ДПРС подсјећа какве везе Колевска има са БЛ и њеним кључем града

Овогодишња Плакета Града коју поводом 22. априла – Дана Града, Град Бањалука додјељује за изузетна остварења у области образовања, науке, културе, умјетности, спорта, физичке културе, као и за изузетна хумана дјела, и испољену храброст, припала је и Бисерки Колевској, бугарској редитељки и дугогодишњој сарадници Дјечијег позоришта Републике Српске за њена изузетна остварења у области културе и допринос у развоју позоришне умјетности.

среда, 17 априла, 2019 / 12:19

Бисерка Колевска је режирала више од 40 представа које су освојиле на десетине награда на међународним фестивалима у Италији, Португалији, Русији, Пољској, Аустрији, Њемачкој, Сједињеним америчким државама, државама Јужне Америке, Швајцарској, Србији, Мађарској, Казахстану, Румунији, Хрватској, Турској, Јапану, Грчкој, Шпанији, а представљене су и на фестивалима ревијалног карактера широм свијета.

У Дјечијем позоришту Републике Српске режирала је пет представа које су својим иновативним приступом, формама и енергијом освајале нове просторе, публику и фестивале. Представа Тужни принц која је 2018. године обиљежила јубилеј – 20 година постојања донијела је позоришту значајне награде и признања, отворила могућност сарадње са бројним европскикм умјетницима и широм свијета успјешно представљала културу како Републике Српске тако и град Бањалуке. Поред поменуте представе Бисерка Колевска је у "Бањалучкој кући од снова" на сцену поставила и представе: Вук и седам јарића у музеју бајки (са Предрагом Бјелошевићем) Чаробна фрула, Принцеза на зрну грашка и Одисеј – Сан о повратку које су такође, прошле веома запажено од стране публике и фестивала и Дјечијем позоришту РС донијеле бројне награде.

Бисерка Колевска боравиће у Бањој Луци и од 16. априла ове године када ће режирати нову, овога пута музичку представу Пећа и Вук према симфонијској бајци руског композитора Сергеја Прокофјева. Представа има за циљ да најмлађој публици приближи инструменталну музику тако да ће на њима занимљив начин, кроз глумачку игру, дјеца учити да повезују звук инструмента са одређеним ликом из представе, а и ближе ће се упознати са самим инструментима, њиховим изгледом, особеним звуковима, и многим другим карактеристикама. Не сумњамо да ће и ова, као и све претходне представе ове редитељке доживјети успјехе и наставити да нас у најбољем свјетлу представља широм свијета.