Домаћа кафа за здраво срце и дуг живот

Истраживачи са Универзитета у Атини анализирали су везу између "грчке” кафе (иста као и наша "домаћа” или "турска”) и кардиоваскуларног здравља и открили да особе које пију таквве напитке имају много здравије срце. Према студији, само 0,1 одсто Европљана живи дуже од 90 година. Ипак, једно острво у Грчкој – Икарија, има десет пута већи […]

четвртак, 21 марта, 2013 / 08:36

Истраживачи са Универзитета у Атини анализирали су везу између "грчке” кафе (иста као и наша "домаћа” или "турска”) и кардиоваскуларног здравља и открили да особе које пију таквве напитке имају много здравије срце.

Према студији, само 0,1 одсто Европљана живи дуже од 90 година.

Ипак, једно острво у Грчкој – Икарија, има десет пута већи број људи старијих од 89 година у односу на европски просјек.

Истраживачи Медицинског факултета у Атини жељели су да провјере да ли конзумација кафе на овом острву утиче на такве резултате.

Студијом је обухваћен 71 мушкарац и 71 жена, сви старији од 65 година. Научници су затим проверили њихово здравље и дали им упитнике за попуњавање о њиховој историји болести, начину живота и томе какву кафу пију.

Испоставило се да особе које пију “домаћу” кафу имају много снажније крвне судове у односу на остале.

“Кафа је богата полифенолима и антиоксидансима а у овом облику има умјерену количину кофеина, што јој даје предност у односу на друге напитке”, рекао је истраживач Герасимос Сиасос.