Донација за здравство

БАЊАЛУКА – Институт за заштиту здравља Републике Српске добио је данас од компаније "Глаксо Смит Клајн" нове расхладне уређаје за одржавање "хладног ланца" за транспорт и чување вакцина чија је укупна вриједност 23.000 КМ. Директор Института Слободан Станић рекао је да је опрема Института и до сада била сасвим исправна, али да ће се новим […]

понедељак, април 18, 2011 / 17:07

БАЊАЛУКА – Институт за заштиту здравља Републике Српске добио је данас од компаније "Глаксо Смит Клајн" нове расхладне уређаје за одржавање "хладног ланца" за транспорт и чување вакцина чија је укупна вриједност 23.000 КМ.

Директор Института Слободан Станић рекао је да је опрема Института и до сада била сасвим исправна, али да ће се новим транспортним, коМбинованим и обичним фрижидерима значајно побољшати чување и транспорт вакцина у регионалим заводима и два дома здравља – у Бањалуци и Бијељини.

"Очекујемо да Министарство здравља и сооцијалне заштите РС добије налаз аутопсије двомјесечне бебе из Добоја која је недавно преминула, и да након тога донесе одлуку о наставку вакцинације. Мислим да ће то бити врло брзо", додао је Станић.

Он је нагласио да се компанија "Глаксо Смит Клајн" прва одазвала прошлогодишњем позиву Института за донирање нове опреме за транспорт и чување вакцина, те да Институт очекује да се и друге здравствене куће одазову њиховом позиву.

Начелник Службе за епидемиологију у Институту здравља РС Јања Бојанић рекла је да су вакцине врло осјетљива имунобиолошка средства, нарочито на промјене температуре, тако да чување у систему "хладног ланца" гарантује квалитет и ефикасност система.

Бојанићева је додала да међународне здравствене комисије, по систему случајног узорка, најављено и ненајављено контролишу начин чувања и транспорта вакцина у Институту за заштиту здравља РС, укључујући и домове здравља и регионалне заводе, и до сада није било никаквих проблема.Оставите одговор