Домен .срб прву годину бесплатан за регистрован .рс

Корисници .рс домена који буду жељели да региструју и ћирилични .срб домен моћи ће у првих шест мјесеци да то учине под повољнијим условима на годину дана, најавио је координатор Радне групе за израду предлога регистрације ћириличког .срб домена Војислав Родић. "Они који то буду хтели ће веома једноставном процедуром одабрати који од понуђених .срб […]

четвртак, 12 маја, 2011 / 18:17

Корисници .рс домена који буду жељели да региструју и ћирилични .срб домен моћи ће у првих шест мјесеци да то учине под повољнијим условима на годину дана, најавио је координатор Радне групе за израду предлога регистрације ћириличког .срб домена Војислав Родић.

"Они који то буду хтели ће веома једноставном процедуром одабрати који од понуђених .срб домена желе да преузму", рекао је Родић и нагласио да ће регистрација ћириличног домена уз постојећи латинични .рс у првој години бити бесплатна.

Родић није хтио прецизирао када ће овај ћирилични домен почети да се користи, наводећи да ће сви услови за то бити испуњени када захтјев Регистра националних интернет домена Србије (РНИДС) усвоји и Министарство трговине Сједињених Америчких Држава.

На научно-стручном скупу "Информатика 2011" на Сајму технике у Београду, Родић је рекао да ће регистрација ћириличног .срб домена за регистранте латиничног .рс домена почети када то буде одредио РНИДС.

"Као што у .рс домену сва физичка и правна лица, домаћа и страна, могу да региструју домен, тако ће бити и у ћириличном .срб домену", објаснио је Родић.

Он је напоменуо да ће бити успостављена и поддоменска структура у оквиру .срб домена, истоветна по намени са постојећим поддоменима у оквиру .рс домена.

Координатор је навео да ће, поред ћириличног домена .срб бити обављана и регистрација адресних простора .пр.срб (у латиничном домену је то .цо.рс) за пословне кориснике, .org.срб за остале кориснике који су правна лица, .обр.срб (латинично .еду.рс) за образовне установе и организације и .од.срб који ће бити намењен физичким лицима.

За државне органе Републике Србије, који на латиничном домену имају назив .гов.рс, на ћириличном домену Родић је рекао да је предложен назив .вл.срб (влада, власт), а за академске и научно-истраживачке мреже које сада имају .ац.рс, назив на ћириличном домену акм.срб.

Што се тиче страних слова у називима појединих интернет страница, она ће бити замијењена у нека од ћириличних слова, обајснио је он и као примјер навео да ће слово "x" бити замијењено спојеним ћириличним словима "ш, ћ" и "њ", затим "y" са "ш,ћ" и "љ", а уместо "q" стајаће "љ, ћ" и "њ".



Оставите одговор