Дошао и Гете по своје: Гејмс енд политикс у МСУРС

У наставку праћења "светих непреводивих ријечи" за наш пододјељак Латиничење, морамо нагласити да је изузев имена изложбе на енглеском језику (а не, ето, њемачком), која се понавља кроз цијело саопштење, остатак светих ријечи енглеских ипак стављен у заграду. Изузев информационих технологија, које се, ваљда, нипошто не смију скратити у ИТ овако како читате…

петак, 12 јула, 2019 / 08:35

У Музеју савремене умјетности Републике Српске у петак 12. јула у 20:00 часова биће отворена интерактивна изложба видео-игара под називом Игре и политика /Games & Politics.

Изложба је резултат сарадње Гете института (Goethe -Institut) и Центрa за умјетност и медије из Карлсрухеа (ЗКМ) и приказује политички и социјално ангажоване видео-игре као далеко више озбиљнији феномен од искључивог медија за забаву.

Изложба Игре и политика /Games & Politics је тренутно на вишегодишњој свјетској турнеји, у склопу које стиже и у Бањалуку након што je представљена у Скопљу, Софији, Анкари, Солуну, Загребу, Ријеци, Београду итд.

Пројекат Игре и политика /Games & Politics представља 18 некомерцијалних видео- игара које су дизајнирали умјетници, активисти, студенти и дизајнери у протеклих петнаест година трагајући за одговором на питање како тачно компјутерске игре развијају свој политички потенцијал и колико ова умјетничка форма може понудити алтернативу у индустрији забаве. Поред самих игара, изложба обухвата и три документарна филма о настанку пројекта, и најкомплекснијим видео-играма.

Посјетиоци изложбе имаће прилику да испробају видео-игре које пропитују различите аспекте савременог друштва: политичка одлучивања (Democracy 3), родна проблематика (Perfect Woman), држава која надзире (TouchTone и Orwell), рат дронова (Killbox), однос према избјеглицама (Escape from Woomera), отпор према тоталитарним системима (Yellow Umbrella), моћ медија (The Westport Independent), прошла или актуелна политичка догађања (The Cat and the Coup und Madrid), посљедице ратних догађања (This War of Mine) и понудити искуства која ће их сигурно подстаћи на размишљање о улози видео-игара у савременом свијету.

Током траjaња изложбе у Музеју ће бити организован занимљив пратећи програм кoји ће на креативан и едукативан начин представити свијет видео-игара и паралелу између умјетности и гејминга, младих и старијих генерација, aли и панел дискусије о гејминг индустрији, њеном утицају у свијету политике, културе и забаве. Пратећи програм се реализује у сарадњи са Бит Алијансом, највећом кровном организацијом IT индустрије у БиХ и Куво ТВ јединственим регионалним гејминг пројектом који ће ускоро бити лансиран и донијети нешто потпуно ново на домаћу гејминг, еспорт и медијску сцену.

Публика ће имати прилику да са искусним гејмерима игра неке од најпопуларнијих видео-игара данашњице, али и да кроз одабране видео-игре које се истичу друштвено-економском тематиком или умјетничким дизајном, сазнају о свијету гејминга као новe врсте умјетности која с разлогом привлачи најталентованије сценаристе, режисере и умјетнике данашњице.

Изложба се реализује у сарадњи са Гете институтом у Босни и Херцеговини, а биће отворена до 22. августа 2019. године.