Домаћи не могу истрпити госте: Барселона уводи мјере против туризма

Док већина свјетских градова на разне начине покушава привући туристе, Барселона има проблем с великим бројем туриста.

недеља, 29 јануара, 2017 / 18:45

Док већина свјетских градова на разне начине покушава привући туристе, Барселона има проблем с великим бројем туриста.

Због милиона људи који посјећују Барселону, цијене некретнина су порасле, бука је постала неподношљива, а становници су постали мањина.

Барселона има 1,6 милиона становника, а годишње је посјети око 30 милиона туриста због чега је туризам за становнике постао већа брига од незапослености. Управо због тога је Градско вијеће било присиљено увести нове мјере како би се сузбила експанзија туризма у центру града.

Вијеће је одобрило нове прописе којима се зауставља изградња хотела у центру града и ставља се ограничење на изнајмљивање приватног смјештаја путем интернет страница као што је Аирбнб. Нова правила се почињу примјењивати од фебруара.

“Барселона прима све више и више туриста. Сви желе доћи овамо. То је лијепо, али смо свјесни да људи који живе овдје имају све више проблема због туризма. Нисмо против туризма, али морамо увести правила”, казао је гласноговорник Градског вијећа за ЦННМонеy.

Гласне забаве и гужве су један од главних проблема, а популарност приватног смјештаја је довела да раста трошкова становања. Циљ нових правила је да се хотели граде даље од центра града, у предграђима, а прописана су као би се осигурало да се приватне куће не би почеле претварати у мини хотеле.

Шпанија је трећа најпопуларнија земља за туристе у свијету. Према подацима Свјетске туристичке организације, земљу је 2015. године посјетило око 68 милиона људи који су потрошили око 57 милијарди долара. Популарност Шпаније је посебно порасла након терористичких напада у Француској, Турској и Египту.  

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *