Дошао Хандке: Боца ракије од Додика, орден од Жељке, предавање Кустурици

Вјероватно би било очекивано и пригоодно да у највећем граду Републике Српске србофилни писац Хандке одржи предавање, али то се у званичним најавама нигдје не помиње. Нити се дешава.

петак, 7 маја, 2021 / 14:43

Обзиром да је петнаестак минута прије објављивања ове вијести хеликоптер кружио по центру Бање Луке, рачунамо да су му домаћини показали неуставну престоницу Републике Српске. У овом поподневу, није било писца за неповлаштене Бањолучане. То је, отприлике, као што су изгледале прославе 9. јануара, док није оспорен са Башчаршије. Хандке је у Бањој Луци – Поподне једног писца.

Без омаловажавања Вишеграда и околине, у Бањој Луци би било много више оних који би жељели да Хандкеа чују и виде, а још и више телевизија које би могле да га сниме и емитују. Без да по републичком нивоу власти то спада ту протоколарно, логички и природно. Но, изгледа да се приватизација републичких институција протегла и на овакве догађаје, па то овако изгледа очима државне новинске агенције, без заборава да се Перо Симић помене на крају:

Предавање у Бањој Луци неки други пут?

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је у разговору са нобеловцем Петером Хандкеом да је његова посјета Републици Српској од великог значаја, те да српски народ изузетно цијени име и дјело овог великог нобеловца.

Додик је нагласио да је Хандке писац чији је књижевни опус изузетне вриједности, а његова ријеч није затрована мржњом, већ правдом, истином и слободом.

Овом приликом Додик је поклонио Хандкеу боцу домаће ракије.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је да је Хандке, поред тога што је велики књижевник, истовремено и велики хуманиста и борац за истину и правду.

Хандке је у Републику Српску стигао као да обнавља знање из поратног доба када је "шпартајући" Републиком Српском помагао домаћине, поправљао кровове на њиховим у рату порушеним кућама, сусретао се са обичним људима…

Као велики мајстор приповједач, Хандке је живот проводио описујући живот обичних људи вјерујући да је усхићење највећа људска моћ.

Увијек против рата, од почетка каријере седамдесетих година, никада класичан и увијек довољно у људској теми, велики нобеловац данас је разговарао са званичницима Републике Српске, српским редитељем Емиром Кустурицом и представницима академске заједнице о прошлости, садашњем времену у коме живимо захваћеном пандемијом вируса корона, али и причама о будућности.

Предсједник Републике Српске уручила је Хандкеу Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу културног и духовног развоја, као и за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском.

Након боравка у Бањалуци, Хандке ће заједно са Додиком и Кустурицом посјетити Андрићград гдје ће му у Андрићевом институту бити уручена "Велика награда Иво Андрић".

Након уручења награде, биће уприличен округло сто на којем ће о књижевном стваралаштву и значају дјела Петера Хандкеа говорити редитељ Емир Кустурица, еминентни академици и књижевници.

Хандке је добитник "Велике награде Иво Андрић" Андрићевог института у Андрићграду за најбољу књигу објављену у Србији или Републици Српској током 2020. године "Други мач – Мајска повест".

Ова награде се уручује на Светог Саву у Андрићграду, али је ове године одгођено због епидемиолошке ситуације.

Раније данас на бањалучком аеродрому Маховљани нобеловца су дочекали прослављени српски и свјетски редитељ Емир Кустурица и савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Перо Симић.

Гвожђе се кује док је вруће: Споменик за живота

Споменик нобеловцу Петеру Хандкеу, који је недавно постављен у Бањалуци (нико појма нема, прим. Фронтал.РС), данас је имао прилику да види овај велики аустријски књижевник.

Хандке је заједно са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, те српским редитељом Емиром Кустурицом посјетио локацију на којој је споменик недавно постављен.

Споменик се налази код зграде Владе гдје је недавно изграђен нови хотел фирме "Интеграл".

Петер Хандке борави данас у Бањалуци гдје су га угостили званичници Републике Српске. Том приликом предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић уручила је Хандкеу Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу културног и духовног развоја, као и за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском.