Дотле дошло: Патријарх управник црквене општине СПЦ у Њујорку

Свети архијерејски синод Српске православне цркве /СПЦ/ донио је одлуку да се Његовој светости патријарху српском Порфирију привремено повјеравању на управљање и духовно старање Црквено-школска општина Светог Саве у Њујорку и припадајућа парохија у САД до нормализације прилика у овој црквено-школској општини.

среда, 22 децембра, 2021 / 18:06

Одлука је донесена с циљем превазилажења проблема насталих у Црквено-школској општини Светог Саве у Њујорку, као и успостављања црквеног поретка и јединства међу тамошњим парохијанима, саопштено је из СПЦ.

Синод је донио ову одлуку јуче, на основу одлуке са овогодишњег засједања Светог архијерејског сабора.

На сједници 14. децембра Синод је са жаљењем констатовао да, ни послије пет година од пожара и новчаних средстава уложених у обнову, храм Светога Саве у Њујорку није оспособљен ни за богослужења на велике празнике.

Тада је закључио да је неопходно да се, без одлагања, међу њујоршке Србе што прије врате мир, повјерење и јединство и да се у братској љубави обнови црква која је посвећена духовном оцу Светом Сави.

Синод је приступио извршењу обавезујућих одлука из маја Светог архијерејског Сабора СПЦ које се односе на новоформиране корпорације у САД, Православни богословски факултет Светог Саве у Либертивилу и Црквено-школску општину Светог Саве у Њујорку.

Тада је одлучено да црквена имовина у САД, која је 2017. године пренесена на новоформиране црквене епархијске корпорације, буде враћена у редовни црквено-правни статус и представља искључиву и неотуђиву имовину СПЦ на простору САД.

Црквеном имовином у САД ће се убудуће управљати без индивидуалног права на отуђење или оптерећење било које врсте искључиво у складу са свештеним канонима Православне цркве и Уставом СПЦ, а под непосредним надзором Синода.