Домаће произвођаче угрожава роба са Далеког истока

БАЊА ЛУКА – У оба ентитета у БиХ произвођачи разне врсте робе годинама воде донкихотовску битку са нелојалном конкуренцијом са истока – огромном количином робе која стиже из Кине, Турске, Индије и продаје се по нереално ниским цијенама, пише „Вечерњи лист“ у изадању за БиХ. У БиХ је за десет мјесеци директно из Кине увезено […]

среда, новембар 10, 2010 / 12:04

БАЊА ЛУКА – У оба ентитета у БиХ произвођачи разне врсте робе годинама воде донкихотовску битку са нелојалном конкуренцијом са истока – огромном количином робе која стиже из Кине, Турске, Индије и продаје се по нереално ниским цијенама, пише „Вечерњи лист“ у изадању за БиХ.

У БиХ је за десет мјесеци директно из Кине увезено 59.583 тона робе од 204 милиона КМ, а преко других земаља увезено је додатних 101.369 тона кинеске робе, вриједности 550 милиона КМ, подаци су Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.

Директор сектора за привреду Спољнотрговинске коморе БиХ Горан Брчкаловић рекао је да јефтина одјећа и обућа из Кине угрожава домаће произвођаче, али да је још мали број домаћих произвођача у овом сектору који производе властиту марку и продају је у БиХ.

Брчкаловић је нагласио да Спољнотрговинска комора очекује од Министарства спољне трговине БиХ да у наредном периоду закаже јавну расправу око утврђивања царинских квота у БиХ за наредну годину.

Приликом увоза одјеће и обуће из Кине, Индије, Вијетнама у БиХ плаћа се царина од 15 одсто, царинска евиденција један одсто и ПДВ од 17 одсто на утврђену царинску вриједност која представља основицу обрачуна.

Уобичајена је појава да увозници прилажу фактуре умањене вриједности, па је УИО БиХ као одговор на то повећала дажбине и контроле, па се тако износ увозних дажбина са 5.000 КМ повећао на 40.000 КМ.

(СРНА)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *