Дописница: Зелени Српске пишу партијама које су парламентарне о минихидроцентралама

Обраћамо вам се путем саопштења за јавност и званичним дописом путем меила са молбом да се консензусом усагласите по питању рјешавања проблема који су настали издавањем концесионих дозвола и досадашњом изградњом минихидроцетрала на ријекама Републике Српске.

петак, 24 јула, 2020 / 08:38

Као неко ко је добро упућен у законску регулативу одговорно тврдимо да скоро све концесионе дозволе за изградњу МХЕ нису издате у складу са законом, односно, нису "инвеститори" по више основа могли добити сагласност за издавање дозволе, нарочито се то односи на тзв. еколошку дозволу.

Пошто је због организовања еколошких активиста и притиска јавности у Федерацији дошло до промјене става у парламенту по овом питању, односно, пошто су сви посланици у парламенту Федерације консензусом донијели ДЕКЛАРАЦИЈУ О ЗАШТИТИ РИЈЕКА ФЕДЕРАЦИЈЕ, те закључак да се преиспитају концесионе дозволе за изградњу МХЕ, зелени Српске траже од свих парламентарних партија из Републике Српске да њихови посланици до септембра припреме и усвоје веома озбиљан документ, документ под називом ДЕКЛАРАЦИЈА О ЗАШТИТИ РИЈЕКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, са једне стране.

Са друге, да донесу ОБАВЕЗУЈУЋИ ЗАКЉУЧАК о формирању стручне комисије за РЕВИЗИЈУ свих концесионих дозвола за изградњу МХЕ, све од 2005 године, до 2020 године, комисије у којој тражимо да предсједавајући буде наш представник.

Разлог је једноставан, ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ то раде у име грађана са којим се заједно као еколошки активисти на терену супростављамо злочину над природом и природним љепотама Републике Српске, посљедично, уништавању услова за биолошки опстанак становништва на просторима гдје су изграђене и гдје се данас покушавају да изграде МХЕ.

Господо посланици у НСРС,

после катастрофалних посљедица којим свједочите на терену путем медија и друштвених мрежа, све због изградње преко 30 МХЕ у Републици Српској, то од вас не траже само ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, то од вас данас свакодневно траже еколошка, рибарска и друга удружења грађана.

То од вас траже еколошки активисти на терену, то од вас траже грађани са потписивањем петиција против изградње МХЕ (већ преко 10.000 потписа је сакупљено, а тек иде акција потписивања петиција против изградње МХЕ у свим општинама гдје су дате дозволе, акција под називом "САЧУВАЈМО РИЈЕКЕ СРПСКЕ").

Да, то ми сви грађани Републике Српске од вас тражимо, али што је најважније, то од вас траже мјештани у општинама, људи којим је биолошки опстанак угрожен на тим просторима, све због по Српску економски неисплативих, а по природу и природне љепоте Српске погубних МХЕ.

Као национално одговорна политичка организација, те људи који разумију историјски моменат у коме живимо, на овај начин још једном показујемо да нам је општи интерес на првом мјесту, да је наше програмско опредјељење здрава животна средина, да је суштина нашег постојања очување здраве животне средине, као и очување ПРИРОДНИХ РЕСУРСА, те њихово контролисано коришћење за развој стратешких грана привреде Републике Српске, или развој ЗЕЛЕНЕ ЕКОНОМИЈЕ, све кроз наш авангардни програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА.

Такође на овај начин доказујемо вама и јавности да се ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ господски баве политиком, односно, да нећемо политикантски да користимо ову несрећну ситуацију у коју су нас довели неодговорни појединци у влади и министарствима задњих 15 година, напротив.

Ми као национално одговорна и саборна партија овим саопштењем и дописом на адресе ваших партија покушавамо још једном да будемо конструктивни и крајње одговорни пред свим грађанима, те вам као изабраним представницима пружамо прилику да се усаборите, да КОНСЕНЗУСОМ донесете одлуке у НСРС на начин како смо предложи и тиме умјесто нас, ВИ покупите политичке поене пред изборе.

У супротном, ДАЈЕМО ВАМ РИЈЕЧ да ћемо знати цијенити сваки поступак који буде против интереса грађана Републике Српске, те да ћемо политичке организације, или појединце у НСРС медијски "разапети", све уколико се око овог виталног националног интереса српског народа и интереса свих грађана Републике Српске буду политикантски понашали.

На крају, због јавности и грађана морамо да кажемо како овај МЕГА еколошки проблем није само проблем због уништавања природних ресурса, уништавања биљног и животињског свијета, уништавања природних љепота Српске, него је он и МЕГА економски проблем.

Он је економски проблем који ће после историјске одлуке НСРС, све кроз пројекат зелених Српске бити МЕГА економско рјешење, рјешење са којим ће грађани Српске бити задовољни, све због правилног и економски оправданог коришћења ПРИРОДНИХ РЕСУРСА, али и рјешења са којим ће у складу са законом власници концесија бити, или морати бити задовољни.

О том рјешењу нећемо у саопштењу и допису парламентарним партијама (ГАРАНТУЈЕМО ДА РЈЕШЕЊЕ ПОСТОЈИ, ЗАТО И ТРАЖИМО ДА ПРЕДСЈЕДАВАМО КОМИСИЈОМ ЗА РЕВИЗИЈУ), али ипак зарад јавности и грађана Републике Српске морамо кроз ово саопштење ОДГОВОРНО устврдити да ће на садашњи начин " власници концесија" кроз изградњу преко 150 МХЕ на ријекама Српске, коштати Електропривреду Српске преко милијарду КМ кроз субвенције.

Да ће " СТВАРНИ, ИЛИ ЛАЖНИ КОНЦЕСИОНАРИ" користећи власништво грађана Републике Српске зарадити преко 5 милијарди КМ чистог новца за своје породице, све за вријеме док концесиони уговори трају.

Другим ријечима, да ће нас у ЦРНО ЗАВИТИ, све док буду за личну корист користили народне путеве и народне далеководе, док буду сјекли народну шуму, док буду хватали ријеке у цијев изазивајући клизишта, уништење биљног и животињског свијета, односно, док због спреге политичке и енегетске мафије буду до имбецилности понизили српски народ и све грађане Републике Српске.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ2 КОМЕНТАРА

Оставите одговор