Дош\’о је и тај дан, умро је Партизан

Јади једног Гробара, који је одлучио да то више не буде. Пише: Славиша Караћ Наравно, није умро, чак је бољи него што је икада био, али је мртав за мене. Сјећам се кад сам био клинац и кад је фудбал почео да ме занима, пратио сам све утакмице. У родном Мостару сам ишао на утакмице […]

субота, фебруар 18, 2012 / 08:21

Јади једног Гробара, који је одлучио да то више не буде.

Пише: Славиша Караћ

Наравно, није умро, чак је бољи него што је икада био, али је мртав за мене.

Сјећам се кад сам био клинац и кад је фудбал почео да ме занима, пратио сам све утакмице. У родном Мостару сам ишао на утакмице са пријатељима који навијају за Вележ, али сам крио емоције док се утакмица не заврши, и док не дођем кући. Партизан је углавном добијао те мечеве, па је било тешко сакрити осмјех са лица. Касније сам провео неколико година у Београду и пропуштао школу на дан дербија. Мислио сам да ми за то и не треба правдање. На југу сам био као код куће, ускакао у терен, враћао се кући без гласа.

Тих истих година, био сам фасциниран технологијом. Без да трепнем оком, гледао сам серију под називом "После 2000-те". "Обећавали" су нам разна чуда, само да та 2000-та прође. Неки су мислили да ћемо да имамо лебдеће аутомобиле, супер рачунаре, мир на земљи, рај у срцима. Ништа од тога не би. Нисам љут. Бавим се технологијом и видим колико је још рано за све то. Тих истих година, ишли смо у кревет као Југословени, а будили се као Срби. Сваку ноћ по неко је проналазио свој национални понос. Са тим је дошло и до сањања о неком новом поретку. Магазин "Тифоз" је имао и такмичења гдје су Гробари (и остали, свак за свој клуб) могли да пошаљу своје предлоге за нове грбове, јер они стари, комунистички су постајали некако зарђали. Сањали смо о новом Партизану.

Моје национално буђење, живот на западу, нови почетак са 19 година, и многи други догађаји којима је обиљежен мој живот, су ме довели да моје национално буђење од прије 23 године еволуира у анти-комунизам. Помирио сам се са чињеницом да немамо летеће аутомобиле, да нема мира на свијету, и да смо гори него што смо икада били (нације, једна према другој). Помирио сам се и са чињеницом да је све речено у тој емисији била само фина представа и шарена лажа. Помирио сам се са много чиме, али не могу да се помирим да мој клуб, који пратим од како ме сјећање служи, још има петокраку у свом грбу. Чекао сам и чекао. Маштао и надао се. Мрка капа. Јуче сам тражио неке невезане ствари и налетио сам на историју БСК-а. Пажљиво сам је читао. Цитирам: "БСК је после Другог светског рата забрањен наставак рада, јер је тада неко из врха нове комунистичке власти проценио да тај клуб у себи носи предратни грађански дух и да је буржоаског карактера. Стадион су нове власти дале Југословенској народној армији, која потом оснива Партизан и на истом месту пар година касније гради Стадион ЈНА.". Прешао сам и преко Туђмана као оснивача, и преко свега осталога, али моја антикомунистичка глава не може да пређе преко те петокраке и идеје да је све засновано на крађи. Било је доста, бацам пешкир у ринг и не гледам уназад.

Збогом мом омиљеном тиму, али ово је крај. Ја настављам да пратим кораке које еволуција оставља испред мене, а ти настави да се градиш на најнечаснијем дијелу наше историје. Од сада навијам за клуб који не постоји, а коме си ти узео живот. Зове се Београдски Спорт Клуб (БСК), и много је већи него што ћеш ти икада бити. Није ме стид да навијам за тим који не постоји, јер изгледа да ништа што је поштено у Србији више и не може да се види, пипне или чује. Можда ће у Новој Србији БСК да се обнови, а можда ће (сада поново маштам, као и пре 20 година када сам цртао нове грбове) Партизан да постане БСК. Можда. До тада, навијам за БСК.

Као последњи чин одлазећег Гробара, сахрањујем Партизан.

Збогом0 КОМЕНТАРА

 1. Славиша, ниси једини! За мене је Партизан мртав одавно, још од времена кад је Даниловић шамарао судије. Дефинитвно Партизан је пројекат политике, увијек је на врхунцу био кад су на власти били потомци комуњара. 😮

 2. Mr Biggy, 18.02.2012. 12:14:16
  Не знам можете ли направити више бесмислених подела међу Србима.

  Постоје подјеле које су безазлене. Ово је једна од њих. Да ли је неко Делија, Гробар, Лешинар, Сланинар и тд., бива скрајнуто онда кад ситуација тражи..На примјер, вјерујем да у току прошлог рата ником нормалном није било важно за који клуб навија онај поред њега. Било је важно да је тај неко човјек. Чак не морамо да говоримо о тим драстичним примјерима. Међу нормалним људима, у свакодневним ситуацијама, није важно ко је чији навијач. Опет кажем, међу нормалним људима. Јер, има и оних који то нису. Подјеле су сасвим природне јер изражавају различите ставове и укусе и оне стоје наспрам оне болесне идеје о унификацији. Надам се да ниси заговорник исте!

 3. Дијана

  Не постоје безазлене поделе.Да је ово безазлена подела никад се не би чуле пароле попут „државни пројекат“,“пројекат политике“ или је био први „кад су комуњаре“,односно клипови какав си сам показао/ла.Онда то доводи до става да они који навијају за Партизан нису довољно Срби и слично,што је бесмислено и нимало безазлено.Безазленост тих подела види се и по броју жртава на дербијима.

  Поделе су оправдане,глупе и глупље.Ова је глупља.Не схватам ни поенту овог текста.Партизан,Динамо,Звезда…све су комунистички клубови.Са и без обиљежја то ће бити.Ја навијам и сматрам их српским,да српскији не могу бити.Ја бих да буду успешнији.Постоје на крају у изворни српски клубови БСК,Војводина,па ако је то кључно,навијајте за њих.Ако ови нису довољно српски.

  Међу нормалним људима нису проблем ни веће ствари,а сам клип који си ставио говори колико дискриминишеш другу страну.
  Ко је тренер Звезде данас?

 4. Паљанин одично. Партизан волим то је само име. Најглупљи су звездаши навијачи мале звездане који мисле да су настали као хахахах гррађанки клуб. Звезда је највећи државни пројекат у бившој држави, све Републике су дали по један котачић шампиона из Барија, Најдовски, Панчев, Шабанаџовић, Просинечки, Савићевић, Радиновић.. Пола тима. Стуб СрБства. Каква глупа пропаганда. Војска и полиција се тукли тада а и сада.

 5. Mr Biggy, 18.02.2012. 13:43:19
  „Партизан,Динамо,Звезда…све су комунистички клубови.Са и без обиљежја то ће бити.Ја навијам и сматрам их српским,да српскији не могу бити.“

  Па, не знам баш да је Динамо српски клуб?!Али, ако ти тако кажеш..онда, у реду:)

  „Ко је тренер Звезде данас?“

  Роберт Просинечки је тренер Звезде. И? Шта инсинуираш? Ја немам проблем са Хрватима нити са људима који нису Срби. Имам проблем са глупим или безобразним људима, а још више са онима који су и једно и друго.

  „Међу нормалним људима нису проблем ни веће ствари,а сам клип који си ставио говори колико дискриминишеш другу страну.“

  Клип сам ставиЛА јер ми се прохтјело..можда сам хтјела да видим ко ће да се „пали“ на то..а ево, сад и видим
  🙂

 6. Дијана

  Дакле,доказао сам да ова подела није безазлена?
  Пошто се хваташ за неке небитне ствари.Ако је Партизан „хрватски“ како инсинуираш,штавише усташки,сигуран сам да и Динамо може бити српски.Пошто је,ето,и тамо играло или радило доста Срба.Било је такво време.

  Читав други пасус се уопште не односи на тебе,већ на текст.

  Погрешно си схватила,питање о Децембарском се односи на сам клип.Некад је у Партизану био неки Хрват,данас води Звезду,али је релевантније оно што је било пре 50 година него ово данас.Да будемо коректни до краја.

  И да,заборавио сам да те питам шта значи „идеја о унификацији“?

  Не палим се ја на клип,већ на непотребне поделе.Стварају се анимозитети међу људима због тих глупости,посве небитних за садашњост.

  П.С.:Имаш фино име…B-)

 7. podjele medju navijacima su bezazlene, ali drzavi da je stalo da su navijaci samo navijaci ona bi to i uradila. Da joj je stalo da „navijaci“ne divljaju ona bi nasla nacin da ti zaustavi. Dakle, kljuc je u rukama drzave koje nema, ili je u rukama onih kojima je u interesu „sto gore to bolje“, pustiti Srbe na Srbe da ih ima manje i da ruse.
  Pa drzava je napravila ostru podjelu ko treba da zivi, a koga treba da nema. Zar nasa vlastodrzacka banda nije napravila podjelu na „nadljude“ i na budale i stoku koju teba , kako kaze gebels prejebati. Smo stoka kada ogladni, a vec je takva, okrene se i gonici jnejeni nestanu u stampedu. A, stampedo dolazi.
  Sto se mene tice Zvezdas sam.Moja djeca crno-beli. I, bilo ko pobjedi u kuci je radost.Nikom se ne ljuti.

 8. добојба
  Немој да се стидиш, чича Дража је ваше војнике цијенио и поштовао и увијек је говорио да сте ви Срби и да ће те се кад тад вратити својим корјенима. А ти турчине за почетак сјети се своје крсне славе а јаћу ти ако Бог да бити крштени кум!

 9. Bilo je to davno.Vreme kada je rivalstvo Zvezde i Partizana bilo mnogo veće i neizvesnije nego sada.Slušam prepirku vatrenih navijača jednih i drugih.Koji tim je bolji.Sve to posmatra neki čičica sa strane,pa će jednog momenta da progovori.Šta se vi tu svađate i ubjeđujete.Zna se da je zvezda uvek bila ispred partizana.Kako povikaše ostali.Pa na kapi,progovori čičica.Ja sam jedan od onih koji smatraju da je prošlo vreme bilo mnogo bolje od ovog sadašnjeg.Meni zvezda kao obeležje ne smeta.Ako neko istinski voli Partizan onda je to u srcu,a ne na grbu.

 10. Добар текст..осим тога, партизан је загребачки клуб, основан у Загребу, а пресељен партијском одлуком у Београд 1946, и није то никакав наследник БСК, напротив наследник БСК је ОФК Београд, а Звезда има традицију од ФК Велика Србија 1913 па касније послије рата промјењено име у ФК Југославија и на њеном терену је саграђен стадион ФК Црвене Звезде, који се популарно звао „Маракана“!

 11. Sere Slaviša, ufatila ga kriza srednjih godina, žena mu počela ozbiljno zakerat zbog fudbala i našao je kofol neko opravdanje da se ostavi tribine, pesnica i kamenica. Slaviša, nije upamćeno da je neki čovjek uspio promijeniti klub za koji navija. Ljudi mogu promijeniti vjeru, partiju, ženu… ali navijati za drugi, tj. novi klub mogu samo neljudi. Okanider se ćorava posla i uživaj u najnovijim ciganskim patnjama.

 12. Рамштајн с тобом се добро политички слажем и спортски слабо,бар на овој теми. О оснивању Звезде погледај ово http://antifabgd.net/2011/03/04/pre-66-godina-osnovano-sd-crvena-zvezda/
  То је релеватан извор. Рамштајне, као Партизановац од рођења о њему знам све што је могло бити званична информација, а то је да је војска себи направила фудбалски клуб, као одговор на формирање полицијског клуба или клуба државне безбједности. Нема звездана никакав континуитет од раније.Што се тиче мистеерије Туђмана, то је само звезданиним навијачима у немоћи изговор да серу по Партизану. Није Туђман за предсједника ту једну годину 1957. године дошао као спортиста, него као државни службеник. Више је Хрвата своју срећу нашло у звездани него у Партизану. Звезда са својим навијачима слави Божић 25. просинца, због Просинечког. Углавном, оба клуба су настала из комунистичког шињела, за некога се требало навијати, изабрао сам Партизан и никада нећу промијенити тим док год постоји.

 13. pink panter, 20.02.2012. 09:04:34

  Брате, провјери гдје је прво регистрован фк партизан? У Загребу? Ко су били први ногометаши фк партизана? Бивши играчи ндх бобек, чулик, шваљек, матекало, белеслин, рупник, серес,…. хмммм, све „типична београдска презимена“…хехехе…него комунистичка власт у Србији и даље покушава да скрива истину о фк партизану, а она говори да је партизан форимиран од 23 загребачке дивизије, а не од некакаве фамозне југословенске армије!

  Звезда и ОФК Београд су носиоци те београдске фудбалске традиције од раније ривалитета као Југославија и БСК, а прије Југославије ми смо постојали као фк Велика Србија то је једина и права истина.

 14. Mr Biggy, 21.02.2012. 08:49:10

  Ако ниси сконто, а ниси и није чудо пошто слабо шта конташ, овдје се не говори у партизановим успјесима или неуспјесима, нити их ја негирам, напротив, зашто и чему то?
  Него је ријеч о настанку ЈСДП и ономе што жуља просјечног партизановог симпатизера какав је видимо аутор текста.

Оставите одговор