Доналд Туск: Европа чека Црну Гору

Премијер Пољске Доналд Туск изјавио је након разговора са црногорским колегом Игором Лукшићем у Вили „Милочер“ да су европске асипирације и тежње Црне Горе потпуно разумљиве и оправдане, те да „Европа чека Црну Гору“. "Европа чека Црну Гору, Европи је Црна Гора потребна, исто као што је прије неколико година чекала Пољску јер јој је […]

петак, мај 6, 2011 / 08:56

Премијер Пољске Доналд Туск изјавио је након разговора са црногорским колегом Игором Лукшићем у Вили „Милочер“ да су европске асипирације и тежње Црне Горе потпуно разумљиве и оправдане, те да „Европа чека Црну Гору“.

"Европа чека Црну Гору, Европи је Црна Гора потребна, исто као што је прије неколико година чекала Пољску јер јој је била потребна. Имате заједничку европску историју и поносан европски народ и неколико година имате независну државу. Од великог значаја је и чињеница да имате европског премијера, чија ће репутација имати великог утицаја на ток европских преговора", рекао је Туск.

Он је рекао да је начин на који се Црна Гора труди да испуни своје европске обавезе оставио на њега велики утисак.

"За пољско предсједвање ЕУ главна парола ће бити процес проширења и у оквиру њега желимо убрзати тај процес у односу на западни Балкан. Вјерујем да ћемо у децембру отворити нову етапу преговора Црне Горе о чланству у ЕУ", рекао је пољски премијер.

Он је поручио Лукшићу да "може рачунати на његову личну, као и на подршку Пољске у том процесу".

Истичући да Пољска од 1. јула преузима предсједавање ЕУ, Лукшић је додао да је информисао Туска о свему што Црна Гора ради на плану имплементације акционог плана за испуњавање седам препорука Европске комисије.

"Вјерујем у европску будућност западног Балкана и у могућност Црне Горе да помогне Еевропској комисији у давању препоруке Европском савјету да се почне са преговорима. Сигуран сам да ћемо, као што смо радили претходна четири мјесеца, и у наредна три мјесеца до припремања извјештаја показати пуну спремност да имплементирамо све одредбе акционог плана", рекао је Лукшић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *