21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Драган Ђилас остаје предсједник ДС-а, Тадић незадовољан

Драган Ђилас је послије маратонске сједнице Главног одбора остао на челу странке. Чланови највишег партијског органа усвојили су ноћас већином гласова (274 за, 127 против и 10 уздржаних) Ђиласов извјештај о раду. Послије скоро дванаест сати рада – гласање је завршено пола сата иза поноћи, одлучено је и да Ђилас остане предсједник странке до завршетка […]

недеља, 19 јануара, 2014 / 10:27

Драган Ђилас је послије маратонске сједнице Главног одбора остао на челу странке. Чланови највишег партијског органа усвојили су ноћас већином гласова (274 за, 127 против и 10 уздржаних) Ђиласов извјештај о раду.

Послије скоро дванаест сати рада – гласање је завршено пола сата иза поноћи, одлучено је и да Ђилас остане предсједник странке до завршетка локалних избора у Београду, а уколико ти резултати не буду задовољавајући, сам Ђилас је предложио да се одржи ванредна скупштина на којој ће демократе бирати ново руководство.

То је био и приједлог замјеника предсједника Бојана Пајтић који је предложио да се послије избора у Београду одржи ванредна изборна скупштина те странке.

Ђилас је, по завршетку сједнице, рекао да је Демократска странка врло јасно стала иза својих ставова да нема сарадње са онима који уништавају земљу, који је задужују и економски уништавају и спроводе харангу против политичких противника.

Он је додао да је добио двотрећинску већину за оно што је радио, а да ће критике које је чуо да му помогну да убудуће боље ради.

Ђилас је потврдио да је он кандидат ДС-а за градоначелника Београда, а на питање који би резултат на београдским изборима за њега био задовољавајући, Ђилас је одговорио – побједа.

Тадић незадовољан резултатима гласања

Почасни председник ДС-а Борис Тадић изјавио је да му је жао што Главни одбор странке није изгласао политичке промјене и нагласио да је несумњиво да огроман проценат чланства и симпатизера странке жели промјене.

"Нисам задовољан резултатом гласања. На седници смо имали различите утицаје и различите ауторитете у ДС-у. Имали смо гласове Драгана Ђиласа, Бојана Пајтића, Драгољуба Мићуновића, Балше Божовића и Драгана Шутановца, а са друге стране ја сам изнео став да овако више не може", рекао је Тадић.

Замјеник предсједника ДС-а Бојан Пајтић изјавио је да је та странка показала јединство и да јединствена улази у кампању за локалне изборе у Београду са циљем да побједи.

Предсједник Политичког савјета ДС-а Драгољуб Мићуновић позвао је све чланове те странке, а не само Главног одбора, да јединствено учествују у кампањи за београдске изборе и постигну добар резултат.

Мићуновић је рекао да је Демократска странка примјер како се демократија мора развијати и да очекује да читава странка, упркос притисцима, јединствено учествује у предстојећој кампањи за Скупштину Београда.

На Главном одбору у Новим Саду Ђилас је затражио подршку за свој рад, док је бивши предсједник странке Борис Тадић у два наврата предлагао да се Ђиласу ускрати повјерење.

Ђилас је у завршној ријечи навео да је поносан на данашњу расправу и додао да ће се повући с мјеста предсједника партије ако не буде изгласан његов извјештај.

"Волео бих да ми дате поверење и да заједништвом спроведемо политику странке у кампањи за београдске изборе", рекао је Ђилас, а пренијели су агенцији Бета извори из ДС.

Ђилас је рекао да, ако Александар Вучић закаже ванредне парламенарне изборе, остаје оптимиста када је резултат ДС у питању. Додао је да прихвата и цјени критике које је чуо, иако је очекивао подршку свих.

Борис Тадић је у реплици поручио да се "не гура" да буде предсједник ДС-а и носилац листе јер је то већ био.

"Не умеш Драгане да водиш странку, резултат се мери, политика је брутална ствар. Драгане Ђиласе ти немаш политику, што значи да ни странка нема политику. Мој предлог је да се повучеш, јер би то било корисно и фер. Кажем ти да то учиниш на време да не пропаднеш на изборима", рекао је Тадић.

Сједница Главног одбора почела је објашњењем да се засједа у Новом Саду, јер је термин који је та странка жељела у београдском Центру "Сава" већ резервисала Српска напредна странка.

"Није примерено да они буду у великој, а ми у малој сали јер ја верујем да је ово странка која ће једног дана бити већа од СНС-а и ту симболику не бих хтео да прихватим", рекао је Ђилас.

У истом тону наставио је и о својој политици

"Не водим ја Демократску странку која ће бити подршка такозваном реформатору и модернизатору Александру Вучићу, ја водим Демократску странку која верује да може да победи Српску напредну странку и Александра Вучића и да са те позиције мења државу, то је наша обавеза", нагласио је Ђилас, прекинут на кратко аплаузом присутних.

Лидер ДС-а затражио је подршку за свој рад и рад руководства, али и за иницијативу Бојана Пајтића да се сачува јединство у странци.

"Не јединство око председника, јер то никад нисам тражио, него јединство око политике. Да данас донесемо одлуку који је правац развоја ове странке и шта ћемо радити, да се сви тога држимо, да сваки наш наступ у јавности буде у складу са оним што јесте зацртана политика Демократкске странке", истакао је Ђилас.

Како је поручио члановима, сједница Главног одбора је посебна, јер се одлучује не само о будућности странке, већ и о будућности Србије.

За дискусију се пријавио 71 члан Главног одбора, јавила специјални извјештач РТС-а Јелена Обућина. Да би Драган Ђилас остао на челу ДС-а потребно је да га подржи 221 члан, од 440 присутних на сједници.