Доњецк још под гранатама, отворени коридори за евакуацију Волновахе и Маријупоља

Дани(ј)ел Симић је извјестио да су се и ноћас чуле детонације, а јутрос је је десет пројектила 122 мм погодило Доњецк. Најновији податак јесте да је од стране артиљерије Оружаних снага Украјине 923 цивилна објекта уништено од почетка операције евакуације цивилног становништва ДНР. У посљедња 24 часа од тих дејстава погинуле су четири особе у ДНР, од чега једно дијете.

субота, 5 марта, 2022 / 10:26

Постоје информације да је преко 200 људи страдало у гранатирању стамбеног кварта у Маријупољу од стране Оружаних снага Украјине, али Симић ово није могао потврдити за Јутарњки програм РТРС.

Руска војска је у посљедњих 24 часа заузела још 10 насељених мјеста, а у граду Житомиру је уништено складиште америчких пројектила типа Џавелин и Ен-лоу (NLOW). Народна милиција ДНР је у току ноћи наставила напредовање и помјерила линију за 27 километара, стежући обруч око Маријупоља на Азовском мору. Тренутно су снаге Народне милиције ДНР изашле на линију Богуславка – Тељмаховка – Калиновка.

Најважнија вијест јутрос је да је Министарство одбране Русије објавило како ће руска страна од 10:00 часова по Московском времену (8:00 по временској зони у Републици Српској) обуставља војне акције Примирје је проглашено из разлога што су се руска и украјинска страна сложиле да се отворе хуманитарни коридори у циљу евакуације цивилног становништва из градова Волноваха и Маријупољ.

Руски хуманитарни конвој је у град Мелитопољ доставио преко 140 тона хуманитарне помоћи, о чему грађани Харков и Кијева могу само сањати.

Неће бити нуклеарне катастрофе коју су јуче најавили западни медији. Василиј Небензја, представник Русије у УН је рекао да није оштећен реактор у Нуклеарној електрани Запорожје, те да особље ради неометано од војних јединица Руске Армије, које искључиво обезбјеђују објекат. Изгорила је само једна зграда, као посљедица дјеловања украјинских екстреминста.

Он је и поновио понуду руске стране да се на територију Русије евакуишу странци који су у Кијеву, али им украјинска страна не допушта да изађу из зоне борбених дејстава.

"Овдје је, очигледно, у питању исти сценарио као у Сарајеву, када је цивилном становништву онемогућавано да изађе ван окруженог града, како би се стварала медијска слика хуманитарне катастрофе. Ово посљедње тврдим из непосредног искуства, јер су током рата моји баба, деда и стричеви са породицама били онемогућени да изађу из Сарајева, без обзира што су то хтјели", рекао је Симић у програму РТРС.

Он је рекао да је у питању иста пропагандна школа, пласирана од истих спонзора, те да је више него сигурно тачна тврдња руске стране. Многе компаније, међу њима финансијске као платни промет Пејпел и медијске компаније као Блумберг, објавиле су да прекинуле са радом у Русији. У исто то вријеме Гаспром наставља испоруке гаса у Европу кроз Украјину.

"Нажалост, како ствари стоје, САД и њени НАТО сателити одлучни су да се боре против Русије до посљедњег Украјинца", закључује Симић.Оставите одговор