Доња Градина: Ускоро стаклена надстрешница над „Тополом ужаса“

Над „Тополом ужаса“ у Спомен-подручју Доња Градина ускоро ће бити постављена стаклена надстрешница, за чију изградњу је Министарство просвјете и културе Републике Српске издвојило 236.000 марака. Директор Јавне установе Спомен-подручја Милорад Буква рекао је да ће изградња надстрешнице, започета прије непуна два мјесеца, бити завршена за десетак дана. Он је подсјетио да "Топола ужаса" представља […]

петак, 9 септембра, 2011 / 19:47

Над „Тополом ужаса“ у Спомен-подручју Доња Градина ускоро ће бити постављена стаклена надстрешница, за чију изградњу је Министарство просвјете и културе Републике Српске издвојило 236.000 марака.

Директор Јавне установе Спомен-подручја Милорад Буква рекао је да ће изградња надстрешнице, започета прије непуна два мјесеца, бити завршена за десетак дана.

Он је подсјетио да "Топола ужаса" представља један од најстрашнијих симбола стратишта Доња Градина и истакао да је надстрешница била неопходна да би се стабло заштитило од пропадања.

Буква је напоменуо да мјере за очување стабла посљедњи пут предузете 1978. године када се стабло срушило, те објаснио да највећи негативни утицај ствара сунчево зрачење.

"Надстрешница, која се гради од посебне врсте стакла, спријечиће продор ултра-виолетног зрачење за готово 90 одсто. У плану је да се током наредне године `Топола ужаса` заштити и хемијским третманом и конзервацијом", прецизирао је Буква.

"Топола ужаса" је назив за дрво тополе у Спомен-подручју Доња Градина, у општини Козарска Дубица, гдје су усташе у Другом свјетском рату вршиле масовне покоље Срба, Јевреја, Рома и осталих затвореника концентрационог логора "Јасеновац".

Под тополом и на њој вршено је вјешање. У току вјешања жртве су мучене на најсвирепији начин, због чега су логораши то дрво назвали "стабло мучења".

Доња Градина представља највеће стратиште у систему концентрационих логора "Јасеновац", који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске /НДХ/. Према неким процјенама, у Градини је убијено и закопано више од 360 000 људи, углавном Срба.

Истраживања стручњака показала су да је од 1941. до 1945. године у систему концентрационих логора "Јасеновац" убијено око 800 000 дјеце, жена и стараца. Међу страдалима највише је било Срба, Јевреја и Рома.

Према начину убијања, јасеновачки логор сматра се најмонструознијим стратиштем које је тада постојало у свијету, а основала га је и њиме управљала НДХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *