки бабо бившег члана трочланог председништва БиХ, а не Ердоган, све благосиљао својом Исламском декларацијом, након рата у БиХ вођени начелима декларације и опустошеним српским селима (у бољем стању од шатора у Авганистану), почели су да оснивају и своје заједнице у постратној БиХ.

Па зар то није прави пример како је БиХ прва у Европи пре свих, па чак и богате Немачке почела да води рачуна о мигрантима? Упркос томе што су неки од њих процесуирани за најгнусније ратне злочине, данас мирно живе са својим женама (све четири) и децом и свима им здушно помаже психолог српског порекла да преброде злочине које су чиили као припадници вероватно србоћетнићке јединице "Ел Муџахид".

Али да не буде да нам није узвраћено. Чим су почела ратна дешавања у Сирији пре коју годину, И сиријски народ је помагао нама, мислим целој БиХ. Тако је БиХ шаљући Мевлудина и остале виђене БХ грађане на едукацију у Сирију, стекла неколико виђенијих високо образованих грађана који су повратком заслужили посебно мјесто на радару државних институција, што је потврдио са одушевљењем министар из реда бошњака Драган Мектић.

Податак колико су БХ грађани добро школовани у Сирији и Саудијској Арабији говори и то да су не само потпали под радар локалних министарстава него и радар америчког града Ленглија и Централне Безбедносне агенције.

Сложићете се светла будућност наших високо образованих грађана се више не назире, него је сигурна.

Да се вратимо на садашње мигранте. У Бихаћу и Хаџићима код Сарајева је највећа концентрација садашњих миграната. Сви они имају жељу да пређу границу БиХ и да оду у Западну Европу. На жалост како медији и једног и другог дела БиХ приказују реакције грађана Бихаћа и Хаџића које је већином једно-национално, шта више и једно-религијско симиларно мигрантима нису баш позитивне и благонаклоне према тим истим мигрантима. Шта више салве увреда, погрдне речи, чак и физичко насртање на мигранте. Некако није јасно зашто? Иста вера, исти менталитет…добро нисам сигуран за ово друго, али постоји заједнички интерес. Он се зове "Исламска декларација" , од оца Алије и мајке Арабије, Саудијке.

Након свих претходних речи о мигрантима деведесетих, питате се чему наслов зашто је добро населити садашње мигранте у БиХ. Па то је бар једноставно. Добро је уколико живите у Горњој Маочи, или сте просто писац истог имена као и ја али презимена које не завршава на –ИЋ и горко желите да нисте Србин, или сте можда психолог српског порекла који прима пристојне апанаже од разних субјеката за помоћ мигрантима деведесетих.

Најбитније је да грађани Бихаћа и Хаџића који баш и не готиве мигранте, веома цене и поштују помагаче миграната. Али да не буде да мрачим. Завршићемо ведријом темом.

Долази нам 8. март међународни дан жена. Тада се сећамо посебним жаром мајки, бака, сестара и свих јаких и дрчних жена које су се бориле за своја права. А замислите мигранта у БиХ који мора купити поклон за 4 жене и још ако је старамајка ту, да не кажем пуница, човјек је у озбиљном проблему. Каменовање јесте јефтиније од каранфила, али на мигрантску жалост неким чудом је још увек забрањено у (Дејтонској) Босни и Херцеговини.