Доживотно очекивано: Си Ђипинг поново изабран за предсједника Кине

Свекинески народни конгрес једногласно је изгласао реизбор Сија Ђинпинга за предсједника Кине.

субота, март 17, 2018 / 09:55

Гласање у присуству новинара, обављено је у Великој хали народа у центру Пекинга. Кинески парламент био препун делегата лојалних владајућој Комунистичкој партији Кине.

Прошле недјеље Свекинески народни конгрес подржао промјену устава те земље којом су укинути ограничења предсједничке власти, која је била лимитирана на два узастопна мандата, што Сију омогућава да на челу Кине остане доживотно.

За потпредсједника Кине изабран је Ванг Цхишан, Сијев блиски савезник и бивши секретар Централне комисије за инспекцију дисциплине, главног тијела кинеских власти за борбу против корупције.

Кинески парламент усвојио је и план реорганизације владе који омогућава спајање регулаторних тела за банкарски и сектор осигурања, даје нова овлашћења управним тијелима, попут централне банке, и предвиђа формирање нових министарстава.

ТАСС преноси да је поновни избор за предсједника Кине Сију Ђинпингу чештитао руски предсједник Владимир Путин.

„Одлука Свекинеског народног конгреса још један је доказ Вашег великог ауторитета, признање Ваших достигнућа у обезбјеђивању динамичног друштвеног и економског развоја земље, заштите њених интереса у међународној арени“, поручио је Путин.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *