dysko

др Ненад Стевандић: СРНА, РТРС и ујка Васа као јавни сервис

Дама 19.02.2012. године, критиковао сам приједлог нових задужења којима влада Републике Српске планира да покрије дефиците у буџету, односно да плаћа доспјеле обавезе по ранијим задужењима. Учинио сам то пред пет, шест камера и диктафона. Вијест је објавњена на Срни, а касније и на РТРС, заједно са реаговањем господина Рајка Васића, и то тако што […]

среда, 22 фебруара, 2012 / 05:57

Дама 19.02.2012. године, критиковао сам приједлог нових задужења којима влада Републике Српске планира да покрије дефиците у буџету, односно да плаћа доспјеле обавезе по ранијим задужењима. Учинио сам то пред пет, шест камера и диктафона.

Вијест је објавњена на Срни, а касније и на РТРС, заједно са реаговањем господина Рајка Васића, и то тако што је реаговање много веће од разлога због којег се реагује.

Добро, кад Рајко Васић пише, са њиме се и не може такмичити, јер он пише непрестано. Међутим, овдје је реаговао као представник – генсек владајуће странке.

Дакле, намеће се неколико питања:

Прво: Да ли представници РТРС и СРНА имају обавезу да обавјештавају цијењеног „ујка Васу“, одмах кад неко нешто каже о владајућој странци, влади, климатским промјенама – да би он имао ексклузивно право да реагује и прије него се вијест објави, а понекад да реагује и кад се вијест не објави?

Да ли обавјештавају и друге људе и секретаре и од њих траже реакцију, или су ти други људи осуђени да виде на дневнику, процијене, па реагују?

Друго је питање зашто СДС-у одговара Рајко Васић, кад СДС помене владу. Колико знам, није господин Васић портпарол владе РС, а дуго, није ни министар. Ваљда је требало неко из владе да одговори, тим прије што сам само поновио став странке од прије седам дана, када је предсједник Републике Српске замољен да искористи уставне могућности и распусти владин кабинет. Том приликом господин Васић (а богами и нико други) није реаговао.

Изгледа да се нико не усуђује реаговати у име Предсједника Републике.Ту нема зезања.

Влада РС је изгледа лака за реаговање. Пардон, зезање. Уосталом зна „ујка Васа“ и Владу РС да оплете, па може ваљда да не дозволи да је оплете неко други.

Треће је питање то што СРНА, а нарочито РТРС, не пренесу оно што се рекло, већ оно што, по претпоставци, одговара дежурним цензорима. Кетмански и добровољно, новинари морају аутоцензурисати себе и своје органе слуха и вида, у сврху цензуре оних чије обраћање прате.

Разумијем их, морају. Иначе би ризиковали да то, умјести њих, обави неко други. РТРС са поменуте конференције прикаже заставицу СДС на празном столу, препричавајући и обликујући информацију у складу са уређивачком политиком. А онда нецензурисано и аутентично реаговање владајућих, односно „Ујка Васе“.

Ма не буним се због себе, него ми жао хабања аутомобила, камера и бензина што троше да довезу новинаре и сниматеље. Ипак се то плаћа нашим новцем. Размишљам да им пошаљем СДС-ову заставицу па да се паметно уштеди.

Иначе, кад се упореде вијести са неколико других телевизија и РТРС, као да се ради о неколико различитих догађаја (и по теми и по времену), не једној те истој конференцији за штампу.

Републици Српској нису потребни јавни сервиси које могу користити представници само једне странке, јер њихово финансирање иде из џепова грађана свих странака, па и оних који никоме политички и идеолошки не припадају.

Разумио бих супротно, ако ми остали не би имали обавезу да плаћамо порезе, претплате и таксе, од којих примају плату запослени у јавним сервисима.

Слава интернету. Ту могу да вас анонимно вријеђају, клевећу и пљују, али вам бар не могу бити цензори.

Ето, само да наведем тих пар „ситних примједби“, јер је све друго феноменално, к’о економска ситуација Републици Српској…0 КОМЕНТАРА

 1. G-dine Stevandić

  „Прво: Да ли представници РТРС и СРНА имају обавезу да обавјештавају цијењеног „ујка Васу“, одмах кад неко нешто каже о владајућој странци, влади, климатским промјенама – да би он имао ексклузивно право да реагује и прије него се вијест објави, а понекад да реагује и кад се вијест не објави? „

  Pogledajte na SRNI u arhivi , da je reagovanje objavljeno samo par minuta kasnije, što znači da Vaša izjava nije smjela da bude puštena, prije nego reagovanje bude spremno za objavu.

  Zna se desiti da vijest ne bude objavljena, a reagovanje bude.

  Rajko jeste istinski urednik SRNE.
  To je problem , za koji treba tražiti rješenja. Da li je moguce zakonski ili pritiskom grašana, jer kakvim sredstvima se finasira SRNA ?

 2. Најгора карика у систему РС је управо тај ртрс, то јадно партијско гласило, тај млитави к..ц од овце, то уопште не гледам ни кад је утакмица нека на програму, то бескорисно гутало наших пара, које у свом мизерном битисању никад ни једне документарно истраживачке емисије није у стању да направи.
  За њих је и тијанићева ртс измислила свијет, па исто тако и хрт, али и фтв са неким емисијама о којима они волови из ртрс појма о појму немају.

 3. “ Како јавља агенција Срна, свака мачка у мраку је црна.“

  rammstein, 22.02.

  А онда,направе билборд на излазу из Б.Луке, са оним кретенским фацама, да су најљепши, и најгледанији…,
  Ја би их можда и гледао да су нека приватна,локална ТВ, али они носе назив „РТ Републике Српске“, што је увреда за Р. Српску, и уопште их не доживљавам као нешто своје.
  Управо због програма, кадрова.., 😛

 4. Valja nama na ulice. Nije to ćaćevina niti rajkova, niti ofarbaog, niti bilo čija. A, ispade da je samo njihova. A, gdje smo mi? A, gdje je narod? To je naše, za to smo krv prolijevali, živote davali, djeca ostajala bez očeva, majke bez sinova. Hiljade nas je ostalo bez svoje pradjedovine, bez imanja i kuća.
  Moramo stati pred te neljude, pred te ljudezvijeri i oteti im sve ono što su nam opljačkali, staviti ih u zatvor i suditi im. Formirati vladu nacionalnog spasa. Nemamo vremena za čekanje. RS je u opasnosti. Ustajmo mi prezreno roblje, mi sužnji koje mori glad!

 5. Има и свакаквих новинара!
  Многи умисле да су постали новинари чим закаче ону картицу на ревер,те да могу да пишу и раде шта хоће и како хоће.
  Понашају се ко „заштићени медведи“.
  Врло мало је истинских, правих, образованих, професионалних.

 6. „osvajač, 22.02.2012. 09:57:07 [3
  To je problem , za koji treba tražiti rješenja.“

  Imam rješenje za ovaj problem (evoo rešeeeenjaaaaaaaa!).
  Iako mi se koža naježi (pošto glavu brijem pa nemam kosu) kad čujem „ova stranka dobila ovu ustanovu, ona onu..“ predlažem da direktore RTRS-a i SRNE, bez obzira ko je na vlasti, obavezno „daje opozicija“! Ma ko ona bila, naravno. Ha… šta kažete? Još samo da je naći skupštinsku većinu koja bi mogla ozakoniti ovakvo nešto.

 7. Сјајан текст г.Докторе. Погодили сте у центар проблема РС. На жалост тако је то у РС, са државним медијима. Срна је спала на најниже гране, због борби за мјесто главне и ог.уредника. Садашња в.д.Џепина је окупирана тиме да јој се скине в.д. У томе има подршку највиших нивоа власти. Кажу да је до скора била само дактилограф у Срни, па након стицања дипломе Апериона, апетити су јој порасли, уз свесрдну подршку врхова власти(укључујући шефове кабинета). Остали запослени су подијељени на два табора, они који су били миљеници раније уреднице и они који нису. Агенција је у потпуности странчка.
  РТРС је посебна прича. Осим унутрашњих трвења, за што бољу позицију и ова странка је стављена у погон као чисто страначко гласило. Како су почели, биће као у оном вицу о тв у Албанији(да дневник почиње са добро вече предсједниче, а завршава са лаку ноћ предсједниче). Молим вас да Ви и Ваша странка будете иницијатори за укидање ртв глобе. Можда да се ова иницијатива потпомогне и скупљањем потписа грађана. Мислим да ће те добити велику подршку, јер је овом народу доста глоба.
  С поштовањем.

 8. Да, заиста чуди Рајково портпаролисање! Али чуди и Ненадово апсолутно наступање у име СДС-а! Чуди и чињеница да се лидер СДС-а, Младен Босић, савршено дибро уклапа с додиковцима!
  Рајко, несумњиво је то, јесте генсек и портпарол СНСД-а. Стевандић то, свакако није у СДС-у, али покушава, без покрича, сваком лонцу бити поклопац е да би поентирао у Бањој Луци и тако успијевао непоправљиве СДС-овце преводити и даље жедне преко воде.
  Шта, дакле, Стевандић може понудити јавности осим празних ријечи?! Очито да је он солиста у СДС-у у коме је уљез и у коме га нико озбиљно не схвата!
  Србима се нису посрећили доктори у политици! Савјетујем Стевандићу да се тога опомене и, ако надође притом, да се политике мане.
  За њега је кабаре, бар по ономе како данас дјела а и по ономе што му спочитавају знанци из ратног времена. Или, ако баш не може без политиченија, писанија и колумни, нека слиједи Васића и потпуно се преда тој врсти посла – писању, аналитици и критици. Овако, узалуд се упиње такмичити с Рајканом – једним од најмушкијих Срба данашњег времена у коме би многи, по ономе како се држе, требало сукњу да носе!
  Писац романа „Прсти лудих очију“ је своје рекао гласно и јасно. Треба Стевандић то да прочита!
  Докторе Стевандићу, нисте ви Рајку на реченом плану ни до кољена!
  Ето, тако вам мисли један непоправљиви шешељевац који се у писаније сваковрсне разумије и компетентно тврди то што тврди!
  Иато тако,моја маленкост, ако ишта сигурно зна, онда зна да је немогуђе репарирати мртваца! А то, како изгледа, доктор типа Стевандића не зна! СДС-у је давно одзвонило и прилика је , докторе Стевандићу, да цитирам пјесника Џона Дона: „Не питај за ким звона звоне! Она звоне за тобом!“ То би требало да једном схватиш, вајни докторе Стевандићу!

 9. strazicanin
  ili si plaćeni SNSD-ovac ili neko ko je u SDS-u ljubomoran na Stevandica.To se vidi iz aviona.
  I jedno i drugo šteti opoziciji pa si ti prava štetočina.
  Da svi SDS-ovci budu malo aktivniji baš kao i taj banjolučki doktor opozicija bi bila neuporedivo jača .
  Ali nece da se zamjere, kalkulišu ,mjerkaju direktorska mjesta i čekaju da mile sam padne.
  Treba mi još vremena da svarim tog doktora ali gledajući ove što ga pljuju bliže sam njemu no njima.
  Daj bože da nam se pojavi neko bolji i aktivniji.

 10. Кад нам један „шешељевац“ каже да је рајко алфа и омега овог друштва и неко коме треба скинути капу, онда јбг засигурно је завладало оно „економски феноменално“ рајково стање! Добро је попити причу уз аспирин.

 11. lasta, 24.02.2012. 12:13:47
  Не знам којих си година, пријатељу, ада си наиван знам, као што знам како је 1990. стајао СДС у Бањој Луци и у другим срединама Крајине. О Стевандићу, као жалосној појави нашег политичког живота, не треба трошити ријечи а он има само ту особину да просипа фразе из шупљег у празно.
  Друга је ствар, љевица на власти- Ни тамо мени ништа добро не мирише, далеко им лијепа кућа од моје!
  Ствар је кључна у томе да Стевандић, тадић и други конвертити из радикала нису уопште рјешење јер, руку на срце, коме они могу донијети промјене на боље?!
  Да су имали јаку и јасну оријентацију у политици, зар би је напуштали? Па није ово спорт, пријатељу, па да се данас игра за једне а сутра за друге!
  Зар ти не видиш неког нормалнијег у својој средини који је бар копље изнад Стевандића?! Зар је бања лука спала да је политички неприкосновено представља један љекар који нерадо ради свој посао?! Шта ће љекари у политици, осим да својим ауторитетом заведу народ и искористе његову наивност!
  СДС, коначно то треба рећи, није успио као странка. Као покрету Срба 1990. свака му част! СДС не треба да је странка, јер самим називом навлакуша је за наивне, тобоже српска странка. данас је чине, послије низа експериментисања с типовима као што је Калинић Чавић, Тадић, Стевандић и сл. догурала је докле је догурала.
  Препоручујем новој, будућој генерацији родољубивих Срба који желе да се политички етаблирају да у називу странке па нека буде и демократске назначе оно „нова“ а не да баштине континуитет нечега што се показало као неуспио експеримент.