Дом за вјешање: Милион марака за стамбено збрињавање Рома

Савјет министара данас је, на приједлог Министарства за људска права и избјеглице, донио одлуку о додјели гранта од укупно милион КМ локалним заједницама за стамбено збрињавање Рома у овој години.

уторак, 11 септембра, 2018 / 18:51

Новац ће бити додијељен из буџета Министарства за људска права и избјеглице, саопштено је из Савјета министара.

Брчко ће добити 60.000 КМ за побољшање услова у стамбеним јединицама у којима живе Роми, Бијељина 100.000 КМ за изградњу осам станова, а општина Модрича 100.000 КМ за санацију шест станова и асфалтирање двије улице у два ромска насеља.

За општину Лопаре предвиђено је 60.000 КМ за асфалтирање 800 метара локалног пута у Мјесној заједници Липовице, а општини Градишка 53.400 КМ за изградњу једног стана и санацију куће.

Општини Какањ биће додијељено 100.000 КМ за изградњу 10 станова за ромске породице које живе у бесправно изграђеним или неусловним стамбеним јединицама или имају статус бескућника.

Горажде ће добити 100.000 за изградњу четири стана, општина Столац 100.000 КМ за изградњу три стана, општина Сапна 100.000 КМ за изградњу једне и санацију двије стамбене јединице, а општина Фојница 80.000 КМ за санацију крова на четири стамбена објекта, изградњу купатила у три стамбене јединице, уређење корита ријеке Драгаче и утопљавање једног стамбеног објекта, наведено је у саопштењу.

Општина Завидовићи добиће 57.273 КМ за изградњу 400 метара улице са одводњом, општина Бусовача 49.500 КМ за изградњу два стамбена објекта за двије ромске породице, а општина Калесија 39.826 КМ за асфалтирање 200 метара улице у ромском насељу Олановица и уређење банкина.

Савјет министара усвојио је информацију Министарства за људска права и избјеглице о другом извјештају Ланцероте комитета о примјени Конвенције Савјета Европе о заштити дјеце од сексуалног искоришћавања и сексуалне злоупотребе „Заштита дјеце од сексуалног злостављања у кругу повјерења“.

Други извјештај Ланцероте комитета у којем је дат низ препорука за јачање заштите дјеце примљен је к знању и задужено је Министарство за људска права и избјеглице БиХ да документа достави владама Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта БиХ на упознавање и даље поступање по препорукама овог комитета, ради испуњавања међународних обавеза БиХ.

У извјештају су анализирани структура, мјере и процеси који се користе за заштиту дјеце од сексуалног злостављања у кругу повјерења у земљама потписницама Конвенције.

Као примјери перспективне праксе у извјештају, у којима се помиње БиХ, наводи се да Мрежа младих савјетника даје савјете Омбудсману за дјецу Српске о свим питањима која се тичу дјеце, као и да је Одјељење за заштиту права дјетета Омбудсмана за људска права БиХ предузело низ активности, које је подржала Организација „Сачувајмо дјецу“ с циљем промоције дјечијих права и повећања свијести о заштити од насиља.

Једна од тих активности је и организовање радионица у школама с циљем информисања дјеце о правима, посебно о заштити од насиља.

Савјет министара донио је одлуку о додјели 10.000 КМ Фондацији „Лара“ Бијељина за суфинансирање пројекта обиљежавања 18. октобра – Европског дана борбе против трговине људима.Коментариши