Дотле дошло: Министар из Загреба опомиње муслимане да неће бити заједничке БиХ без уважавања Хрвата

Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман рекао је да би "бошњачки народ морао да покаже више разумијевања за хрватске захтјеве ако желе заједнички живот у БиХ".

понедељак, 7 фебруара, 2022 / 10:55

Грлић Радман је истакао да је циљ покушаја политичке мајоризације Хрвата у БиХ да се Федерација БиХ на пузајући начин претвори у бошњачки ентитет.

Он је указао да је стабилност БиХ историјски увијек зависила од договора Срба, Бошњака и Хрвата и да је тако и сада, те да није битно колико којег народа има.

Хрватски шеф дипломатије сматра да би одржавање наредних општих избор у БиХ на стари начин и у нерегуларним условима значило политичку еутаназију Хрвата.

Он истиче да Хрвати морају бити равноправно заступљени и легитимно политички представљени и да се то једино може остварити промјеном Изборног закона.

"Tо што желе Хрвати није тражење неког специјалног статуса", рекао је Грлић Радман и додао да су Хрвати у БиХ конститутиван и историјско аутохтон народ који је овог тренутка у најлошијем положају.

Он је навео да су Хрвати у БиХ мајоризовани јер већ три пута њиховог представника у Предсједништву БиХ бирају припадници другог народа.

"А посебно за хрватску позицију постоји опасност да им се изаберу представници у Дому народа јер би се тиме изгубио механизам одбране виталног националног интереса", рекао је Грлић Радман за ријечки "Нови лист".

Он оцјењује да су политички представници Хрвата у задњих неколико мјесеци показали изузетну кооперативност и први понудили конкретна рјешења за изборну реформу, те били спремни на компромисе.

"Али на крају ипак знају која је њихова црвена линија коју никада неће пријећи. Шта би они више требали да учине да би се постигао договор? Укинути сами себе као политички народ? Њих је око 500.000, најмалобројнији су и због тога су најрањивији", рекао је Грлић Радман.

Он је навео да су преговори о изборној реформи у БиХ закашњели процес који је прави замах добио у протеклих шест мјесеци, додајући да су протекле 22 године на дјелу пузајући процеси у којима су директним интервенцијама високих представника дијелови Изборног закона прилагођавани политичким тренуцима.

"А онда се показало да је на дјелу био политички инжењеринг који је резултирао политичком дискриминацијом Хрвата, који су тиме остали без својих основних политичких права конститутивног народа који су били предвиђени словом и духом Дејтонског споразума, а самим тиме и Уставом БиХ", рекао је Грлић Радман.

Говорећи о обраћању предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића на сједници Народне скупштине Републике Српске, Грлић Радман је рекао да је Човићу у интересу да разговара са свима који партиципирају у власти и који су дио политичког устројства БиХ.

Он је навео да ће Хрватска наставити активно да дјелује и подржава даље преговоре политичких актера у БиХ за постизање договора о измјенама Изборног закона.